Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον για ανθρώπους που φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την πάθηση.

Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται στους πάσχοντες τρέμουλο, μυϊκή δυσκαμψία και δυσκολία στο περπάτημα, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων.

Ερευνητές από το Massachusetts General Hospital των ΗΠΑ, εστίασαν την έρευνά τους σε μετάλλαξή στο γονίδιο LRRK2 που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε 188 ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον με 180 ανθρώπους χωρίς τη νόσο. Και οι δυο ομάδες είχαν ανθρώπους με και χωρίς τη μετάλλαξη LRRK2.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, από τους συμμετέχοντες με τη γονιδιακή μετάλλαξη, όσοι εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον είχαν 76% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα σε σχέση με όσους δεν ήταν ασθενείς.

Σε ανθρώπους χωρίς τη μετάλλαξη, όσοι είχαν νόσο του Πάρκινσον είχαν 31% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα σε σχέση με όσους δεν νοσούσαν. Άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον που είχαν τη γονιδιακή μετάλλαξη κατανάλωναν 41% λιγότερη καφεΐνη την ημέρα σε σχέση με ανθρώπους με και χωρίς τη μετάλλαξη που δεν είχαν τη νόσο.

Σύμφωνα με της επικεφαλής της έρευνας Dr. Grace Crotty « τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για μελλοντική έρευνα για την καφεΐνη και τις σχετικές με αυτή θεραπείες. Είναι πιθανό τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτης ώστε να βοηθηθεί ο εντοπισμός των ανθρώπων με το γονίδιο που θα εμφανίσουν τη νόσο, υποθέτοντας ότι τα επίπεδα καφεΐνης παραμένουν σχετικά σταθερά».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  επιστημονικό περιοδικό Neurology.   https://www.neurology.org/

Share.
Exit mobile version