Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Με μεγάλη πλειοψηφία, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε χθες νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον υποβοηθούμενο θάνατο.
Σε μια ιστορική ψηφοφορία, οι γάλλοι βουλευτές με 305 ψήφους υπέρ και 199 κατά υπερψήφισαν το «Νομοσχέδιο για το Τέλος της Ζωής» (Proposition de loi relative à la fin de vie), το οποίο παρέχει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις , το δικαίωμα σε οποιοδήποτε Γάλλο ενήλικα που πάσχει από σοβαρή ή ανίατη πάθηση, σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο, να προχωρήσει σε υποβοηθούμενο θάνατο λαμβάνοντας θανατηφόρα ουσία.
Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των κεντρώων βουλευτών του Εμανουέλ Μακρόν και τα κόμματα της αριστεράς, ενώ κατά ψήφισαν οι περισσότεροι δεξιοί και ακροδεξιοί βουλευτές.
Παράλληλα, ομόφωνα ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τη βελτίωση των υπηρεσιών παρηγορητικής φροντίδας σε εξειδικευμένα ιδρύματα για ασθενείς τελικού σταδίου.Το νομοσχέδιο αυτό δεσμεύει επένδυση 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε υπηρεσίες παρηγορητικής φροντίδας έως το 2034.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς και τα δύο νομοσχέδια πρέπει κατά τους επόμενους μήνες να εξεταστούν και από τη Γερουσία, προτού λάβουν την οριστική έγκριση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Οι αυστηρές προϋποθέσεις για το «Δικαίωμα στο θάνατο»
Το νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα σε υποβοηθούμενο θάνατο εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
• Ο ασθενής να είναι Γάλλος ή να διαμένει μόνιμα στη Γαλλία, να είναι άνω των 18 ετών και να πάσχει από σοβαρή ή ανίατη πάθηση «μη αναστρέψιμη», σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο.
• Ο ασθενής να είναι σε θέση να εκφράσει ελεύθερα την επιθυμία του να προχωρήσει σε υποβοηθούμενο θάνατο.
• Ο ασθενής να υφίσταται συνεχή και μη αντιμετωπίσιμη σωματική ή ψυχολογική ταλαιπωρία λόγω της πάθησής του.
• Μια ομάδα ιατρών θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής πάσχει από σοβαρή και ανίατη πάθηση σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο, βιώνει αφόρητο και μη θεραπεύσιμο πόνο και αναζητά οικειοθελώς θανατηφόρα φαρμακευτική αγωγή.
• Ο ασθενής να μπορεί να λάβει ο ίδιο την θανατηφόρα ουσία ο ίδιος ή μέσω διαπιστευμένου ιατρικού επαγγελματία εάν είναι σωματικά ανίκανος. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αντιτίθενται σε αυτό είναι ελεύθεροι να επιλέξουν να μην το κάνουν. Όποιος κριθεί ότι έχει παρεμποδίσει το δικαίωμα κάποιου να πεθάνει μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ.
• Άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις ή νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή άτομα που βρίσκονται σε κώμα δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για υποβοηθούμενο θάνατο.
• Εάν το αίτημα του ασθενή εγκριθεί, ένας γιατρός θα εκδίδει στη συνέχεια τη συνταγή για τη θανατηφόρα ουσία, η οποία θα μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι, σε οίκο ευγηρίας ή σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης.
Η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών υπέρ της ευθανασίας – Ποιοι αντιδρούν
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023, οι περισσότεροι Γάλλοι πολίτες υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση των επιλογών για το τέλος της ζωής και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει σε εθνικό επίπεδο έχουν καταγράψει τα τελευταία 20 χρόνια μια αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών απέναντι στην αναγκαιότητα του υποβοηθούμενου θανάτου.
Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τους Γάλλους θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους απέναντι στο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον υποβοηθούμενο θάνατο. Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδακαταδικάσουν το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας «ανθρωπολογικής ρήξης».
Η Διάσκεψη Θρησκευτικών Ηγετών στη Γαλλία (CRCF), η οποία εκπροσωπεί τις Καθολικές, Ορθόδοξες, Προτεστάντες, Εβραίους, Μουσουλμάνους και Βουδιστές κοινότητες, δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να ασκήσουν «πίεση θανάτου» στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν χρόνιες σοβαρές ασθένειες ή αναπηρίες.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ευθανασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ψήφισητου νομοσχεδίου στη Γαλλία έρχεται σε μια στιγμή που παρόμοιες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι νομοθέτες συζητούν ένα νομοσχέδιο που θα βοηθά τους ενήλικες σε τελικό στάδιο ασθένειας να τερματίσουν τη ζωή τους στην Αγγλία και την Ουαλία.
Υπενθυμίζεται ότι, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται στην Ελβετία και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Η ευθανασία είναι επί του παρόντος νόμιμη στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κολομβία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.