Έρευνα διαπιστώνει ότι η μητρική παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Οι γυναίκες που παίρνουν πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία του παιδιού τους, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research.

Πολυάριθμες έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι, το υπερβολικό σωματικό βάρος της μητέρας έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν. Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η προγεννητική και πρώιμη μεταγεννητική έκθεση του παιδικού οργανισμού σε περιβαλλοντικούς παράγοντεςόπως η μητρική παχυσαρκία, η μη ισορροπημένη διατροφή, το στρες, και οι λοιμώξεις, αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την εκδήλωση πολλών ασθενειών στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του παιδιού. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι, η μητρική παχυσαρκία πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας, άσθματος, εγκεφαλικού, υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή του παιδιού.

Ο ρόλος της μητρικής παχυσαρκίας στην εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας θέλησε να διερευνήσει τον αντίκτυπο που έχει το υπερβολικό βάρος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον κίνδυνο εκδήλωσης νευροψυχιατρικών διαταραχών στα παιδιά.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 3,6 εκατομμύρια ζευγάρια μητέρας-παιδιού από 42 επιδημιολογικές μελέτες. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, όσα παιδιά γεννιούνται από μητέρες με υπερβολικό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών και συμπεριφορικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΦ) και της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΑΦ στα παιδιά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ κατά 32% και ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς κατά 16%.

«Δεδομένης της αύξησης των παγκόσμιων ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και του αυξανόμενου αριθμού παιδιών που διαγιγνώσκονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αναδεικνύουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μητρικής παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία των παιδιών» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Bereket Duko. 

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη συστηματική και ολοκληρωμένη έρευνα που διερευνά τη σχέση μεταξύ της μητρικής παχυσαρκίας και των νευροψυχιατρικών διαταραχών στους απογόνους.

Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διαχείριση του βάρους της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά ενάντια στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά ή έστω θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

Πηγή: Psychiatry Research

Share.
Exit mobile version