Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

    20/05/2026

    «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

    20/05/2026

    Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία

    20/05/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

      20/05/2026

      «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

      20/05/2026

      Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία

      20/05/2026

      Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

      20/05/2026

      Επισκέψεις του Γ. Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής – Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας

      20/05/2026
    • Επιστημονικα

      Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

      20/05/2026

      Νέα ελπίδα για τα παιδιά με γλοίωμα χαμηλού βαθμού: Έγκριση για μια καινοτόμο στοχευμένη θεραπεία στην Ευρώπη

      18/05/2026

      Χοληστερίνη: Ένας στους πέντε μπορεί να έχει αυτόν τον απρόσμενο παράγοντα κινδύνου χωρίς να το γνωρίζει

      15/05/2026

      Μπορούν τα «μαγικά μανιτάρια» να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για την κατάθλιψη;

      15/05/2026

      Καμία σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού στα παιδιά

      15/05/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

      20/05/2026

      Μ. Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ επανακτά την ελκυστικότητά του για τους νέους γιατρούς – Όλες οι αλλαγές σε προσλήψεις, αναμονές και υποδομές

      19/05/2026

      Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας

      06/05/2026

      ΠΑΣΟΚ: Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αποδυνάμωσε τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας

      06/05/2026

      Γεωργιάδης: Συνολική στρατηγική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας στην Κρήτη

      06/05/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία

    20/05/20266 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    δαγκώματα φιδιών
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Τρόπους προστασίας από τα δαγκώματα φιδιών μπορούν να ακολουθήσουν όσοι ζουν και κινούνται στην ύπαιθρο ή εργάζονται σε αυτήν προκειμένου να αποφύγουν ένα δάγκωμα ή να μην κινδυνεύσουν από αυτό. Σύμφωνα με τον Ηλία Στραχίνη, βιολόγο, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μερικά από τα ενδεικνυόμενα, πολύ απλά μέτρα πρόληψης είναι η χρήση σκληρού και ψηλού υποδήματος, που φτάνει πάνω από τον αστράγαλο, και γαντιών -κατά προτίμηση συγκόλλησης- σε περίπτωση χειρωνακτικών εργασιών στην ύπαιθρο.


    Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ. Στραχίνης, καλό είναι επίσης να προσέχουν όλοι πού βάζουν τα χέρια τους και πού πατάνε, ενώ όσοι κάνουν πεζοπορία θα πρέπει να βαδίζουν σε ανοιχτό καθαρό μονοπάτι και να μην μπαίνουν μέσα στα χόρτα, ειδικά αν έχουν χαμηλά παπούτσια.

    Οθωμανική οχιά

    Ο κ. Στραχίνης διευκρινίζει ότι «υπάρχουν φίδια που έχουν επικίνδυνο δάγκωμα, φέρουν δηλητήριο και το δάγκωμά τους είναι δυνητικά θανατηφόρο», επισημαίνοντας πως «ξέρουμε ότι υπάρχει η οχιά στον βιότοπό της άρα και εμείς οφείλουμε να προσέχουμε με πολύ απλά μέτρα ασφαλείας». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αύξηση των φιδιών είτε στην Ελλάδα είτε οπουδήποτε. Αντιθέτως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα ερπετά, μαζί και με άλλες κατηγορίες ζώων, έχουν φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κλιματικής αλλαγής».

    «Όταν οδηγούμε δεν περνάμε το στενό όπου υπάρχει στοπ χωρίς να σταματήσουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να περνάει ένα άλλο αυτοκίνητο, οπότε κόβουμε ταχύτητα και ελέγχουμε. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνουμε σε όλους τους χώρους που υπάρχει επικινδυνότητα από τα φίδια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Πότε υπάρχει κίνδυνος;

    Στο ερώτημα «πότε υπάρχει κίνδυνος» απαντά: «Κινδυνεύουμε να δαγκωθούμε από οχιά, μόνο στις περιπτώσεις που την πιάσουμε, την πατήσουμε ή την πλησιάσουμε σε απόσταση αναπνοής, ειδικά την ώρα που μας προειδοποιεί με συριγμό. Η αρπαγή σημαίνει θάνατος στην άγρια φύση. Οπότε η οχιά αμύνεται, δεν επιτίθεται. Δεν έχουμε φίδια που μας βλέπουν και μας στήνουν ενέδρα να μας δαγκώσουν, όπως συχνά φημολογείται, ή έρχονται κατά πάνω μας να μας δαγκώσουν γιατί μας μισούν. Θα δαγκωθούμε μόνο αν αρπάξουμε, πιάσουμε επίτηδες ή κατά λάθος μια οχιά, αν την πατήσουμε ή αν την πλησιάσουμε σε απόσταση μερικών εκατοστών ειδικά όσο αυτή συρίζει, προειδοποιεί».

    Οδηγίες για μετά το δάγκωμα

    Ακόμη όμως και μετά από ένα δάγκωμα, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν καθώς, όπως λέει, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πάρα πολλές οδηγίες που περιέχουν ανακρίβειες και απαρχαιωμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες επικαιροποιημένες οδηγίες που είναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.herpetofauna.gr, προβλέπουν ότι εφόσον κάποιος δεχτεί δάγκωμα θα πρέπει να μείνει ψύχραιμος, να μην περπατήσει, να μην οδηγήσει, να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο, να μην δέσει το δαγκωμένο μέλος, να το κρατήσει ακίνητο, να μην σκίσει το δέρμα και να μην ρουφήξει το δηλητήριο, να μην εφαρμόσει πάγο στην περιοχή του δήγματος, να μην λάβει παυσίπονα ή αλκοόλ (εκτός από παρακεταμόλη), να μην χρησιμοποιήσει συσκευές άντλησης δηλητηρίου και να καλέσει το 166 ή το 112 για βοήθεια.

    Σπιτόφιδο

    «Είναι πολύ κρίσιμο το στάδιο που μεσολαβεί μεταξύ του δαγκώματος και της διακομιδής μας στο νοσοκομείο. Αν γίνουν λάθος κινήσεις μπορεί να κινδυνέψει πραγματικά η ζωή μας. Κάποιες κινήσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες από οποιοδήποτε δηλητηριώδες ζώο της χώρας. Τέτοιες είναι οι σφιχτές περιδέσεις, το σκίσιμο του δέρματος, το ρούφηγμα, ο πανικός, το περπάτημα» σχολιάζει.

    Έως διακόσια δαγκώματα από φίδι κάθε χρόνο στην Ελλάδα

    Σε επίπεδο αριθμών, ο κ. Στραχίνης αναφέρει ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν έως διακόσια δαγκώματα από φίδι στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για έναν θάνατο ανά 500 περιστατικά περίπου που καταγράφεται κυρίως σε ανθρώπους με βεβαρημένη υγεία ή σε περιπτώσεις όπου έγιναν λάθη κατά τις πρώτες βοήθειες και τη θεραπεία. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους αγρότες που εκτελούν τις εργασίες τους χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και σχολιάζει ότι εφόσον λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης θα μειώνονται τα δαγκώματα κατά πολύ.

    Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει αύξηση του πληθυσμού των φιδιών

    Από την άλλη πλευρά διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη σε επίπεδο ευρύτερων περιοχών που να δείχνει αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Αντιθέτως γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία το 2023 και το 2024 στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εποπτεία των ερπετών και αμφιβίων της χώρας, δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως ένδειξη αύξησης των πληθυσμών τους. Μάλιστα, σε σχέση με την εποπτεία που είχε γίνει το 2014 και 2015, παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις μείωση και υποβάθμιση των βιοτόπων, λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, της ρύπανσης, της εισαγωγής ξενικών ειδών και της κλιματικής αλλαγής.

    Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, οι ήπιοι χειμώνες δυσκολεύουν την αναπαραγωγή των φιδιών καθώς εκείνα μένουν περισσότερο καιρό ξύπνια, ενώ δεν μπορούν να βρουν τροφή και δεν έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη δημιουργία πολλών απογόνων. Παράλληλα, τα περισσότερα μικρά μέχρι να ενηλικιωθούν γίνονται βορά για άλλα ζώα. Συνεπώς πολύ λίγοι απόγονοι φτάνουν στην ενηλικίωση για να δώσουν απογόνους, κάτι που καθιστά αδύνατες τις πληθυσμιακές εκρήξεις ή τις αισθητές αυξήσεις από τη μια χρονιά στην άλλη.

    Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την εισαγωγή ξενικών ειδών, φέρνει ως παράδειγμα τις αδέσποτες γάτες (οι οποίες δεν ανήκουν στην άγρια φύση αφού προέκυψαν από επιλεκτικές αναπαραγωγές χιλιάδων ετών), τον υβριδικό-κυνηγετικό φασιανό που εκτρέφεται και απελευθερώνεται μαζικά σε περιοχές που δεν υπάρχει καν αυτόχθονος φασιανός αλλά και τα μινκ εκτροφής για γουνοποιία που απελευθερώθηκαν από μια ακτιβιστική ομάδα, με συνέπεια να εδραιώσουν πληθυσμό που εξαπλώνεται και απειλεί όλα τα αυτόχθονα είδη, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα κατ’ επέκταση.

    Είναι τελικά ένα παρεξηγημένο είδος;

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Στραχίνης επισημαίνει ότι το πλήθος των αναρτήσεων στο διαδίκτυο που σχετίζονται με τα φίδια δημιουργεί ενδεχομένως την εντύπωση ότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί. Επίσης ο φόβος προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν φίδια με επικίνδυνο δάγκωμα, ωστόσο ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο φημολογείται γιατί δεν είναι επιθετικά αυτά τα ζώα, ούτε έχουν τόσο επικίνδυνο δηλητήριο όσο φημολογείται. Επιπλέον υπάρχουν ακόμη αντιλήψεις που έχουν δαιμονοποιήσει το φίδι και ερμηνεύονται ρεαλιστικά σχετικές αναφορές σε συμβολικά κείμενα, κάτι που είναι λάθος. «Τα φίδια δεν είναι κακά, δεν είναι ο δαίμονας, είναι ένα ζώο όπως όλα τα άλλα, απλώς έχουν την ‘ατυχία’ να μην έχουν πόδια, όπως άλλωστε και τα χέλια, τα σκουλήκια και οι σαύρες χωρίς πόδια» προσθέτει.

    Πόσο σημαντικά είναι τα φίδια για το οικοσύστημα;

    «Είναι πολύ σπουδαία. Όπως όλα τα μέλη ενός οικοσυστήματος, μιας ισορροπίας που έχει προκύψει μέσα από δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, έτσι και αυτά παίζουν το ρόλο τους. Είναι σαν τα γρανάζια ενός πολύ ισορροπημένου μηχανισμού. Τα φίδια είναι ταυτόχρονα και θηρευτές μικρότερων ζώων και θηράματα μεγαλύτερων ζώων, όπως και αυστηρώς προστατευόμενων πτηνών. Αλλά είναι και θηρευτές τρωκτικών που πολλαπλασιάζονται ραγδαία και σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων εντόμων» συμπληρώνει.

    *Φωτ. Ηλίας Στραχίνης

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    • Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από 18 Ιουνίου – Τι αλλάζει και ποιο το πρόστιμο
    Πρώτες βοήθειες
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επισκέψεις του Γ. Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής – Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επιλεκτική εφαρμογή στο «Πόρισμα Μπεχράκη»: Δικαίωμα στα ΒΑΕ για τους φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι κλινικές μελέτες ως πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ΠΟΥ ανησυχεί για “το εύρος” της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να διαρκέσει καιρό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επεισόδιο σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθησαν δύο συνοδοί ασθενούς και νοσηλευτής

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Nέα Παγκρήτια πανυγειονομική κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Μαΐου 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το «ευχαριστώ» Γεωργιάδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γενικού και Οικογενειακού Ιατρού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εκδόθηκε το ΦΕΚ με τη νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μαν. Κατσαράκης για ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Το 33% ήταν απόλυτά επιτυχημένη και κομβική μεταρρύθμιση

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ επανακτά την ελκυστικότητά του για τους νέους γιατρούς – Όλες οι αλλαγές σε προσλήψεις, αναμονές και υποδομές

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νέα ηγεσία στο PhARMA Innovation Forum: Επτά στελέχη, ένα αίτημα — Η καινοτομία να φτάσει στον ασθενή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες είναι επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

    20/05/20263 Mins Read
    Σε πολύ πρόσφατο άρθρο του (18/5) το Pharmacy Magazine κορυφαίο περιοδικό αναφοράς για την κοινοτική φαρμακευτική στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος ΗΠΑ – Ιράν στις ελλείψεις φαρμάκων.

    «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

    20/05/2026

    Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία

    20/05/2026

    Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

    20/05/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν
    • «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα
    • Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία
    • Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία
    • Επισκέψεις του Γ. Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής – Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.