Η κινόα έχει σχεδόν… εκθρονίσει το ρύζι ως πηγή υδατάνθρακα σε πολλά healthy γεύματα του εμπορίου. Για να δουμε όμως δικαίως; Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Phd
🌾Το ρύζι αποτελεί ένα από τα βασικά είδη διατροφής της ανθρωπότητας!
📍Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με ελάχιστες φυτικές ίνες : είναι αρκετά εύπεπτο και αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών.
📍Περιέχει ένα ποσοστό πρωτεϊνών, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, οπότε πρέπει να το συνδυάζουμε κατάλληλα στα γεύματα μας.
📍Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (εκτός Β-12) αλλά και μετάλλων όπως : μαγγάνιο, σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορος.
✅Το καστανό ρύζι, που είναι αναποφλοίωτο, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Η κινόα είναι ένας σπόρος που χρησιμοποιείται ως ψευδοδημητριακό και υπάρχει σε πολλά χρώματα: λευκή, κόκκινη, μαύρη, μπλέ.
📍Αποτελεί πηγή φυτικών ινών, ενισχύοντας την λειτουργία του γαστρεντερικού και ρυθμίζοντας καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
📍Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχοντας μας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και είναι μια πολύ καλή πηγή για μια χορτοφαγική δίαιτα.
📍Μας παρέχει καλά λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαικό οξύ, α-λινολενικό και ω-3 λ.ο.
📍Είναι πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως το φώσφορος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος κ.α. και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα φλαβονοειδή κερκετίνη και καμπεφερόλη.
Συμπέρασμα:
Όσοι χρειάζονται περισσότερη φυτική πρωτείνη ας προτιμήσουν την κινόα 💪 Διαφορετικά, και τα δύο αποτελούν δυο εύπεπτα τρόφιμα, χωρίς γλουτένη, και θρεπτικά, που θέλουμε να συνοδευουν τα καθημερινά μας γεύματα.