Listen to this article

Εξώδικο απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας αλλά και στην Προεδρία της Κυβέρνησης με αφορμή την αξιολόγηση των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου, όπως έχει αποφασιστεί με νόμο του 2024, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν έχει εφαρμοστεί καν.

Λόγω αυτού η ΠΟΕΔΗΝ καλεί όλα τα σωματεία σε «μαζική απεργία-αποχή» εφόσον εντός 4 ημερώνόπως αναφέρεται «από την κοινοποίηση της παρούσας μέχρι και τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης οποτεδήποτε αυτή ολοκληρωθεί, κηρύσσεται απεργία – αποχή όλων των υπαλλήλων στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, που εκπροσωπούμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας σε όλα τα επίπεδα αυτής και συγκεκριμένα από κάθε ενέργεια, που συνδέεται με την περιγραφόμενη στα άρ. 1 έως 27 και άρ. 29 του ν. 4940/2022 διαδικασία».

Η Ομοσπονδία αρνείται την αξιολόγηση, διότι όπως καταγγέλλουν συνδέεται με «μισθολογικές και υπηρεσιακές μεταβολές» και με τη «βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και με τη διαδικασία επιλογής τους (σ.σ. των υπαλλήλων) σε θέση ευθύνης». (δείτε εδώ ολόκληρο το εξώδικο)

Οι βασικές ρυθμίσεις του Νόμου

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αξιολόγηση περιλαμβάνει:

Κριτήρια απόδοσης: Ο νόμος καθορίζει μια διαρθρωμένη διαδικασία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης και μέτρα αξιολόγησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της επίδοσης.

Κριτήρια αξιολόγησης: Τα κριτήρια αυτά μπορεί να αφορούν την απόδοση της εργασίας, τη συμμόρφωση με τους στόχους του φορέα απασχόλησης, τη συνεργασία με άλλους υπαλλήλους και την ικανοποίηση των πολιτών.

Εξέλιξη και μισθολογική πρόοδος: Σε περίπτωση που οι υπάλληλοι επιτυγχάνουν θετικές αξιολογήσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών ή σε παροχές κινήτρων. Αντίθετα, αρνητικές αξιολογήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις ευκαιρίες εξέλιξης άρα και τη μισθολογική πρόοδο.

Σκοπός και στρατηγική: Ο νόμος αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης της υπευθυνότητας και της διαφάνειας στην εργασιακή διαδικασία.

Ποιοτική Υγεία…χωρίς αξιολόγηση

Με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς και τους ωφελούμενους γενικά, αποτελεί προτεραιότητα. Άλλωστε σε αυτά τα πλαίσια ενεργοποιούνται σύντομα και τα μηνύματα sms όπου όσοι ωφελούμενοι χρησιμοποιούν τις δομές υγείας θα έχουν και τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες.

Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι και ο ΟΔΙΠΥ, έχει ακριβώς αυτόν τον ρόλο, της αξιολόγησης τω υπηρεσιών υγείας.

Άλλωστε, σε ποια χώρα ή σε ποια ιδιωτική επιχείρηση και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται με βάση το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και τις εξελισσόμενες δυνατότητές τους. Στην προκειμένη περίπτωση η αξιολόγηση όπως περιγράφεται και από τον νόμο, έχει να κάνει με τα παρακάτω: 

α) προσανατολισμό στον πολίτη, β) ομαδικότητα, γ) προσαρμοστικότητα, δ) προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, ε) οργάνωση και προγραμματισμό, στ) επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, ζ) επαγγελματισμό και ακεραιότητα, η) διαχείριση γνώσης και θ) ηγετικότητα. Και φυσικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, τη συνεργασία με τους συναδέλφους κλπ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εξώδικο, οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν με την παρέλευση 4 ημερών από την κοινοποίηση του και όπως γράφεται χαρακτηριστικά «μέχρι το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης οποτεδήποτε αυτή ολοκληρωθεί, κηρύσσουμε απεργίααποχή από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολογήσεως του ν.4940/2022 (όπως κωδικοποιήθηκε με τον ν. 5083/2024) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών πράξεων, παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολούνται στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και τους οποίους εκπροσωπούμε». 

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο