Είναι από τις ερωτήσεις που σίγουρα έχουν περάσει από το μυαλό σας.

Υπάρχει η διάχυτη εντύπωση πως τα κατεψυγμένα υστερούν θρεπτικά από τα φρέσκα. Για να δούμε τι συμβαίνει



Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά που καταψύχονται αμέσως μετά την συγκομιδή τους , διατηρούν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών. Σε αντίθεση με τα φρέσκα λαχανικά που μπορεί να χάσουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας , καθώς είναι εκτεθειμένα για ημέρες σε πάγκους και περιβαλλοντικές αλλαγές , π.χ. θερμοκρασία , φως. Μάλιστα όσο περισσότερο εκτίθενται τόσο μεγαλύτερη θρεπτική αξία χάνουν.

Η θερμική επεξεργασία , όπως ψήσιμο , βράσιμο , μειώνει τα θρεπτικά συστατικά σε όλες τις μορφές των λαχανικών είτε είναι κατεψυγμένα , είτε είναι φρέσκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις , είναι πιθανό να προκύψει μικρή μείωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα , όπως οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες , βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πολλές φορές αποτελεί την φθηνότερη εναλλακτική λύση. Επίσης αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους χειμερινούς μήνες όπου η πρόσβαση σε φρέσκα είναι πιο περιορισμένη. Έτσι, συμβάλλουν στην κάλυψη της σύστασης πρόσληψης 4 μερίδων λαχανικών/μέρα (σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό)

Τα λαχανικά, φρέσκα και κατεψυγμένα περιέχουν πλήθος βιταμινών (κυρίως Α, C, E) αντιοξειδωτικών, φυτικών κι άλλων βιοενεργών συστατικών κι έχουν ισχυρή συσχέτιση με την πρόληψη ασθενειών όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιοαγγειακών, διαβήτη.

Συμπερασματικά

Προτιμούμε τα φρέσκα για να απολαμβάνουμε τις γεύσεις και τα αρώματα τους, αλλά επιλέγουμε και κατεψυγμένα χωρίς να νοιώθουμε τύψεις, καθώς προσλαμβάνουμε ισάξια θρεπτική αξία κι από αυτά..

Share.
Exit mobile version