Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η Niveen είναι μόλις επτά μηνών και γεννήθηκε με «τρύπα» στην καρδιά, μια συγγενής καρδιακή ανωμαλία ιδιαίτερα απειλητική για την ζωή. Όταν το μικρό κορίτσι εμφάνισε σοβαρό καρδιακό πρόβλημα που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη Γάζα λόγω του πολέμου, η μόνη ευκαιρία της Niveen για να επιβιώσει ήταν να λάβει επείγουσα περίθαλψη εκτός Γάζας.
Η Niveen ήταν ένα από τα 29 βαριά άρρωστα παιδιά από τη Γάζα που, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία προκειμένου να λάβουν επείγουσα θεραπεία στα νοσοκομεία της χώρας.
Οι μεταφορές των παιδιών εκτός της εμπόλεμης ζώνης της Γάζας έγιναν λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του βασιλιά Αμπντουλάχ ότι θα διασφαλίσει τη θεραπεία 2.000 άρρωστων παιδιών από τη Γάζα σε νοσοκομεία της Ιορδανίας.
Όλες οι μετακινήσεις των παιδιών πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες διενέργησαν αυστηρούς ελέγχους στους γονείς, προτού τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους.
«Πώς μας στέλνουν πίσω όταν ο πόλεμος συνεχίζεται;» αναρωτιέται με απόγνωση η μητέρα
Στις αρχές Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η μικρή Niveen συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειά της, μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Ιορδανία, όπου και υποβλήθηκε με επιτυχία σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.
Ωστόσο, περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νοσηλείας των παιδιών, η εκεχειρία στη Γάζα κατέρρευσε και εν μέσω αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών, η Ιορδανία έστειλε όλα τα παιδιά πίσω στη Γάζα.
Οι ιορδανικές αρχές δήλωσαν στο BBC ότι όλα τα παιδιά που στάλθηκαν πίσω ήταν σε καλή ιατρική κατάσταση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους. Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε στο BBC ότι τα παιδιά εξακολουθούσαν να χρειάζονται φροντίδα και ότι η επιστροφή τους πίσω στον πόλεμο έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Σήμερα, σε μια αυτοσχέδια σκηνή στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η Enas Abu Daqqa στην αγκαλιά της κόρη της Niveen και με απόγνωση αναρωτιέται: «Πώς μας στέλνουν πίσω όταν ο πόλεμος συνεχίζεται και η θεραπεία του παιδιού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί; Η κόρη μου δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε σκηνή, κινδυνεύει. Κάθε τόσο παθαίνει κρίσεις και μελανιάζει».
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι ο εξαναγκασμός των παιδιών να επιστρέψουν σε εμπόλεμη ζώνη αποτελεί πιθανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εγείρει επίσης αμφιβολίες για το εάν αυτά τα παιδιά μπορούν να ανακτήσουν την υγεία τους σε ένα μέρος όπου η ιατρική περίθαλψη είναι σπάνια και οι στρατιωτικές ισραηλινές επιθέσεις αποτελούν καθημερινή απειλή.
Πηγή: BBC