«Υπό περιορισμό» οι εξαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της Γερμανίας εκτός ΕΕ.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρώτη επιδημία αφθώδους πυρετού στη Γερμανία μετά από σχεδόν 40 χρόνια.
Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις 10 Ιανουαρίου 2025, σε κοπάδι νεροβούβαλων στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο. Η επιβεβαίωση έγινε από το Friedrich Loeffler Institut, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Υγεία των Ζώων της Γερμανίας.
Ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Cem Özdemir δήλωσε ότι ο άμεσος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ασθένεια δεν θα εξαπλωθεί προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη γεωργία και τις βιομηχανίες τροφίμων.
Οι εξαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της Γερμανίας εκτός ΕΕ δεν είναι πλέον εφικτές, καθώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH), πολλά κτηνιατρικά πιστοποιητικά για την εξαγωγή αυτών τωνπροϊόντων εκτός ΕΕ δεν θα μπορούν να εκδοθούν.
Οι αρχές του Βρανδεμβούργου και του γειτονικού Βερολίνου διέταξαν εξαήμερη διακοπή της μεταφοράς ζώων που μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, προκειμένου να διεξαχθούν οι έρευνες.
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου και του Πάρκου Άγριας Ζωής Tierpark στα ανατολικά της πόλης δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν κλειστές τις εγκαταστάσειςγια μία εβδομάδα για να προστατεύσουν τα ζώα και να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001 μεγάλη επιδημία αφθώδους πυρετού είχε οδηγήσει τις αρχές στη θανάτωση περίπου έξι εκατομμυρίων μολυσμένων ζώων. Στην Ευρώπη, η τελευταία περίπτωση αφθώδους πυρετού αναφέρθηκε το 2011 στη Βουλγαρία. Η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει επιδημία αφθώδους πυρετού από το 1988.
Τι είναι ο αφθώδης πυρετός
Ο αφθώδης πυρετός είναι μια οξεία και ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής ασθένεια των ζώων που προκαλείται από έναν αφθοϊό της οικογένειας Picornaviridae. Η λοιμογόνος δύναμη του ιού είναι πολύ μεγάλη. Αρκεί ένα λοιμογόνο σωματίδιο για να μολυνθεί ένα βοοειδές, το οποίο στη συνέχεια θα μεταδώσει ταχύτατα τον ιό σε ολόκληρα κοπάδια.
Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως διαμέσου του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος καθώς και μέσω μολυσμένου αγροτικού εξοπλισμού και οχημάτων. Το νόσημα χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό φυσαλίδων, διαβρώσεων και ελκών εσωτερικά του στόματος, στη μύτη, στις θηλές και στα άκρα, καθώς και με πυρετό και μειωμένη όρεξη. Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα σε ενήλικα ζώα, αλλά συχνά υπάρχει υψηλή θνησιμότητα σε νεαρά μοσχάρια, χοιρίδια και αρνιά λόγωπολυεστιακήςμυοκαρδίτιδας.
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος και ιδιαίτερα τα βοοειδή, τους χοίρους, τα πρόβατα, τις κατσίκες και άλλα δίχηλα μηρυκαστικά.
Είναι μια διασυνοριακή ασθένεια των ζώων που μπορεί να εμφανιστεί σποραδικά σε οποιαδήποτε τυπικά ελεύθερη της νόσου περιοχή. Η ασθένεια έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις καθώς επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή ζώων και διαταράσσει το περιφερειακό και διεθνές εμπόριο ζώων και ζωικών προϊόντων. Η ασθένεια υπολογίζεται ότι κυκλοφορεί στο 77% του παγκόσμιου ζωικού πληθυσμού, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς και σε περιορισμένη περιοχή της Νότιας Αμερικής.
Οι άνθρωποι σπάνια προσβάλλονται από τον αφθώδη πυρετό, μπορούν ωστόσο, εάν μολυνθούν, να την μεταδώσουν στα ζώα.
Αν και ο ιός αφθώδους πυρετού δεν θεωρείται πρόβλημα δημόσιας υγείας, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ζώων λόγω της εύκολης μετάδοσής του και τον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει.
Πηγή: World Organisation for Animal Health, Deutsche Welle