Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, οι γυναίκες που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη έχουν λιγότερες πιθανότητες το παιδί τους να γεννηθεί με αυτισμό.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα επιστημονικά στοιχεία ενθαρρύνουν τις γυναίκες να επιλέγουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα το παιδί τους να γεννηθεί στο φάσμα του αυτισμού.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και στις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρώτες ενδείξεις αυτισμού εμφανίζονται πριν την ηλικία των 3 ετών και συνεχίζουν για όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Ενώ η ακριβής αιτία του αυτισμού παραμένει άγνωστη, μελέτες αποκάλυψαν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της γενετικής και των περιβαλλοντικών επιρροών, φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη αυτισμού στα παιδιά ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Ειδικότερα για την διατροφή, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που λαμβάνουν πολυβιταμίνες, φολικό οξύ και έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά με αυτισμό, ευρήματα που υποδηλώνουν ότι η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αυτισμού.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξέτασε τα ιατρικά αρχεία από περίπου 95.000 μητέρες μαζί με τα μωρά τους, και παρακολούθησε την εξέλιξή τους μέχρι και τα όγδοα γενέθλια των παιδιών.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τα αναψυκτικά και τους υδατάνθρακες, εμφάνισαν 22% μικρότερη πιθανότητα τα παιδιά τους να διαγνωστούν με αυτισμό.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν σταθερά μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βρέθηκε επίσης ότι είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινωνικά και επικοινωνιακά προβλήματα στις ηλικίες 3 και 8 ετών, ανεξάρτητα από τον αυτισμό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτή η προστατευτική επίδραση ήταν πιο έντονη στα ζευγάρια μητέρας-κόρης σε σύγκριση με τα ζευγάρια μητέρας-γιου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής της μητέρας και της διάγνωσης του αυτισμού, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Jama Network.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, η μελέτη δεν εμβαθύνει στους συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους μια προγεννητική δίαιτα επηρεάζει τον κίνδυνο αυτισμού, εικάζουν ωστόσο ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν το DNA ή το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι, μια υγιεινή δίαιτα παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, προσφέροντας έτσι σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα.

Πηγή: Jama Network

Share.
Exit mobile version