Ένα κοινό λαχανικό μπορεί  να αντιστρέψει τη συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες και να βοηθήσει στην διακοπή της εξέλιξης της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη από τις ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας (LA BioMed), στο Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι το σκόρδο  μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς, καθυστερώντας τη συσσώρευση πλάκας, αλλά και μειώνοντας τις υφιστάμενη μαλακή πλάκα στις αρτηρίες (όσο πιο μαλακή και μικρή είναι η πλάκα τόσο πιο επικίνδυνη είναι για έμφραγμα).

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ύστερα από μελέτη που διεξήγαγαν σε 55 άτομα, ηλικίας 40-75 ετών, τα οποία έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης κ.ά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης (2,400 mg) επέφερε 80% μείωση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας καθώς και μείωση στην ήδη υπάρχουσα μαλακή πλάκα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης αλλά και να αντιστρέψει στεφανιαία νόσο στα πρώιμα στάδια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition.

Share.
Exit mobile version