Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών θέσεων στις άγονες περιοχές Α’ και Β’ όπως επίσης και στα ΤΕΠ της Αττικής, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς εξέφρασε τη Δευτέρα στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα για το Νοσοκομείο της Ρόδου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην αυξημένη στελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου, τονίζοντας ότι η εικόνα των τελευταίων ημερών περί «κατάρρευσης» του νοσοκομείου ήταν υπερβολική και στηριζόταν σε παραπλανητικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει σήμερα 13 περισσότερους γιατρούς σε σχέση με το 2019, παρά τις φήμες για αποχωρήσεις, οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν. Όπως δήλωσε, οι δύο νευροχειρουργοί που είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, τελικά δεν υπέβαλαν την παραίτησή τους, ενώ οι δύο παθολόγοι που υποτίθεται ότι είχαν παραιτηθεί, αποδείχθηκε ότι δεν το είχαν πράξει ποτέ.
Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε των προσπαθειών για τη στελέχωση του νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως από το 2019 έως σήμερα καλύφθηκε το 86% των θέσεων, ενώ εξήγησε ότι έχει ανοίξει πλατφόρμα για την πρόσληψη 15 επιπλέον νοσηλευτών, λόγω του μικρού ελλείμματος στον τομέα αυτό. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο της Ρόδου ανακαινίζεται, με σημαντικές παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το νέο Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στη Ρόδο, το οποίο αποτελεί αίτημα των κατοίκων της Δωδεκανήσου για δεκαετίες, είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας του νησιού.
Αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες της στελέχωσης στις άγονες περιοχές, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει 539 θέσεις για τα περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικότερα σε άγονες περιοχές Α’ και Β’ και για τα ΤΕΠ της Αττικής, δεχόμενος συνολικά 845 αιτήσεις, με 82% των θέσεων αυτών να καλύπτονται ήδη. Παρά το θετικό αποτέλεσμα, παραμένουν κενές 18 θέσεις σε άγονες περιοχές.
«Το γεγονός ότι οι 18 θέσεις παραμένουν άγονες δεν θεωρείται αποτυχία, καθώς η διαδικασία προσλήψεων συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να σχολιάσει με ειρωνικό τρόπο την στάση του ΚΚΕ και τις επισημάνσεις περί κατάρρευσης του ΕΣΥ λέγοντας «διαλέξτε όποιο νοσοκομείο θέλετε. Η κασέτα είναι η ίδια, δεν αλλάζει, πατάς play και ακούς την κασέτα που δίνει ο Περισσός».
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο νοσοκομείο της Κω το οποίο πριν από έναν χρόνο δεν διέθετε κανέναν παθολόγο και πλέον έχουν τοποθετηθεί τρεις.
Ποιες θέσεις καλύφθηκαν και που υπάρχουν κενά
– 1η ΥΠΕ: 33 θέσεις ΜΕΘ, ΤΕΠ και ΜΑΦ ΑΕΕ, καλύφθηκαν
– 2η ΥΠΕ: Για 74 θέσεις, 26 παρέμειναν άγονες (36%)
– 3η ΥΠΕ: Από τις 78 θέσεις, 15 δεν καλύφθηκαν (19%).
– 4η ΥΠΕ: 107 θέσεις, για 18 δεν υπήρχαν καν υποψηφιότητες (17%).
– 5η ΥΠΕ: 56 θέσεις, 15 παρέμειναν κενές (27%)
– 6η ΥΠΕ: 127 θέσεις, 15 άγονες (12%)
– 7η ΥΠΕ: 64 θέσεις, 10 δεν είχαν καν συμμετοχή αιτήσεων (16%).
Προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν σε κάποια νοσοκομεία όπου δεν έχουν καλυφθεί κενά, όπως στα Νοσοκομεία Δράμας, Κω και Σάμου κυρίως για ειδικότητες παθολογίας και ογκολογίας. Συγκεκριμένα καλύφθηκαν 15 από τις 20 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο Νοσοκομείο Δράμας ενώ παρέμειναν άγονες 2 θέσεις παθολογίας στο Νοσοκομείο της Κω. Η μία καλύφθηκε με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν παθολόγο.