Εσείς ξέρετε γιατί οι φράουλες, το καρπούζι, τα κεράσια είναι κόκκινα; Ας δούμε τι ξεχωριστά ωφέλη μας δίνει το κόκκινο χρώμα!
✅Τα κόκκινα φρούτα είναι πλούσια σε σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C και Α, το ελαγγικό υξύ, αλλά και …το λυκοπένιο και οι ανθοκυανίνες, που τα χρωματίζουν με το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα τα συστατικά κλειδιά των κόκκινων φρούτων:
Το λυκοπένιο είναι μια φυτοχυμική χρωστική ουσία (καροτενοειδες) που συναντάμε σε πολλά κόκκινα τρόφιμα όπως την ντομάτα και τα προϊόντα της, το καρπούζι, την κόκκινη πιπεριά και το κόκκινο grapefruit.
✅ Η χρωματιστή αυτή ουσία αποτελεί γνωστό ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό: μείωνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού ρίχνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αλά και από την εμφάνιση διάφορων τύπου καρκίνου!
Οι ανθοκυανίνες, από την άλλη, είναι μια κατηγορία φλαβονοειδών χρωστικών (πολυφαινόλες) που βρίσκουμε στα κόκκινα, μωβ και μπλε φρούτα και λαχανικά όπως τα μούρα, τα κεράσια, οι φράουλες αλλά και το κόκκινο λάχανο, κόκκινο κρεμμύδι και συχνά χρησιμοποιούνται ως χρωστικές για μαρμελάδες και γλυκά.
✅Και ποια είναι τα οφέλη τους? Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση: μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, προστατεύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό..πολλά κόκκινα φρούτα όπως οι φράουλες, το ρόδι, το μήλο, τα μούρα κ.α. περιέχουν ελαγγικό οξύ.
✅το οποίο έχει μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές του ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετικό έναντι σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.
Θυμηθείτε λοιπόν.. Η φύση είναι πιο έξυπνη απ ότι νομίζουμε, και το κάθε χρώμα της πέρα από ομορφιά έχει και ουσία!
Βάλτε χρώμα στην διατροφή σας για μια χρωματιστή και φωτεινή ζωή.