Η τάση για γλυκό είναι κάτι….ίσως πάνω από εμάς. Ζάχαρη ή στέβια λοιπόν; Δείτε ποια να επιλέξτε
Η έμφυτη «έλξη» προς τη γλυκιά γεύση, είναι καταγεγραμμένη στο ανθρώπινο DNA, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μη μπορούμε να αντισταθούμε στη ζάχαρη. Την λύση σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να δώσουν τα φυσικά γλυκαντικά. Μια από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες, είναι η στέβια που έχει μπει για τα καλά τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας! Είναι τελικά η stevia πιο θρεπτική από τη ζάχαρη; Αξίζει να αντικαταστήσει τη μοναδική γεύση της ζάχαρης;
Το διατροφικό crash test, θα μας δώσει τις απαντήσεις!🎓🤔
✅Τα φύλλα της στέβια, περιέχουν τους γλυκοζίτες στεβιόλης, που ευθύνονται για τη γλυκια γεύση της και μάλισρα είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από την αγαπημένη μας ζάχαρη
✅Η στέβια δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν του παρέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Αντίθετα η ζάχαρη αποδίδει περίπου 16 θερμίδες/ κουτ γλυκού!
✅Τα φύλλα της στέβια περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτοχημικές ουσίες. Βέβαια, οι ποσότητες που προσλαμβάνουμε από αυτά είναι σαφώς απειροελάχιστες.
☝Η καθημερινή κατανάλωση του γλυκαντικού στέβια σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι ενδείκνυται για άτομα με διαβήτη, σε αντίθεση με τη ζάχαρη.
☝Επίσης, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, φαίνεται να μην ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων που σχετίζονται με ασθένειες των δοντιών, όπως τερηδόνα, πλάκα και ουλίτιδα, και την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.
👍Συμπερασματικά, μπορεί η στέβια να μην αντικαθιστά στο 100% τη μοναδική γεύση της ζάχαρης, αλλά αποτελεί μια ακόμη επιλογή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους ή για λόγους υγείας, καθώς έχει μηδενικές θερμίδες συμβάλλοντας στην μείωση της ενεργειακής πρόσληψης.