Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και συνεδρίες διακοπής καπνίσματος.

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των κατοίκων της Σαμοθράκης, επισκέφτηκε το νησί σε μια οργανωμένη προσπάθεια, συνοδευόμενη από την Μονάδα Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων της ΕΠΕ, ώστε να επανεξεταστούν άτομα που διαγνώσθηκαν με άσθμα και ΧΑΠ κατά την προηγούμενη επίσκεψη το 2023, να ενημερωθούν-βοηθηθούν οι καπνιστές για τους τρόπους ιατρικής αρωγής στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος καθώς και για την περαιτέρω διάγνωση αναπνευστικών νοσημάτων.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 εξετάστηκαν στο ΚΥ της Σαμοθράκης συνολικά 94 άτομα, 49 γυναίκες και 45 άντρες. Τα νοσήματα που διαπιστώθηκαν ήταν: Άσθμα (16 άτομα) και ΧΑΠ (10 άτομα). Παράλληλα  αναδείχθηκαν περιοριστικά σύνδρομα καθώς και άτομα με συμπτωματολογία Συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο, οπότε και δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες εξετάσεις για τη διάγνωση των υποκείμενων νοσημάτων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία διακοπής καπνίσματος  σε ομάδα καπνιστών του νησιού. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με 5 διαδικτυακές συνεδρίες ώστε να επιτευχθεί η διακοπή και πρόληψη της υποτροπής. Τέλος, δόθηκαν οδηγίες πρόληψης και εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία και τις συννοσηρότητες των κατοίκων.

Η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΑ Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Πασχάλη Στειρόπουλο, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών αυτών.   

Η ομάδα Πνευμονολόγων της ΕΠΕ που πραγματοποίησαν τη δράση ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος, το μέλος ΔΣ της ΕΠΕ Παρασκευή Κατσαούνου, ο Συντονιστής της Ομάδας ΧΑΠ Στειρόπουλος και οι ειδικευόμενες της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Αλεξανδρούπολης, Ευτέρπη Τρικίδου και Ντιντέμ Μουσταφά Ογλού.

Οι σπιρομετρήσεις που έγιναν στα πλαίσια της δράσης της ΕΠΕ στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Chiesi.

Share.
Exit mobile version