Με σημερινή ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter), ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ποια είναι τα 14 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας στα οποία θα γίνει η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών, έως τα μέσα Ιουλίου.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» για τους ασθενείς –ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης– εγκαθίσταται σταδιακά σε δεκάδες δημόσια νοσοκομεία, ξεκινώντας από 14 μεγάλα ιδρύματα της χώρας. Με τη νέα τεχνολογία, κάθε ασθενής θα φέρει ένα προσωπικό ηλεκτρονικό μέσο (τύπου wristband), το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας του μέσα στο νοσοκομείο σε πραγματικό χρόνο: από την είσοδο και τη νοσηλεία έως τις εξετάσεις και το εξιτήριο.
Ο στόχος; Μείωση των καθυστερήσεων, καλύτερη διαχείριση των κλινών και διαφάνεια σε κάθε βήμα της φροντίδας. Μια νέα εποχή ξεκινά για το ΕΣΥ – πιο ψηφιακή, πιο γρήγορη, πιο ανθρώπινη, όπως ευαγγελίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός στην ανάρτησή του:
«Αυτά είναι τα 14 νοσοκομεία που μέχρι 15 Ιουλίου θα έχουν το ηλεκτρονικό το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών:
Ευαγγελισμός
Λαϊκό
Γεννηματάς
ΚΑΤ
Σισμανόγλειο
Αμαλία Φλέμινγκ
Άγιος Σάββας
Άγιοι Ανάργυροι
Ρίο
Γιάννενα
Κάρπαθος
Παίδων Πεντέλης
Παίδων Αγία Σοφία
Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Έως το τέλος του έτους σε 100 νοσοκομεία.
Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο!».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες (15/5/25), ο υπουργός παρουσίασε επισήμως το νέο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΥ. Ο σχεδιασμός προβλέπει ψηφιακό φάκελο υγείας για κάθε ασθενή, real-time παρακολούθηση κλινών και επεμβάσεων, καθώς και σταδιακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με έξυπνες τεχνολογίες.
Διορισμός 500 τραυματιοφορέων στα δημόσια νοσοκομεία
Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την προσφιλή του συνήθεια να ενημερώνει για ενέργειες του υπουργείου μέσω αναρτήσεών του στο X, ανακοίνωσε την ενίσχυση των νοσοκομείων με συνολικά 500 τραυματιοφορείς, στοχεύοντας –όπως είπε– στη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών κατά τις εφημερίες.
Συγκεκριμένα, 232 από αυτούς τοποθετούνται άμεσα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία αποτελούν το «μέτωπο» της καθημερινής πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι 268 ενισχύουν τις γενικές λειτουργίες των νοσοκομείων. Η συνεργασία με τη Νίκη Κεραμέως και τη ΔΥΠΑ δείχνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στο πεδίο της πρώτης γραμμής. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι προσλήψεις αυτές θα καταφέρουν να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα ΤΕΠ, που εξακολουθούν να δέχονται υπερβολικό φόρτο, χωρίς ανάλογη αποσυμφόρηση των ραντεβού και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη και ο σχετικό πίνακας:
«Στον πίνακα, βλέπετε, ανά νοσοκομείο, τους επιπλέον τραυματιοφορείς που διορίζουμε με την @nkerameus και την @dypa_official για τη μείωση της ταλαιπωρίας σας στις εφημερίες! 232 διορίζονται στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών και άλλοι 268 στα Νοσοκομεία γενικά».

Και ο υπουργός συνεχίζει στο Χ τις “ανακοινώσεις” του, δεσμευόμενος για προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΠ:
«Πλην των τραυματιοφορέων αυτός είναι ο εν εξελίξει προγραμματισμός προσλήψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΠ, ως ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής».
