H περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2023, διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, από τις 10:00 έως τις 21:00μμ, μια σειρά δράσεων που θα αναδείξουν τα μυστικά για μια βιώσιμη διατροφή.
Μέσα από την ολοήμερη αυτή εκδήλωση, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν το διατροφικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά τους.
Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ένα εβδομαδιαίο μενού με βιώσιμες επιλογές με την υπογραφή του σεφ Γιώργου Τσούλη, ο οποίος το ίδιο απόγευμα (18:00-19:00) θα μαγειρέψει live για το κοινό εύκολες και κυρίως, βιώσιμες νοστιμιές.
Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος #Eat4Change.
Το φαγητό δεν συνδέεται μόνο με την υγεία μας αλλά και με το περιβάλλον!
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.
Επιπλέον, τα τελευταία 50 χρόνια, η τροφή μας ευθύνεται για το 80% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, με παρθένα δάση να καταστρέφονται και να μετατρέπονται σε γεωργικές εκτάσεις, κυρίως για την κτηνοτροφία (βοσκοτόπια, παραγωγή ζωοτροφής). Και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δε σταματούν εκεί αφού τα εντατικά συστήματα κτηνοτροφίας, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες ζωικών προϊόντων, χρειάζονται μεγάλο όγκο νερού, το οποίο επιστρέφει στη φύση μεταφέροντας κατάλοιπα φαρμάκων και άλλα παθογόνα μέταλλα.
Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 – 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στην απώλεια βιοποικιλότητας. Ωστόσο, ακολουθώντας μια διατροφή φιλική για τον πλανήτη, θα βοηθούσαμε στη μείωση:
-κατά τουλάχιστον 30% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που σχετίζονται με την τροφή
-της απώλειας της άγριας ζωής κατά 46%
-της χρήσης γης για καλλιέργεια κατά 41%
-των πρόωρων θανάτων κατά τουλάχιστον 20%.
Μεσογειακή διατροφή, η υπερδύναμή μας ενάντια στην κλιματική κρίση!
Στόχος του διεθνούς προγράμματος #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής. Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο και επιλέγοντας υγιεινές τροφές, που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, βοηθάμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, ενώ εξασφαλίζουμε τροφή για περισσότερους ανθρώπους. Η τροφή μας είναι η υπερδύναμή μας αφού, ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη!
Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη» σημαίνει:
-Υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον
-Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές
-Ποικιλία στις γεύσεις – όχι στην υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού
Για εμάς εδώ στην Ελλάδα η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο! Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά.
Μάλιστα αν υιοθετήσουμε ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει 52 τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά και περιφερική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και μικρή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις διατροφικές μας απαιτήσεις με ρεαλιστικές ποσότητες τροφίμων και ποικιλία, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%!