Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Μεγάλη εθνική επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι 4 στους 10 ενήλικες Έλληνες έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Από αυτούς, το 1/3 παραμένουν αδιάγνωστοι και χωρίς θεραπεία.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου, δηλαδή αλατιού, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και επομένως και τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Το νάτριο, σε μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Αντίθετα, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι για τους υγιείς ενήλικες συνιστάται η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να μην ξεπερνά το ένα κουταλάκι του γλυκού ενώ στους ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση συνιστάται αποφυγή ή λιγότερο από την μισή ποσότητα νατρίου από αυτήν που λαμβάνουν οι υγιείς ενήλικες.

Παρά τις συστάσεις όμως των ειδικών, οι περισσότεροι άνθρωποι έχει αποδειχθεί σύμφωνα με έρευνες ότι καταναλώνουν περίπου την διπλάσια ποσότητα από την επιτρεπόμενη. Ο λόγος; Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο αλάτι καταναλώνουμε καθημερινά γιατί βρίσκεται καλά  «κρυμμένο» σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου που καταναλώνεται από τον γενικό πληθυσμό προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα και όχι από το επιτραπέζιο αλάτι. Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι το ψωμί, οι πίτες, τα κρουασάν, τα προϊόντα σφολιάτας, οι έτοιμες σάλτσες, τα αλλαντικά, οι σοκολάτες, τα κέικ, οι μαργαρίνες, οι κύβοι ζωμών, οι κονσέρβες, τα τυριά, τα πατατάκια, τα αλατισμένα αρτοσκευάσματα, τα διάφορα ντρέσινγκ, τα δημητριακά, οι μπάρες, τα έτοιμα φαγητά, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα.

Πως να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας

  • Αγοράστε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Όταν μαγειρεύετε, αντί για αλάτι, χρησιμοποιήστε τσίλι, τζίντζερ, μηλόξιδο, χυμό λεμονιού ή λάϊμ.
  • Μπαχαρικά, καρυκεύματα και μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, ο άνηθος, η ρίγανη, τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι προσθέτουν στο φαγητό γεύση και άρωμα.
  • Δοκιμάστε να εντάξετε στην μαγειρική σας κρεμμύδι ξερό, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια, αντί για αλάτι. Είναι και νόστιμα και υγιεινά!
  • Προτιμήστε δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Περιορίστε τα αλλαντικά, τα παστά ή καπνιστά κρέατα, το μπέϊκον, τα λουκάνικα, το fast food.
  • Μια καλή ιδέα είναι να μαρινάρετε άπαχα κρέατα ή στήθος κοτόπουλου σε κρασί ή λεμόνι και μυρωδικά για να δώσετε γεύση προτού τα ψήσετε.
  • Αποφύγετε τα σκληρά αλμυρά τυριά και επιλέξτε εκείνα που έχουν μειωμένο νάτριο.
  • Καταναλώστε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Όταν αγοράζετε επεξεργασμένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, διαβάστε πάντα την περιεκτικότητα σε νάτριο που αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων.
  • Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας το αλάτι, προτιμήστε ένα υποκατάστατο αλατιού.
Share.
Exit mobile version