Η ικανότητα της μνήμης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι τροφές με τις οποίες τροφοδοτείται ο εγκέφαλος είναι ένας από αυτούς.

«Το φαγητό είναι σαν μία φαρμακευτική ουσία που επηρεάζει τον εγκέφαλο» είχε δηλώσει ο καθηγητής Νευροχειρουργικής  και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίαου της Καλιφόρνιας, Fernando G-mez-Pinilla, συνοψίζοντας  σε μία φράση τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο dr Gomez-Pinilla μελετά για χρόνια την επίδραση της διατροφής, της άσκησης και του ύπνου στον εγκέφαλο και η παρατήρησή του δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να περάσει… απαρατήρητη.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη. Η αύξηση της ηλικίας, για παράδειγμα, μειώνει την ικανότητά μας να θυμόμαστε, ως αποτέλεσμα του εκφυλισμού των εγκεφαλικών  κυττάρων.

Και παρόλο που δεν υπάρχει ένας «μαγικός» τρόπος  να επηρεάσουμε τη φυσική γήρανση των κυττάρων, είναι στο χέρι μας να βελτιστοποιήσουμε τη μνήμη μας, μέσα από ένα υγιεινό πρότυπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή. H κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, Σοφία Ελευθερίου μας καθοδηγεί.

Η δίαιτα της μνήμης

Η κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων σε μικρά και συχνά γεύματα είναι ένας από τους βασικούς κανόνες (τα μεγάλα γεύματα επιβαρύνουν την καρδιά, μειώνοντας την παροχή αίματος και κατ’ επέκταση οξυγόνου στον εγκέφαλο).  Το πρωινό είναι επίσης βασική προϋπόθεση, αφού σύμφωνα με έρευνες, αυξάνει την πρόσφατη μνήμη, ενώ η απόδοση των παιδιών στο σχολείο είναι υψηλότερη όταν καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι.

Τα φρούτα και τα λαχανικά (πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο), 2-3 γαλακτοκομικά προϊόντα ημερησίως (περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και τα λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα) δεν πρέπει να  λείπουν από το τραπέζι σας, καθώς συμβάλλουν στη μετάδοση των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο,  βοηθούν στη νευρολογική λειτουργία του οργανισμού και προστατεύουν τον εγκέφαλο από την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η γήρανση, αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, οι υπερβολικές ποσότητες αλατιού και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους.

Τροφές

Προτιμήστε: φρούτα και λαχανικά, γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, μικρές ποσότητες ζάχαρης, μελιού και καφεΐνης, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί), λιναρόσπορο, καρύδια, δημητριακά, πουλερικά.

Αποφύγετε:  κόκκινο κρέας, γλυκά, τηγανιτά, έτοιμες τροφές (κρουασάν, τυρόπιτες, ντόνατς κ.ά), αλκοόλ, αλάτι και αλατισμένα τρόφιμα (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, παστά κλπ).

Info

  • Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στα αναψυκτικά τύπυ cola, στο τσάι και την σοκολάτα δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη. Κατά συνέπεια, ΜΕΤΡΙΑ κατανάλωση αυτών  των τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στην ικανότητά μας να θυμόμαστε.
  • Οι εξαντλητικές δίαιτες, είναι πιθανό να προκαλέσουν εξασθένιση της μνήμης, αφού στερούν απ’ τον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και πολλά τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της μνήμης.
  • Για αρκετά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως C, E και β- καροτίνη, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη μνήμη εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες (καταστρεπτικά μόρια που βλάπτουν τους υγιείς ιστούς του σώματος). Βλάβες από ελεύθερες ρίζες έχουν βρεθεί στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Alzheimer, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να εικάζουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένιση της μνήμης και την εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων της νόσου. Τα ευρύματα ήταν μεικτά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη στη θεραπεία της ηληκιακής απώλειας μνήμης και κάποιων μορφών άνοιας, όχι όμως της νόσου Alzheimer.
  • Τα αλκοολούχα ποτά καταστρέφουν τα εκγεφαλικά κύτταρα.

Έφη Τσιβίκα

Share.
Exit mobile version