Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Βρετανική ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Babraham, στο Cambridge, αποκάλυψε μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των γενετικών αναδιατάξεων μεγάλης κλίμακας σε καρκινικά κύτταρα, ανοίγοντας την πόρτα για βελτιωμένη διάγνωση και διευρυμένες επιλογές θεραπείας.
Η μέθοδος που βασίζεται στην τεχνική Hi-C, επιτρέπει στους ερευνητές να βλέπουν τις ρυθμίσεις του γενετικού υλικού μέσα στα κύτταρα και να επισημαίνουν γενετικές αλλαγές που με άλλες τεχνικές θα περνούσαν απαρατήρητες. Μπορεί, επίσης, να εντοπίσει τους μετασχηματισμούς χρωμοσωμάτων, όπου το DNA μετακινείται ή ανταλλάσσεται με ένα άλλο τμήμα του γονιδιώματος αλλά και την παραλλαγή αριθμού αντιγράφων. Καθώς αυτές οι συχνότητες εμφανίζονται στους περισσότερους καρκίνους, η μέθοδος θα μπορούσε να επιτρέψει την κατανόηση των επιπτώσεων των γενετικών αλλαγών στους όγκους.
Χρησιμοποιώντας το Hi-C, η ομάδα ήταν σε θέση να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια τις αλλαγές γονιδιώματος στα καρκινικά κύτταρα έξι ασθενών με όγκο στον εγκέφαλο. Ο καθηγητής Peter Fraser, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η τεχνική Hi-C μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων γονιδίων σύντηξης. Η τεχνική λειτουργεί με δείγματα πολύ χαμηλότερης ποιότητας από τις τρέχουσες τεχνικές και έχει πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες για τον αριθμό αντιγράφων από τα ίδια δεδομένα. Όλα αυτά έρχονται με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τις συνήθεις μεθόδους που χρησιμοποιούν την αλληλούχιση του DNA».
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Louise Harewood, πρόσθεσε: «Οι χρωμοσωμικές ανακατατάξεις παρατηρούνται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδήλωσης καρκίνου. Η ανίχνευση των χρωμοσωμικών αναδιατάξεων σε ασθενείς μπορεί να προκαλεί δυσκολίες και πολλές φορές να αποτυγχάνει. Αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο, ιδιαίτερα στην ογκολογία όπου οι αναδιατάξεις μπορούν να παίξουν διαγνωστικό και προγνωστικό ρόλο».