Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να νομιμοποιήσουν το επαγγελματικό τους καθεστώς, ως ένα ενισχυτικό μέτρο απέναντι στη σοβαρή έλλειψη γιατρών που αντιμετωπίζει η Γαλλία.
Τα διατάγματα, που δημοσιεύονται στην Journal Officiel, την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, αναθεωρούν τους κανόνες για τους λεγόμενους “Padhue“ (Praticiens à Diplôme Hors Union Européenne), τους επαγγελματίες υγείας δηλαδή με πτυχία ιατρικής εκτός ΕΕ.
Τα ¾ των γιατρών που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό προέρχονται από πέντε μεσογειακές χώρες, την Αλγερία, τη Τυνησία, τη Συρία, το Μαρόκο και τον Λίβανο. Πολλοί από αυτούς τους γιατρούς εργάζονται στη Γαλλία με πλήρες ωράριο σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία εδώ και χρόνια, κερδίζοντας συχνά το1/3 των αποδοχών των συναδέλφων τους που έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες της ΕΕ.
Η κίνηση αυτή εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Ιανουάριο του 2024 και επηρεάζει περίπου 5.000 επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, μαιών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών.
Την ίδια χρονική περίοδο ό Γάλλος πρόεδρος είχε παραδεχθεί δημόσια τη σημαντική συνεισφορά των αλλοδαπών γιατρών στο γαλλικό σύστημα υγείας δηλώνοντας ότι, «σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι γιατροί, εντελώς μόνοι τους, διατηρούν τις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας της χώρας σε λειτουργία».
Υπενθυμίζεται ότι, μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, εκατοντάδες γιατροί με πτυχία από τρίτες χώρες που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία κάτω από εξαντλητικές και άνισες συνθήκες, πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία πείνας σε πολλές γαλλικές πόλεις, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν και τις αβέβαιες συμβάσεις εργασίας.
Λιγότερο άκαμπτο το νέο σύστημα επαγγελματικής ισότητας
Μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι του επαγγελματικού τίτλου σπουδών PADHUE μπορούσαν να αποκτήσουν πλήρη επαγγελματική αναγνώριση μόνο επιτυγχάνοντας σε μια εξαιρετικά επιλεκτική εξέταση ισοτιμίας, γνωστή ως EVC, μια διαδικασία από την οποία αποκλείονταν πολλοί έμπειροι επαγγελματίες.
Το 2023, περίπου 20.000 γιατροί με εκπαίδευση στο εξωτερικό έκαναν αίτηση για τις θέσεις, αλλά μόνο 2.649 από αυτούς το κατόρθωσαν, ένα ποσοστό επιτυχίας μόλις 13,5%. Επιπλέον, στις τελευταίες εθνικές εξετάσεις, οι θέσεις εισαγωγής μειώθηκαν κατά 20%, μια απόφαση που οι ξένοι γιατροί χαρακτηρίζουν απόλυτα «αυθαίρετη».
Η νέα διαδικασία εισάγει μια λιγότερο αυστηρή εσωτερική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει ένα τεστ πολλαπλής επιλογής και μια επίσημη γνώμη από τον επικεφαλής του τμήματος του υποψηφίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο επαγγελματίας έχει τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας στη Γαλλία.
Το 2024, η Γαλλία δημιούργησε 4.000 νέες θέσεις για γιατρούς με εκπαίδευση στο εξωτερικό βάσει τυποποιημένης διαδικασίας, αντικαθιστώντας το προηγούμενο συνονθύλευμα ασυνεπών κανόνων που βασίζονταν στα νοσοκομεία. Από αυτούς, 3.235 υποψήφιοι έγιναν δεκτοί απευθείας, ενώ άλλοι 638 τοποθετήθηκαν σε λίστα αναμονής.