Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, με ενεργή συμμετοχή φαρμακοποιών, ιατρών, διαιτολόγων, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κορινθιακού κοινού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα», υλοποίησε μια πολύ σημαντική ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης επάνω στο φλέγον θέμα Δημόσιας Υγείας: «Παχυσαρκία, μια αισθητική διαταραχή ή νόσος; – Το κοινωνικό στίγμα που την ακολουθεί, από το σχολείο μέχρι την εργασία».

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα και συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας ως επιστημονικοί φορείς, ο Δήμος Κορινθίων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) και το Επιμελητήριο Κορινθίας, με πρωταρχικό στόχο να ενώσουν δυνάμεις τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και ολιστικής στήριξης αυτών των ασθενών.

«Συνδετικός μας κρίκος ο ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου «Ιμερόεσσα», ιατρός παθολόγος με πολυετή πείρα στο Κέντρο Παχυσαρκίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, κ. Αλέξανδρος Μουρουγλάκης με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή προ διετίας, όταν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ ξεκίνησε από τον Φαρμακευτικό μας Σύλλογο τα εκπαιδευτικά του σεμινάρια για τη διαχείριση της παχυσαρκίας με ομιλητές τον ιατρό κ. Μουρουγλάκη και τον Φαρμακοποιό κ. Διαμαντή Κλημεντίδη» αναφέρει μιλώντας στο DailyPharmaNews η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Σοφία Κλοκώνη.

Κομβικό στοιχείο που αναδείχθηκε μέσα από την ημερίδα είναι η ανάγκη της συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο πολύπλοκο πρόβλημα υγείας όπως η παχυσαρκία.

Ήδη από το εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε πριν δύο χρόνια κι αποτέλεσε την αφετηρία για την εν λόγω ημερίδα είχε αναδειχθεί αυτή η ανάγκη. «Οι δύο ομιλητές τότε», όπως είπε η κ. Κλοκώνη, «μάς δίδαξαν στην πράξη με τις ομιλίες τους την αξία της διεπιστημονικής συνεργασίας καθώς μας μίλησε ένας καλά εκπαιδευμένος στο θέμα γιατρός έχοντας στο πλάι του να τον συμπληρώνει, έναν καλά εκπαιδευμένο φαρμακοποιό. Κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος: Η άρτια εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας που προκειμένου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι εκτός του γιατρού και του φαρμακοποιού, ο διατροφολόγος, ο ψυχολόγος και ο αρμόδιος για την φυσική αγωγή γυμναστής».

Απέναντι τους όλοι αυτοί οι επαγγελματίες έχουν ένα δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα. Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στην ημερίδα είναι αμείλικτοι: το 37,6% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα μας ζει με υπέρβαρο, ενώ το 32,1% ζει με παχυσαρκία. Επιπλέον, υπάρχει ζήτημα παιδικής παχυσαρκίας και ως γνωστό το υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ενήλικας στο μέλλον.

Ο αγώνας απέναντι στην παχυσαρκία, όπως τόνισε η κ. Κλοκώνη δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος. Σε αυτή τη λογική είναι πολύ σημαντικές τέτοιου είδους εκδηλώσεις που εκτός από απόλυτα καταρτισμένους στο θέμα της παχυσαρκίας ομιλητές εμπλέκουν και τους πολίτες. 

«Το επίπεδο κατάρτισης  των ομιλητών και η διαθεσιμότητά τους να οργανώσουν ανάλογες δράσεις με αφετηρία την Κόρινθο και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, μας γέμισαν αισιοδοξία για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων μετά από συντονισμένες ενέργειες, ενθυμούμενοι πάντα πως “δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας, αλλά για μαραθώνιο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου “Ιμερόεσσα”, κ. Μουρουγλάκης.

O κ. Μουρουγλάκης, εξήγησε η κ. Κλοκώνη, προκειμένου να πετύχει αυτή η προσπάθεια πέρα από τη συνεργασία των επαγγελματιών υγείας «έχει στο μυαλό του και την αναγκαιότητα εκπαίδευσης του ευρύτερου κοινού πάνω στο θέμα της παχυσαρκίας. Γι’ αυτό κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα έφερε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας σε επαφή με τον κύριο διοργανωτή της Ημερίδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία “Ιμερόεσσα” με αφορμή ένα περιστατικό νοσογόνου παχυσαρκίας στην Κορινθία, εγκαταλελειμμένο από τους πάντες στο οποίο ο Σύλλογος “Ιμερόεσσα” παρείχε και παρέχει ουσιαστική στήριξη κι ευτυχώς, στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν εκτός των δύο επιστημονικών Συλλόγων (σ.σ. Ιατρικού και Φαρμακευτικού) της Κορινθίας, η αντιδήμαρχος Κορινθίας Λουτρακίου  κ. Θ. Μαυροματίδου που μας τίμησε με την παρουσία της και στην Ημερίδα».

Στο κομμάτι ευαισθητοποίησης του κοινού ο φαρμακοποιός έχει βασικότατο ρόλο. Στη λογική αυτή άλλωστε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας πρωτοστάτησε στο να πραγματοποιηθεί η εν λόγω Ημερίδα. «Στην ουσία ήμασταν αυτοί που κίνησαν τα νήματα για να μπορέσει να υλοποιηθεί η Ημερίδα στην πόλη της Κορίνθου σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο που ευχαρίστως ακολούθησε αλλά και την τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο Δήμου Κορινθίων και Περιφέρειας Πελοποννήσου να ενισχύσουν και τον Σύλλογο “Ιμερόεσσα”  και την ημερίδα, όπως το έπραξαν, με χορηγίες και να δώσουν το “παρών” και να επιβεβαιωθεί εκεί από το σύνολο των φορέων η διαθεσιμότητά μας και για το μέλλον».

Και μέσα από την ίδια την ημερίδα όμως αναδείχθηκε αυτός ο κομβικός ρόλος του φαρμακοποιού στο θέμα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

«Αυτό που αναδείχθηκε στην Ημερίδα, αναφέρει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας, ήταν ότι είναι μεν απαραίτητη η επιστημονική συνεργασία κι ένας αριθμός ειδικοτήτων, γιατρού-φαρμακοποιού-ψυχολόγου- διατροφολόγου και γυμναστή για να στηρίξουμε ολιστικά έναν ασθενή με παχυσαρκία αλλά ακριβώς επειδή τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί της κοινότητας είμαστε η πύλη εισόδου για την πληθώρα των ασθενών αλλά και των υγειών ανθρώπων σε επίπεδο πρόληψης στο σύστημα υγείας λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς μας σε όλη την ελληνική επικράτεια, τονίστηκε ότι το φαρμακείο έχει και πρέπει να αξιοποιήσει πάρα πολλές ευκαιρίες να κάνει την αρχή, να γίνει μία εκκίνηση μέσα από το φαρμακείο όλης αυτής της πορείας πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να γίνει καθώς ο πολίτης θα μπει στο φαρμακείο και θα ζητήσει να ζυγιστεί, θα γνωστοποιήσει στον φαρμακοποιό τα υπόλοιπα, όποια προβλήματα υγείας του όταν θα πρέπει να του χορηγηθούν φάρμακα για πολλές συννοσηρότητες. Ο φαρμακοποιός λοιπόν έχει όχι μία άλλα πάρα πολλές ευκαιρίες να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη για το θέμα της παχυσαρκίας και να εξηγήσει τη βαρύτητα αυτού του προβλήματος για την υγεία του. Ήδη είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου και συνεχώς προστίθενται νέες μορφές καρκίνου που είναι άμεσα σχετιζόμενες με την παχυσαρκία. Γι αυτό λέμε ότι το φαρμακείο πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ακούσει κάποιος τον ειδικό για το θέμα και να θελήσει να το αντιμετωπίσει έγκαιρα και αυτό είναι κάτι που το ζήτησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα». 

Ως επόμενο βήμα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας, θα ενθαρρύνουν και θα υποστηρίξουν τη συνέχιση της αξιέπαινης προσπάθειας ¨Ας μοιραστούμε το βάρος¨ πανελλαδικά!

Share.
Exit mobile version