Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Το αίσθημα αλληλεγγύης και η εθελοντική προφορά προς τον συνάνθρωπο μιας μικρής ομάδας Ελλήνων Παιδιάτρων αποτελούν την κινητήρια δύναμη της Επιστημονικής – ανθρωπιστικής αποστολής ‘’φροντίΖΩ τα παιδιά της Ν Μαδαγασκάρης’’. Η αποστολή αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος, σε συνεργασία με την Επισκοπή Τολιάρας Ν Μαδαγασκάρης.

Η 15μελής εθελοντική ομάδα της αποστολής αποτελείται από 7 ιδιώτες παιδιάτρους από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και από μια νοσηλεύτρια, έναν φαρμακοποιό, έναν οδοντίατρο, έναν εκπαιδευτικό, έναν νομικό, έναν λογιστή, έναν υπάλληλο τραπέζης και μια φοιτήτρια Βιολογίας.

Μετά από 10 μήνες επίμονης προσπάθειας και προετοιμασίας, οι Έλληνες παιδίατροι και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αναχώρησαν στις 6 Αυγούστου από τη Θεσσαλονίκη για την Τουλεάρ, μια περιοχή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της μακρινής Μαδαγασκάρης, προκειμένου να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και των γύρω χωριών.

Η έμπνευση της επιστημονικής – ανθρωπιστικής αποστολής στην Μαδαγασκάρη ανήκει στην πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β Ελλάδος  Όλγα Τζέτζη. Όπως λέει στο DailyPharmaNews, « η ιδέα της αποστολής γεννήθηκε μέσα από την ενημέρωση που έλαβα απότον Επίσκοπο Τολιάρας και Ν Μαδαγασκάρης Πρόδρομο για τις συνθήκες διαβίωσης  που επικρατούν στην περιοχή και την απελπιστική κατάσταση στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της παιδεία: φτώχεια, βροχή μια φορά το έτος, μεροκάματα των 1,5 ευρώ, έλλειψη δωρεάν υγείας και παιδείας.

Στην εν λόγω περιοχή έχει γίνει σπουδαίο έργο χάρη στον διαρκή και δύσκολο αγώνα του Επισκόπου με τη δημιουργία κλινικής, όπου παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 3.000 ασθενείς μηνιαίως και όπου τρέχει το πρόγραμμα των υποσιτισμένων παιδιών, με το χτίσιμο 9 σχολείων που παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση, με την ανέγερση ορφανοτροφείου και το άνοιγμα πηγαδιών, καθώς το καθαρό νερό δεν είναι δεδομένο και η έλλειψη του απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και γίνεται πηγή λοιμωδών νοσημάτων για τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Μαδαγασκάρη: To … εξωτικό νησί που πλήττεται από πείνα, ανομβρία και θανατηφόρες ασθένειες

Η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί στον κόσμο, με πληθυσμό περίπου 29 εκατομμύρια κατοίκους. Αν και για πολλούς αποτελεί έναν ελκυστικό  τουριστικό προορισμό, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού – κυρίως νοτιοδυτικά – πλήττεται συχνά από παρατεταμένες ξηρασίες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να υποφέρει από πείνα, δίψα και ασθένειες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ,  τουλάχιστον 1,15 εκατομμύρια κάτοικοι της Μαδαγασκάρης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο και 30.000 είναι σε κατάσταση άμεσης βοήθειας. Περίπου το 15% των παιδιών στην νότια Μαδαγασκάρη πεθαίνει πριν καν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του ενώ ο μέσος όρος ζωής είναι τα 50 έτη για τους άνδρες και τα 55 έτη για τις γυναίκες. 

Τι περιλαμβάνει η παροχή βοήθειας της αποστολής ‘’φροντίΖΩ τα παιδιά της Ν Μαδαγασκάρης’’

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος Όλγα Τζέτζη, « η αποστολή ‘’ΦροντίΖΩ τα παιδιά της Ν Μαδαγασκάρης’’ σχεδιάστηκε στηριζόμενη σε τρεις βασικούς άξονες: στην αποστολή ανθρωπιστικού και φαρμακευτικού υλικού, στην συμμετοχή 15 μελούς εθελοντικής ομάδας σχεδιασμένης για την κάλυψη όλων των αναγκών της αποστολής και στην εκπαίδευση της ομάδας σε τροπικά νοσήματα και σε παροχή πρώτων βοηθειών».

Η παροχή βοήθειας της εθελοντικής ομάδας κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει:

· Ιατρικό έργο, με κλινική εξέταση παιδιών στην κλινική της Τολιάρας, όπου λειτουργεί μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο και με παροχή φαρμακευτικής αγωγής.

· Συμμετοχή των εθελοντών παιδιάτρων στο πρόγραμμα υποσιτισμένων παιδιών που τρέχει στην κλινική, το οποίο περιλαμβάνει μέτρηση βάρους, ύψους και περιμέτρου βραχίονα, εκτίμηση τους με βάση τα διαγράμματα του ΠΟΥ (καμπύλες αύξησης – ανάπτυξης), ενίσχυση του μητρικού θηλασμού με παροχή συμπληρωμάτων διατροφής στη μητέρα και ενίσχυση της σίτισης  με βρεφικό γάλα σε σκόνη.

· Ιατρικό έργο σε 2 απομακρυσμένα χωριά της περιοχής, όπου εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων γίνεται και διανομή τροφίμων.

· Στην κλινική, οι υπόλοιποι εθελοντές συνεισφέρουν  στη διαλογή των ασθενών, στην οργάνωση του φαρμακείου, στην παροχή οδοντιατρικής φροντίδας , στη κατανομή των βρεφικών γαλάτων και στην παράδοση μαθημάτων αγγλικής γλώσσας σε μεικτά τμήματα της ιεραποστολής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εθελοντές παιδίατροι πέρα από τα νοσήματα και τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στη καθημερινή άσκηση της πρωτοβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης, που είναι κυρίως λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, έρχονται αντιμέτωποι και με άλλες ιδιαίτερα δύσκολες ιατρικές καταστάσεις. Υπό την καθοδήγηση των ντόπιων γιατρών της κλινικής, οι Έλληνες εθελοντές παιδίατροι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι  με τη διάγνωση και τη θεραπεία τροπικών νοσημάτων που ενδημούν στην περιοχή όπως η ελονοσία, οι παρασιτώσεις, ο τυφοειδής πυρετός και η φυματίωση και βιώνουν στον απόλυτο βαθμό την απουσία της πρόληψης, με παραμελημένες χειρουργικές και δερματολογικές καταστάσεις και καθυστερημένες διαγνώσεις με ακραίες κλινικές εικόνες.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος Όλγα Τζέτζη, « η μέχρι στιγμής προετοιμασία και η υλοποίηση της αποστολής έχει διδάξει  στους εθελοντές μας τη σημασία της συνοχής της ομάδας, την αξία του εθελοντισμού και ταυτόχρονα τους έφερε αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και της στέρησης  βασικών αγαθών στους συνανθρώπους μας στην άλλη άκρη της γης. Γιγαντώνει καθημερινά μέσα τους το αίσθημα της ευθύνης και την ανάγκη για διαρκή προσφορά.

Για τους παιδιάτρους μας, η άσκηση της παιδιατρικής με ενσυναίσθηση και γνώσεις πάντα, αλλά από μια διαφορετική οπτική γωνία, αποβαίνει πολύτιμη και μοναδική εμπειρία. Η πιο πολύτιμη όμως εμπειρία είναι η διαπεραστική και κατά πρόσωπο ματιά των μικρών παιδιών την ώρα που τα εξετάζουμε, την ώρα που βάζουμε στις ανοιχτές παλάμες τους – που σηματοδοτούν την ανάγκη τους για βοήθεια όποιου είδους – μια καραμελίτσα ή ένα μπαλόνι. Μα πάνω από όλα το χαμόγελο τους. Ένα χαμόγελο που μένει στην καρδιά και στο μυαλό μας. Ένα χαμόγελο τόσο διδακτικό για τον κάθε  πολίτη της δυτικής κοινωνίας».

«Η αποστολή ‘’φροντίΖΩ τα παιδιά της Νότιας Μαδαγασκάρης’’ είναι κάτι παραπάνω από μια πράξη αλληλεγγύης· είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη ψυχή που δεν αναγνωρίζει σύνορα. Η αποστολή αυτή δεν είναι απλά μια δράση, είναι μια ιερή αποστολή» λέει στο DailyPharmaNews o Επίσκοπος Τολιάρας και Ν Μαδαγασκάρης Πρόδρομος.

« Η ομάδα αυτή των εθελοντών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας αόρατης μάχης. Οι γιατροί, με τρυφερότητα και αφοσίωση, φροντίζουν τα παιδιά της Τολιάρας, συμμετέχουν σε προγράμματα που θρέφουν τα υποσιτισμένα κορμάκια, ενώ οι υπόλοιποι εθελοντές, σαν άγγελοι φροντίδας, προσφέρουν οδοντιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν όχι μόνο βοήθεια, αλλά και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει.

Μέσα από την εμπειρία αυτή, οι εθελοντές συνάντησαν την αληθινή σημασία της ζωής. Δεν ήταν μόνο η κλινική εργασία, αλλά οι ματιές των παιδιών, τα βλέμματά τους που τους κοίταζαν γεμάτα εμπιστοσύνη και αγάπη. Γιατί, τελικά, αυτή η αποστολή δεν αφορά μόνο αυτούς που τη δέχονται, αλλά κυρίως αυτούς που τη ζουν. Είναι ένα ταξίδι στην πιο βαθιά γωνιά της ανθρώπινης ύπαρξης, όπου η αγάπη και η προσφορά γίνονται οι γέφυρες που ενώνουν διαφορετικούς κόσμους. Κι όταν επιστρέφουν, δεν είναι οι ίδιοι. Έχουν δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της ανάγκης, έχουν νιώσει τη φτώχεια όχι ως έννοια αλλά ως ζώσα πραγματικότητα, κι έχουν βιώσει την ευλογία να προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα. Αυτή η εμπειρία δεν ξεχνιέται, γιατί είναι η ίδια η ουσία της ζωής, η αληθινή αγάπη, η αγάπη που μεταμορφώνει» καταλήγει ο Επίσκοπος Τολιάρας Πρόδρομος.

Share.
Exit mobile version