Απλές συνταγές μαγειρικής “κατά της άνοιας” θα παρουσιαστούν στο κοινό, στο πλαίσιο δύο δίωρων εργαστηρίων.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Εταιρεία Αlzheimer Αθηνών, σε συνεργασία µε το Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνουν το Festival Alzheimer 2024. Το φεστιβάλδιεξάγεται το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεµβρίου 2024 από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την άνοια, να παρέχει ενημέρωση για τις υπάρχουσες δομές και τις διαθέσιμες υπηρεσίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και να προτείνει τρόπους να ζουν καλύτερα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό Festival Alzheimer 2024, ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη της άνοιας αποτελεί ένα θέμα στο οποίο εστιάζει με έμφαση η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, μια διατροφή που βασίζεται στο Μεσογειακό πρότυπο φαίνεται να έχει προστατευτικές επιδράσεις σε ορισμένες μορφές άνοιας, ενώ σχετίζεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη ικανότητα σκέψης.

Η σχέση νοητικής υγείας και ισορροπημένης διατροφής θα αποτελέσει το αντικείμενο δύο εργαστηρίων (workshops)  που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό Festival Alzheimer 2024. Τόσο το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου όσο και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απλές συνταγές μαγειρικής με βάση τη μεσογειακή διατροφή που συντείνουν σε μια καλή νοητική λειτουργία θα παρουσιαστούν στο κοινό, στο πλαίσιο δύο δίωρων workshop, από 17.00 έως 19.00μμ.

Στην κουζίνα του πρώτου workshop, το απόγευμα του Σαββάτου 14/9, θα μαγειρέψει ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Η είσοδος στα εργαστήρια μαγειρικής είναι ελεύθερη, όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις του Festival Alzheimer 2024.

Μεσογειακή διατροφή, το ισχυρό όπλο κατά της άνοιας

Οι καλές διατροφικές συνήθειες όχι µόνο µπορούν να προστατεύσουν από την εµφάνιση πλήθους ασθενειών αλλά και να καθυστερήσουν την εξέλιξη άλλων ή ακόµη και να τις αναστρέψουν.

Η καλή διατροφή, και ειδικά η υψηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα, παίζει ρόλο σε όλες τις ηλικίες, ειδικά όμως στους ηλικιωμένους, επειδή, όπως έχουν καταδείξει πολλαπλές έρευνες, συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιµερ.

Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

• Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα 1-2 φορές την εβδοµάδα (σολωµός, σαρδέλα, πέστροφα, ρέγκα, τόνος, σκουµπρί, ξηροί καρποί).

• Προτίµηση του ελαιόλαδου ως κύριου λίπους στην διατροφή.

• Καθηµερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 µερίδων φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

• Κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδοµάδα.

• Πρόσληψη µιας τουλάχιστον πηγής υψηλής ποιότητας πρωτεϊνns σε κάθε γεύµα: ψάρι, αυγό, άπαχο κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα, αποβουτυρωµένο γάλα (έως 4 ποτήρια}, γαλακτοκοµικά µε χαµηλά λιπαρά.

• Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών: ψωµί και δηµητριακά ολικής άλεσης, βρώµη, ακατέργαστο ρύζι, ζυµαρικά και γλυκά από αλεύρι ολικής άλεσης, πατάτες µε το φλοιό (ψητές ή βραστές).

• Πρόσληψη τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ηµέρα, φυσικού χυµού φρούτων, τσάι του βουνού.

Exit mobile version