Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/2026

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

      24/04/2026

      Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

      24/04/2026

      Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

      24/04/2026

      Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

      24/04/2026

      Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

      24/04/2026
    • Επιστημονικα

      Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

      23/04/2026

      Καρκίνος του παγκρέατος: Ενθαρρυντικά δεδομένα από τη δοκιμή ενός νέου πειραματικού φαρμάκου

      22/04/2026

      Παχυσαρκία και εμβόλια: Γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους και η νέα ελπίδα από τα Τ-κύτταρα

      17/04/2026

      Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

      16/04/2026

      Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στην υγεία των εργαζομένων

      16/04/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Άδωνις Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

      22/04/2026

      Μ.Θεμιστοκλέους: Εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα Υγείας του Ταμείου Ανάκαμψης

      21/04/2026

      Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

      14/04/2026

      Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού μαζί του

      08/04/2026

      Μητσοτάκης: Ενίσχυση του Προσωπικού Παιδιάτρου και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσοκομεία

      06/04/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » ΕΟΧ: 60.000 χαμένες θέσεις κλινικών μελετών για Ευρωπαίους ασθενείς
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΟΧ: 60.000 χαμένες θέσεις κλινικών μελετών για Ευρωπαίους ασθενείς

    22/10/2024Updated:22/10/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Παρά την αύξηση των κλινικών μελετών παγκοσμίως κατά 38% την τελευταία δεκαετία, το παγκόσμιο μερίδιο των μελετών που διεξάγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έχει μειωθεί δραματικά, σχεδόν κατά το ήμισυ.

    Σύμφωνα με νέα έκθεση της IQVIA για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) και την Vaccines Europe, το μερίδιο του ΕΟΧ στις εμπορικές μελέτες —δηλαδή αυτές που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες— έχει υποχωρήσει από 22% το 2013, σε 18% το 2018, και έπειτα σε μόλις 12% το 2023.

    Οι Ευρωπαίοι χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα

    Αυτό σημαίνει ότι 60.000 λιγότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε μελέτες εντός του ΕΟΧ, ενώ 20.000 λιγότερες θέσεις είναι διαθέσιμες σε μελέτες που αφορούν μόνο χώρες του ΕΟΧ. Έτσι, οι Ευρωπαίοι χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές διακυμάνσεις ανά χώρα εντός του ΕΟΧ. Ωστόσο, ο αριθμός των μελετών έχει μειωθεί σε όλες τις χώρες εκτός από τρεις, υποδεικνύοντας ένα συστημικό πρόβλημα στην περιοχή.

    Η Κίνα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εμπορικών μελετών της

    Σε μια σημαντική γεωγραφική αλλαγή, η Κίνα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εμπορικών μελετών της από το 2018, καταλαμβάνοντας τώρα το 18% των παγκόσμιων εμπορικών κλινικών μελετών.

    Επιπτώσεις στην περίθαλψη των Ευρωπαίων ασθενών

    Οι κλινικές μελέτες προσφέρουν στους ασθενείς την ταχύτερη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, έως και 5-10 χρόνια νωρίτερα από την επίσημη κυκλοφορία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IQVIA, τα συστήματα υγείας του ΕΟΧ ωφελούνται ετησίως από 1-1,5 δισ. ευρώ, μέσω των πληρωμών για μελέτες και της εξοικονόμησης κόστους στα φάρμακα. Για το λόγο αυτό, η μείωση των μελετών στον ΕΟΧ θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την περίθαλψη των ασθενών.

    Αιτία της μείωσης οι λιγότερο ευνοϊκοί ρυθμιστικοί και χρηματοδοτικοί παράγοντες

    Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η φθίνουσα ελκυστικότητα της Ευρώπης για κλινική έρευνα μπορεί να οφείλεται σε λιγότερο ευνοϊκούς ρυθμιστικούς και χρηματοδοτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο ΕΟΧ παρουσιάζει καθυστερήσεις στη σύσταση και την πρόσβαση σε κλινικές μελέτες σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς, όπως η ογκολογία, τα λοιμώδη νοσήματα και οι σπάνιες παθήσεις, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ανάγκη διεξαγωγής μελετών σε πολλές χώρες αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα επωφελούνται από το μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

    «Οι ευρωπαϊκές κλινικές μελέτες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω ενός αργού και κατακερματισμένου ερευνητικού οικοσυστήματος», δήλωσε η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA.

    «Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες, με τον ρυθμό που προχωρούν, δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν μια δεκαετία παρακμής. Για να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρώπη, είναι απαραίτητο να λειτουργεί ως ενοποιημένη περιοχή και όχι ως μεμονωμένα κράτη μέλη. Αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από πολιτικές που θα προσελκύσουν παγκόσμιες επενδύσεις στην έρευνα. Μόνο έτσι θα μπορούν οι Ευρωπαίοι να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ιατρικές ανακαλύψεις με τους ασθενείς σε άλλες περιοχές του κόσμου».

    Τα κύρια πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

    Ογκολογικές μελέτες: Σημειώθηκε μείωση, τόσο σχετική όσο και απόλυτη, σε όλες τις φάσεις των ογκολογικών κλινικών μελετών στον ΕΟΧ, με τα επίπεδα να βρίσκονται πλέον κάτω από εκείνα του 2018. Αντίθετα, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση το 2021, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Η μείωση στον ΕΟΧ μπορεί να συνδέεται με παράγοντες όπως η εφαρμογή του κανονισμού για τα in vitro διαγνωστικά (IVDR), που έχει δημιουργήσει προκλήσεις για τις ογκολογικές μελέτες σε πολλές χώρες, ειδικά εκείνες που εξαρτώνται από in vitro διαγνωστικές μεθόδους. Πρωτοβουλίες όπως η Αποστολή της ΕΕ για τον Καρκίνο και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των προσπαθειών σε αυτόν τον τομέα.

    Μελέτες ανοσοποίησης: Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες μελέτες εμβολίων, καθώς και αυτές εντός του ΕΟΧ, έχουν μειωθεί από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19. Παρόλο που οι εμπορικές μελέτες αυξάνονται παγκοσμίως, στον ΕΟΧ παρατηρείται μια σημαντική πτώση στον αριθμό των μελετών, οδηγώντας στη μείωση του παγκόσμιου μεριδίου από 17% το 2018 σε 8% το 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των μελετών Φάσης 3 και 4. Γεωγραφικά, ο ΕΟΧ έχει χάσει έδαφος σε περιοχές όπως η Ασία και η Ωκεανία, ενώ εντός του παρατηρούνται αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις.

    Μελέτες για σπάνιες νόσους: Παρά την παγκόσμια αύξηση, οι μελέτες στον ΕΟΧ μειώθηκαν κατά 4%. Η έκθεση επισημαίνει ότι η περιορισμένη χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια (Venture Capital) για ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί έναν από τους λόγους γι’ αυτήν την πτώση.

    Παιδιατρικές μελέτες: Σύμφωνα με μια παγκόσμια τάση, οι εμπορικές παιδιατρικές μελέτες στον ΕΟΧ μειώθηκαν κατά 4%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, όπου οι δημοσιεύσεις παιδιατρικών μελετών αυξήθηκαν μετά την πανδημία.

    Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (CaGT) βρίσκονται σε ραγδαία εξέλιξη παγκοσμίως, αλλά η Ευρώπη βλέπει σταδιακή μείωση στο μερίδιό της στις σχετικές κλινικές δοκιμές, από 25% το 2013 σε 10% το 2023. Την ίδια περίοδο, η Κίνα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, φτάνοντας να κατέχει το 42% των παγκόσμιων μελετών, από μόλις 10% το 2013. Αυτή η αύξηση οφείλεται στο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, τη σημαντική χρηματοδότηση και τη στρατηγική έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες.

    Μελέτες πρώτης φάσης: Παρά την παγκόσμια αύξηση των μελετών πρώτης φάσης κατά τα τελευταία 10 χρόνια – από 32% σε 41% – ο ΕΟΧ έχει καταγράψει μια σταδιακή μείωση από 19% σε 14%. Οι μελέτες πρώτης φάσης παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική κλινική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση σε μια περιοχή. Οι συνέπειες αυτής της μείωσης ενδέχεται να γίνουν αισθητές τα επόμενα χρόνια.

    Η EFPIA και η Vaccines Europe καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν δράση για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις, να αξιοποιηθούν οι εκθέσεις Letta και Draghi και να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση των επιπτώσεων του Κανονισμού για τις Κλινικές Μελέτες (CTR). Για να ενισχυθεί το οικοσύστημα των κλινικών μελετών, προτείνεται η μείωση της κανονιστικής πολυπλοκότητας και η απλούστευση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Η EFPIA και η Vaccines Europe καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της Ευρώπης στον τομέα των κλινικών μελετών και θα ενισχύσουν το συνολικό οικοσύστημα. Πιο συγκεκριμένα:

    • Ανάπτυξη ενός ευέλικτου και εναρμονισμένου οικοσυστήματος κλινικών μελετών που υποστηρίζει διεθνείς κλινικές μελέτες.
    • Άμεση υλοποίηση του κανονισμού της ΕΕ για τις κλινικές μελέτες, με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλα τα κράτη μέλη.
    • Ενίσχυση της δυνατότητας διεξαγωγής κλινικών μελετών, με βελτίωση των υποδομών και αντιμετώπιση προβλημάτων στελέχωσης, προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις.
    • Εφαρμογή νέων, ασθενοκεντρικών σχεδίων κλινικών μελετών, ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία των ασθενών και να γίνει πιο ελκυστική η συμμετοχή τους στις μελέτες.
    • Αξιοποίηση του ισπανικού μοντέλου, το οποίο βασίζει την επιτυχία στην έγκαιρη υιοθέτηση πολιτικής πλήρους και ταχείας υιοθέτησης του CTR, στις επενδύσεις σε μεγάλα κέντρα κλινικών μελετών και στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. 
    κλινικές δοκιμές μελέτες πρώτης φάσης ογκολογικές μελέτες
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επεμβατική Νευροακτινολογία ή «Νευροεπεμβατική Ιατρική»; Οι κίνδυνοι από μια ασαφή ορολογία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η επίδραση του ξυδιού στον μεταβολισμό της γλυκόζης και το σωματικό βάρος

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα αποτελέσματα της εκστρατείας του “για την κάλυψη του χαμένου χρόνου” στον παιδικό εμβολιασμό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τα φαρμακεία στη Βρετανία ανησυχούν για την αύξηση της τιμής της παρακεταμόλης συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δέσμευση για συνέχιση της πρόληψης: Δωρεάν μαστογραφίες με εθνικούς πόρους και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το clawback δεν πεθαίνει, η καινοτομία φεύγει και ο ασθενής μένει

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η δουλειά σκοτώνει 840.000 ανθρώπους τον χρόνο, με βασική αιτία το στρες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θ. Κουτσούκης: Το πνεύμα του «Μαζί μια Αγκαλιά» σχετίζεται απόλυτα κι αναδεικνύει τον παραδοσιακό ρόλο του φαρμακοποιού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ιστορικό επίτευγμα στις Μπαχάμες: Εξάλειψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    12ος Διάπλους της «Σύμπλευσης»: Εθελοντική αποστολή σε μικρά νησιά του Αιγαίου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ : Η αποζημίωση 4 κουτιών ταινιών ετησίως δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών CGM

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/20265 Mins Read
    Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των χωρών. όπου η υπηρεσίες εμβολιασμού από φαρμακοποιούς αποζημιώνονται

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    24/04/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς
    • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»
    • Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας
    • Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
    • Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.