Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Αν είστε ενήλικας και έχετε ήδη διαγνωστεί ή πρόκειται να διαγνωστείτε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η OnlineΟμάδα Υποστήριξης Ενηλίκων του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας -ADHD Hellas είναι εδώ για εσάς.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες εμφανίζεται με πολλές δυσκολίες όχι μόνο στη συγκέντρωση, αλλά και στην οργάνωση, την προτεραιοποίηση, την κινητοποίηση, στην αίσθηση χρόνου και στη μνήμη εργασίας. Η ΔΕΠΥ επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής, από τη διαχείριση της καθημερινότητας, τις σπουδές και τον εργασιακό χώρο έως τις σχέσεις και την αυτοφροντίδα.

Η ψυχο-εκπαιδευτική ομάδα υποστήριξης ενηλίκων του ADHD Hellas είναι βασισμένη στο πρόγραμμα «The Adult ADHD Tool Kit: Using CBT to Facilitate Coping Inside and Out» των J. Russell Ramsay και Anthony L. Rostain και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ενήλικες με ΔΕΠΥ να δουλέψουν πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Οι συναντήσεις στο σύνολο τους είναι 12 και η ομάδα θα συναντιέται κάθε εβδομάδα μέχρι τις 20/12/2024. Η ομάδα θα δέχεται νέα μέλη ΜΟΝΟ κατά τις πρώτες 2 συναντήσεις, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με συνοχή.Την ομάδα θα συντονίζει αφιλοκερδώς η Ευγενία Καραμάνη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (MSc) – Ψυχοθεραπεύτρια. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 στις 17.00-18.00.

 Όλες οι δράσεις του Σωματείου ADHD Hellas στηρίζονται στις εισφορές μελών και τις δωρεές των υποστηρικτών του.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/yRcTF6Bot3NoWRzK6

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών. Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου η ίδια και στα δυο φύλα, με τη διαφορά ότι τα κορίτσια συχνά δεν είναι υπερκινητικά και διαχειρίζονται καλύτερα τη διαταραχή τους, γι αυτό και η διάγνωση μπορεί να διαλάθει ή να γίνει αργότερα.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλ. η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, που συχνά η διάγνωση παραβλέπεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, στην κοινωνική προσαρμογή ή στη σχολική απόδοση, αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Έτσι η ΔΕΠΥ παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη ενώ, ακόμη και όταν γίνεται η σωστή διάγνωση, δεν εφαρμόζεται πάντοτε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων που απαιτεί η αντιμετώπιση της.

Share.
Exit mobile version