Πρόκειται για ένα αμυλώδες λαχανικό κι ένα δημητριακό, που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνονται με υψηλή συχνότητα στο διαιτολόγιο μας.
☝Όμως ποιο από τα δυο να προτιμώ; Mε τι συνοδεύω το κρέας μου;
Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω από το διατροφικό μας…🔬μικροσκόπιο.
✅Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο άσπρο ρύζι περιέχει 204 θερμίδες, 4,2 γραμμάρια
πρωτεΐνης, 0,4 γραμμάρια λίπους και 44,2 γραμμάρια υδατάνθρακες,
συμπεριλαμβανομένων μόνο 0,6 γραμμάρια ινών.
🟡Οι πατάτες, λοιπόν, όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, αποδίδουν χαμηλότερες θερμίδες και λίπος, ενώ περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, σε σχέση με το λευκό ρύζι.
🔵Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό
και φρούτο.
🟢Επίσης, μία μικρή πατάτα περιέχει 33,5 mg βιταμίνης C, η οποία καλύπτει περίπου
το 50% της αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας.
🟤Επιπλέον η σύσταση της είναι υψηλή σε Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο
🟪Το ρύζι αντίστοιχα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο,
μαγνήσιο και φώσφορο
🟨Ο γλυκαιμικός δείκτης, είναι ο δείκτης που μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται το
σάκχαρο του αίματος. Μία ψητή πατάτα έχει γλυκαιμικό δείκτη 85, ενώ αντίστοιχα
ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι βρασμένο, έχει 64.
✳Συνολικά, οι πατάτες περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το ρύζι, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος (πχ τηγάνισμα) μπορεί να διαφοροποιήσει αυτό το αποτέλεσμα.