Η φετινή 66η σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (Commission on Narcotic Drugs of UNODC) ολοκλήρωσε τις πενθήμερες εργασίες της μέσα στο Μάρτιο στη Βιέννη, με μία από τις πιο βασικές της διαπιστώσεις να είναι η αναποτελεσματικότητα και η κούραση που επιφέρουν οι διαρκείς απαγορεύσεις, αλλά και η ανάγκη χάραξης ανθρωπιστικής πολιτικής για τα ναρκωτικά.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η σύνοδος του CND είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια, ετήσια συνάντηση για τις πολιτικές για τα ναρκωτικά. Η Commission on Narcotic Drugs (CND) είναι το όργανο χάραξης πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών με πρωταρχική ευθύνη για τον έλεγχο των ναρκωτικών και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Η Επιτροπή είναι το φόρουμ για τα κράτη μέλη για την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών.
Όπως αναφέρει η ομάδα του Drugreporter που παρακολούθησε τις εργασίες της 66ης Συνόδου του CND, ενώ μέχρι φέτος η σύνοδος ήταν ένα πολύ καταθλιπτικό γεγονός όπου οι ομιλίες ήταν τυποποιημένες και αναπαρήγαγαν όλες πάγιες φράσεις περί «κοινής ευθύνης» και ευχολόγια για την «καταπολέμηση της απειλής» και την «καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών».
Ήδη από την εναρκτήρια ολομέλεια της 66ης συνόδου φέτος, φάνηκε η συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών ότι η απαγόρευση είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίζεται το πρόβλημα. Έτσι, αντί να επαναλαμβάνουν τα δόγματα, πολλά κράτη μέλη τα αμφισβητούν, πλέον. Μερικοί από τους αντιπροσώπους το έκαναν με ένα πάθος αρκετά ασυνήθιστο στο CND.
Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας είπε στην ομιλία της ότι η χώρα της έχει βαρεθεί τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και αναζητά νέες λύσεις, όπως η νομοθετική ρύθμιση για την χρήση της κάνναβης και τη χρήση του φύλλου κόκας.
Ο Βολιβιανός εκπρόσωπος καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «έξι δεκαετίες αποικισμού των φύλλων της κόκας», ενός «ιερού φυτού» για τους ιθαγενείς στην περιοχή των Άνδεων. Ένας υπουργός από τη Μάλτα ανακοίνωσε ότι η χώρα του δημιούργησε νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη για ενήλικες πέρυσι, με μη κερδοσκοπικούς συλλόγους να καλλιεργούν το φυτό για κοινή χρήση.
Αυτές οι φωνές και οι απόψεις δεν είναι πλέον μια μικρή, διαφωνούσα μειοψηφία, όπως ίσως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Τώρα, αποτελούν την επικρατούσα άποψη. Και αυτές οι φωνές ακούγονται πλέον από περιοχές όπου πριν ακούγαμε μόνο για σκληρές πολιτικές κατά των ναρκωτικών. Για παράδειγμα, ο Seth Kwame Acheampong, υπουργός Επικρατείας από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να αφήσει πίσω του τους παλιούς τρόπους σκληρής ποινικοποίησης των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών και θα παράσχει πρόσβαση σε προγράμματα μείωσης της βλάβης.
Από τη χώρα μας, ο Υπεύθυνος Μείωσης Βλάβης της Θετικής Φωνής, Μάριος Ατζέμης, προσκεκλημένος από το Fondazione Villa Maraini και εκπροσωπώντας το Drug Policy Network SEE και το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, ήταν ομιλητής σε πάνελ στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά.
Στην εισήγησή του μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο των μονάδων επιβολής του νόμου, τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου κατά των ναρκωτικών και τα οφέλη της καθοδηγούμενης από την κοινότητα μείωσης βλάβης. Κατέδειξε το φαύλο κύκλο που συχνά οδηγεί άτομα που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών στη φυλακή, το ρόλο της αστυνομίας στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη για μια ουσιωδώς ανθρωπιστική πολιτική για τα ναρκωτικά, όπως υποδεικνύει και το Rome Consensus.
Φυσικά, υπάρχουν ακόμα εκείνες οι χώρες που μένουν πιστές στα δόγματα της απαγόρευσης των ναρκωτικών και δυστυχώς η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει σε αυτές τις χώρες. Κίνα και Ιράν, για παράδειγμα. Και φυσικά η Ρωσία, μια χώρα που είναι πιο απομονωμένη από ποτέ στον ΟΗΕ, λόγω της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ και η κοινωνία των πολιτών χρησιμοποίησαν το CND ως πλατφόρμα για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου του Πούτιν, με πολλά κράτη μέλη να το καταδικάζουν για την παρέμβασή του. Η Eurasian Harm Reduction Association (EHRA) διοργάνωσε μια παράλληλη εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στις υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, σε μια αίθουσα γεμάτη εκπροσώπους.
Η εξηκοστή έκτη σύνοδος της Επιτροπής συγκέντρωσε περισσότερους από 2400 συμμετέχοντες που εκπροσωπούν 139 κράτη μέλη, 21 διακυβερνητικές οργανώσεις, 132 μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρκετές οντότητες του ΟΗΕ, αυτοπροσώπως στη Βιέννη και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο.