Η μεγάλη πυκνότητα των μαστών αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό του καρκίνου στη μαστογραφία. Για τον λόγο αυτό, ο νέος κανονισμός της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) -που τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου- απαιτεί οι πάροχοι μαστογραφίας να ενημερώνουν τους ασθενείς για την πυκνότητα των μαστών τους.

Έτσι, πλέον, όλες οι αναφορές μαστογραφίας και οι επιστολές αποτελεσμάτων που αποστέλλονται σε ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιλαμβάνουν αξιολόγηση της πυκνότητας του μαστού.

Η πυκνότητα του μαστού καθορίζεται από τη σχέση του αδενικού ιστού που υπάρχει στο στήθος μιας γυναίκας έναντι του λιπώδους ιστού. Όσο περισσότερος είναι ο αδενικός ιστός, τόσο πιο πυκνός είναι ο μαστός. Όσο λιγότερο είναι το λίπος, τόσο πιο πολύς είναι ο αδενικός ιστός και τόσο πιο πυκνοί οι μαστοί. Αντιστρόφως, όσο περισσότερο είναι το λίπος τόσο πιο αραιοί, πιο λιπώδεις είναι οι μαστοί.

ΗΠΑ: Μεγάλο το ποσοστό γυναικών με πυκνό μαστό

Περίπου οι μισές γυναίκες άνω των 40 ετών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζουν μεγάλη πυκνότητα στο μαστό, δήλωσε η ακτινολόγος Δρ. Kimberly Feigin, προσωρινή επικεφαλής της Υπηρεσίας Απεικόνισης Μαστού και επικεφαλής της Διασφάλισης Ποιότητας Μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. «Ασχολούμαστε με την πυκνότητα του μαστού για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι η πυκνότητα του μαστού μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό ενός καρκίνου σε μια μαστογραφία, επειδή ο πυκνός ιστός του μαστού φαίνεται λευκός στη μαστογραφία και ο καρκίνος φαίνεται επίσης λευκός στη μαστογραφία», εξήγησε η Δρ. Feigin. «Ο δεύτερος λόγος που η πυκνότητα του μαστού είναι σημαντική είναι επειδή η ύπαρξη πυκνού ιστού μαστού αυξάνει το επίπεδο κινδύνου μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού», δήλωσε.

Ηλικία έναρξης μαστογραφίας στις ΗΠΑ

Οι νέος κανονισμός του FDA για την ενημέρωση των γυναικών για την πυκνότητα του μαστού τους συμβουλεύει τις γυναίκες να μιλήσουν με τους παρόχους υγείας τους, για να κατανοήσουν καλύτερα τον ατομικό τους κίνδυνο και να καθορίσουν ένα σχέδιο ελέγχου που είναι κατάλληλο για αυτές.

Αν και στις ΗΠΑ συνιστάται σε όλες τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, ορισμένες γυναίκες με πυκνό μαστό μπορεί να πρέπει να κάνουν συμπληρωματικά και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις μαστού, όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του μαστογραφικού ελέγχου.

Share.
Exit mobile version