Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Μάχη στη ΜΕΘ για τον Γιώργο Μυλωνάκη: Το κρίσιμο δεκαήμερο μετά τη ρήξη ανευρύσματος

    16/04/2026

    Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδότηση 7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, alzheimer και αυτισμού»

    16/04/2026

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς η κρίση επηρεάζει το φθόριο στο πόσιμο νερό των ΗΠΑ

    16/04/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μάχη στη ΜΕΘ για τον Γιώργο Μυλωνάκη: Το κρίσιμο δεκαήμερο μετά τη ρήξη ανευρύσματος

      16/04/2026

      Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδότηση 7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, alzheimer και αυτισμού»

      16/04/2026

      Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς η κρίση επηρεάζει το φθόριο στο πόσιμο νερό των ΗΠΑ

      16/04/2026

      Ευρωπαϊκή εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας: τι αλλάζει, οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την προστασία των ανηλίκων

      16/04/2026

      Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

      16/04/2026
    • Επιστημονικα

      Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

      16/04/2026

      Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στην υγεία των εργαζομένων

      16/04/2026

      Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας

      15/04/2026

      Αύξηση βάρους: μπορεί να οφείλεται σε αυτή τη «συχνή πάθηση» – πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

      15/04/2026

      Ανοσοθεραπεία: Η επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου

      15/04/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

      14/04/2026

      Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού μαζί του

      08/04/2026

      Μητσοτάκης: Ενίσχυση του Προσωπικού Παιδιάτρου και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσοκομεία

      06/04/2026

      Μάριος Θεμιστοκλέους: Η αξιολόγηση των ασθενών είναι εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης- Η ευθύνη αγγίζει την κάθε διοίκηση

      03/04/2026

      Ο Ά. Γεωργιάδης για το «Προλαμβάνω»: 5,7 εκατ. πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει – Ψηφιακά ραντεβού και έλεγχοι με ένα κλικ

      30/03/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Ιταλία: Η μάχη των αμβλώσεων στη Σικελία – Ένας νέος νόμος αμφισβητεί τα ταμπού
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ιταλία: Η μάχη των αμβλώσεων στη Σικελία – Ένας νέος νόμος αμφισβητεί τα ταμπού

    14/07/2025Updated:14/07/20255 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

    Η άμβλωση, αν και νόμιμο δικαίωμα στην Ιταλία από το 1978, παραμένει ένα θέμα βαθιά διχαστικό, ιδιαίτερα στον συντηρητικό ιταλικό νότο. Η πρόσφατη έγκριση ενός νέου νόμου στη Σικελία, ο οποίος επιδιώκει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης, αναδεικνύει τις χρόνιες προκλήσεις και την ισχυρή επιρροή της θρησκείας και των παραδοσιακών αξιών στην υγειονομική περίθαλψη.

    Η Οδύσσεια της Μόνια: Μια Προσωπική Μαρτυρία

    Η ιστορία της Μόνια, μιας γυναίκας από τη Σικελία γύρω στα σαράντα, αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γυναίκες. Όταν τον Οκτώβριο του 2022 ανακάλυψε ότι περίμενε το πρώτο της παιδί, η χαρά της μετατράπηκε σε αγωνία μετά από ένα σκληρό γενετικό τεστ που αποκάλυψε σοβαρό σύνδρομο στο έμβρυο. Αναζητώντας επιλογές, η Μόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα: ο Γυναικολόγος της δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης.

    Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Υγείας (2022), πάνω από το 80% των γυναικολόγων στη Σικελία αρνούνται να διενεργήσουν αμβλώσεις για ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Η Μόνια, παρά το νόμιμο δικαίωμά της, αναγκάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο Sant’Antonio Abate στο Τράπανι, όπου η εμπειρία της ήταν εξίσου τραυματική. «Όλοι οι γυναικολόγοι ήταν αντιρρησίες», περιέγραψε. Της χορηγήθηκαν χάπια για να προκληθεί τοκετός, χωρίς περαιτέρω φροντίδα, και το προσωπικό την αποκαλούσε «Άρθρο 6», αναφερόμενο στη νομική πρόβλεψη για αμβλώσεις μετά τις 90 ημέρες κύησης. Το νοσοκομείο, αν και εξέφρασε τη λύπη του, δήλωσε αδυναμία επιβεβαίωσης των γεγονότων λόγω αλλαγών στο προσωπικό. Σήμερα, ισχυρίζεται ότι διαθέτει τρεις μη αντιρρησίες γιατρούς.

    Οι αριθμοί πίσω από τις ανισότητες

    Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν το πρόβλημα: μόνο το 50% των νοσοκομείων της Σικελίας προσφέρει τη δυνατότητα άμβλωσης, σε αντίθεση με το 70% στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ιταλίας. Ο Φάμπιο Γκουαρνταλά, ΓΥΝΑΙΚΟΛΌΓΟΣ στην Κατάνια, εκφράζει την άποψη πολλών αντιρρησιών: «Έργο του γιατρού είναι να θεραπεύει. Η άμβλωση δεν είναι θεραπεία αλλά φόνος. Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει έναν γιατρό να σκοτώσει».

    Η Σίλβια Βακκάρι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαίων της Ιταλίας, προειδοποιεί για τους κινδύνους: «Η απουσία υποδομών οδηγεί πολλές γυναίκες σε μη επαγγελματικές λύσεις, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους. Ή αναγκάζονται να φέρουν στον κόσμο παιδιά που εγκαταλείπονται σε μέρη όπου ίσως δεν βρεθούν ποτέ ζωντανά».

    Θρησκευτική Επιρροή και Πολιτικές Διαστάσεις

    Η θρησκευτική επιρροή, με το Βατικανό να αποτελεί σημαντικό κέντρο, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια συζήτηση και τις πολιτικές αποφάσεις στην Ιταλία. Το 2023, η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενίσχυσε την παρουσία φιλοζωικών οργανώσεων στα κέντρα παροχής συμβουλευτικής για τις γυναίκες που εξετάζουν το ενδεχόμενο διακοπής κύησης, παρουσιάζοντας το μέτρο ως «ευκαιρία προβληματισμού».

    Παρά τις πιέσεις, ο αριθμός των αμβλώσεων στην Ιταλία έχει μειωθεί (65.000 το 2022 έναντι 110.000 το 2011), αλλά το ποσοστό των αντιρρησιών γυναικολόγων παραμένει υψηλό, ξεπερνώντας το 60%.

    Το στοίχημα της εφαρμογής του νέου νόμου

    Στα τέλη Μαΐου 2025, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Σικελίας ενέκρινε νόμο που υποχρεώνει όλα τα δημόσια νοσοκομεία να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα για αμβλώσεις και να προσλάβουν προσωπικό πρόθυμο να παρέχει την υπηρεσία. Παρόμοια πρόταση έχει κατατεθεί και στη Σαρδηνία. Ο Ντάριο Σαφίνα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και εισηγητής του σικελικού νόμου, τόνισε: «Η πρόσβαση στην άμβλωση δεν είναι πρόβλημα για όσες μπορούν να πληρώσουν. Αλλά όταν η υγεία εξαρτάται από τον πλούτο, η δημοκρατία τελειώνει».

    Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι υψηλοί δείκτες άρνησης οφείλονται και σε υποστελέχωση και κακές συνθήκες εργασίας. Η Σικελία είχε μόλις 9 επαγγελματίες υγείας ανά 1.000 κατοίκους το 2022, έναντι εθνικού μέσου όρου 11,6. Ωστόσο, η φιλοζωική οργάνωση Pro-Life Together απορρίπτει το επιχείρημα, σημειώνοντας ότι οι μη αντιρρησίες γιατροί πραγματοποίησαν περισσότερες αμβλώσεις από τον εθνικό μέσο όρο.

    Νομικά Εμπόδια και Μελλοντικές Προοπτικές

    Ο νέος νόμος της Σικελίας, αν και φιλόδοξος, αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια. Το δικαίωμα της άρνησης συνείδησης, όπως ορίζεται από τον νόμο του 1978, πρέπει να διασφαλίζεται, εκτός αν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ακόμη και σε νοσοκομεία με λίγους μη αντιρρησίες γιατρούς, όπως το Policlinico-San Marco της Κατάνια, δηλώνεται ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν χωρίς διακρίσεις.

    Η ακτιβίστρια Τζόρτζια Λαντόλφο χαρακτήρισε τον νόμο «σταθμό», αλλά εξέφρασε φόβους για την εφαρμογή του, καθώς οργανώσεις αντίθετες στις αμβλώσεις σχεδιάζουν να προσφύγουν νομικά. Ο Βίτο Τροτζιάνο, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας (SIGO), υπενθύμισε ότι πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν ακυρώθηκαν δικαστικά.

    Ορισμένοι Σικελοί πολιτικοί αντιτίθενται στις αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι η Περιφέρεια θα έπρεπε να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές και όχι να διευκολύνει τις αμβλώσεις, με τη Μαργκερίτα Λα Ρόκα της Forza Italia να δηλώνει: «Η ζωή είναι ζωή από τη σύλληψη. Το έμβρυο δεν μπορεί να θεωρείται απλώς σύμπλεγμα κυττάρων όταν μας βολεύει».

    Ιταλία VS Ηνωμένες Πολιτείες

    Ενώ στην Ιταλία, η άμβλωση είναι νόμιμη σε εθνικό επίπεδο από το 1978, με το δικαίωμα της άρνησης συνείδησης να αποτελεί βασικό ζήτημα πρόσβασης, στις Ηνωμένες Πολιτείες το τοπίο είναι πολύ πιο κατακερματισμένο και ρευστό. Μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022, το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται πλέον σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας την ευθύνη στις επιμέρους πολιτείες.

    Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα μωσαϊκό νόμων, όπου ορισμένες πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρεις απαγορεύσεις ή πολύ αυστηρούς περιορισμούς (π.χ., απαγόρευση μετά τις 6 ή 12 εβδομάδες κύησης), ενώ άλλες διατηρούν ή έχουν ενισχύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, μερικές φορές χωρίς περιορισμούς ως προς τη διάρκεια της κύησης. Ενώ στην Ιταλία το πρόβλημα είναι η εφαρμογή ενός υφιστάμενου νόμου λόγω της άρνησης συνείδησης, στις ΗΠΑ το ζήτημα είναι η ίδια η νομιμότητα και η πρόσβαση, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφική τοποθεσία και τις πολιτικές αποφάσεις της κάθε πολιτείας.

    Συνολικά, η Ιταλία, παρά τις εσωτερικές της προκλήσεις, διατηρεί ένα εθνικό πλαίσιο που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια εποχή όπου η πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία υγείας καθορίζεται από τις πολιτικές και ιδεολογικές μάχες σε επίπεδο πολιτειών, δημιουργώντας σημαντικές ανισότητες και αβεβαιότητα για τις γυναίκες.

    Αμβλώσεις Ιταλία
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μάχη στη ΜΕΘ για τον Γιώργο Μυλωνάκη: Το κρίσιμο δεκαήμερο μετά τη ρήξη ανευρύσματος

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδότηση 7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, alzheimer και αυτισμού»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς η κρίση επηρεάζει το φθόριο στο πόσιμο νερό των ΗΠΑ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ευρωπαϊκή εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας: τι αλλάζει, οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την προστασία των ανηλίκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κατανάλωση κρέατος: Σχετίζεται με την Άνοια; Τι λένε οι έρευνες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στην υγεία των εργαζομένων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πεπτίδια: Το FDA ανοίγει τον διάλογο για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε δημοφιλείς ουσίες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΟΔΥ: Τι συμβουλεύει για την προστασία των παιδιών από το τοξικό φυτό πικροδάφνη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παύλος Μαρινάκης για Γ. Μυλωνάκη: «Κέρδισε την πρώτη μάχη. Τις επόμενες ημέρες θα κερδίσει και τις υπόλοιπες»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σταθερή η πορεία της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη- Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αλλεργία ή «κρυολόγημα»: Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σοβαρές καταγγελίες αγροτικών γιατρών για παράνομες εφημερίες στην Κεφαλονιά

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΛ.ΣΤΑΤ: Αύξηση 4,6% στα ιατρικά προϊόντα, συνεχίζονται οι μειώσεις στα φάρμακα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Έρευνα: Η χορήγηση φαρμάκων παραμένει η υπηρεσία για την οποία ο πολίτης εκτιμά περισσότερο το φαρμακείο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εκ νέου πρόεδρος της Επιτροπής HTA η Φλώρα Μπακοπούλου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas – Αποχωρεί ο Ζ. Ραγκούσης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Από το Μέγαρο Μαξίμου στη ΜΕΘ: Η μάχη του Γιώργου Μυλωνάκη με το εγκεφαλικό ανεύρυσμα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μάχη στη ΜΕΘ για τον Γιώργο Μυλωνάκη: Το κρίσιμο δεκαήμερο μετά τη ρήξη ανευρύσματος

    16/04/20264 Mins Read
    Σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης

    Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδότηση 7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, alzheimer και αυτισμού»

    16/04/2026

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς η κρίση επηρεάζει το φθόριο στο πόσιμο νερό των ΗΠΑ

    16/04/2026

    Ευρωπαϊκή εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας: τι αλλάζει, οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την προστασία των ανηλίκων

    16/04/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Μάχη στη ΜΕΘ για τον Γιώργο Μυλωνάκη: Το κρίσιμο δεκαήμερο μετά τη ρήξη ανευρύσματος
    • Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδότηση 7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, alzheimer και αυτισμού»
    • Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς η κρίση επηρεάζει το φθόριο στο πόσιμο νερό των ΗΠΑ
    • Ευρωπαϊκή εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας: τι αλλάζει, οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την προστασία των ανηλίκων
    • Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.