Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/2026

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

      24/04/2026

      Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

      24/04/2026

      Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

      24/04/2026

      Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

      24/04/2026

      Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

      24/04/2026
    • Επιστημονικα

      Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

      23/04/2026

      Καρκίνος του παγκρέατος: Ενθαρρυντικά δεδομένα από τη δοκιμή ενός νέου πειραματικού φαρμάκου

      22/04/2026

      Παχυσαρκία και εμβόλια: Γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους και η νέα ελπίδα από τα Τ-κύτταρα

      17/04/2026

      Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

      16/04/2026

      Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στην υγεία των εργαζομένων

      16/04/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Άδωνις Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

      22/04/2026

      Μ.Θεμιστοκλέους: Εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα Υγείας του Ταμείου Ανάκαμψης

      21/04/2026

      Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

      14/04/2026

      Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού μαζί του

      08/04/2026

      Μητσοτάκης: Ενίσχυση του Προσωπικού Παιδιάτρου και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσοκομεία

      06/04/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται στο μέλλον η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται στο μέλλον η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

    14/06/2018Updated:11/07/20245 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο είναι όμως ιάσιμος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην χώρα μας σημειώνονται ετησίως περισσότερα από 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος χωρίς ωστόσο να είναι όλα υψηλής κακοήθειας. Ανάμεσα στους καρκίνους του δέρματος με την υψηλότερη κακοήθεια περιλαμβάνεται το μελάνωμα, που εμφανίζεται πιο συχνά (1.500 περιστατικά το χρόνο στη χώρα μας) και το «καρκίνωμα Μέρκελ», το οποίο είναι σπάνιο (λιγότερα από 10 περιστατικά  ετησίως) και οφείλεται στα ομώνυμα κύτταρα που όλοι έχουμε και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη …Γερμανίδα καγκελάριο. Με την έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Αρκεί να κάνουν οι γυναίκες, μετά την ηλικία των 35 και οι άντρες μετά τη ηλικία των 40, μία εξέταση ρουτίνας σε δερματολόγο. Στο εγγύς μέλλον αναμένονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για έξυπνα κινητά με τις οποίες θα μπορεί να γίνεται αυτόματη διάγνωση. Οι ειδικοί συνιστούν έκθεση στον ήλιο με μέτρο, λένε αυστηρά όχι στο σολάριουμ και επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αφαιρούμε τις ελιές. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 5ο Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 14-16 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.Δεν ευθύνεται ο ήλιος για το μελάνωμαΌπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, Αιμίλιος Λάλλας, η αύξηση των περιστατικών του καρκίνου του δέρματος οφείλονται στην αυξημένη  έκθεση στον ήλιο ή στο σολάριουμ και την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Κι΄ ενώ το «καρκίνωμα Μέρκελ» συσχετίζεται σημαντικά με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, ο ήλιος δεν είναι τόσο ένοχος, όπως πίστευαν στο παρελθόν οι ειδικοί, για την εμφάνιση του μελανώματος.

    «Ως προς το  μελάνωμα ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου δηλαδή δεν είναι τόσο σημαντικός όπως είναι σε άλλα καρκινώματα. Άρα δεν χρειάζεται πανικός ως προς τη συμπεριφορά μας με τον ήλιο. Εκείνο που χρειάζεται είναι μέτρο. Για το μελάνωμα δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας που να είναι περισσότερο επιβαρυντικός. Συμβαίνουν μεταλλάξεις για άλλους λόγους, όπως και σε άλλους καρκίνους άλλων οργάνων που δεν μπορούμε απολύτως να προσδιορίσουμε την αιτία, δεν υπάρχει μάλλον η συγκεκριμένη αιτία. Mία λογική συμπεριφορά ως προς τον ήλιο είναι απολύτως αρκετή. Λογική συμπεριφορά σημαίνει ότι ο ήλιος είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και ότι τον χαιρόμαστε. Φυσικά και εκτιθέμεθα στον ήλιο καθημερινά και το καλοκαίρι ακόμη περισσότερο αλλά φροντίζουμε να τηρούμε το μέτρο όπως καθορίζεται από τον ίδιο μας το δέρμα, δηλαδή να μην παθαίνουμε ηλιακά εγκαύματα. Το πιο βασικό είναι αυτό και ειδικά στην παιδική ηλικία αλλά και σε όλες τις ηλικίες» πρόσθεσε ο κ. Λάλλας.Το καλό νέο, σύμφωνα με τον κ. Λάλλα, είναι ότι οι πολύ πρόσφατες έρευνες που προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά του πολύ πρώιμου μελανώματος (in situ) δίνουν τη δυνατότητα της ανίχνευσης και «εξουδετέρωσης» του πριν αυτό γίνει απειλητικό. Ο κ Λάλλας, συνέστησε να μην αφαιρούμε τις ελιές με το σκεπτικό ότι θα προστατευτούμε από το μελάνωμα. 

    «Η αφαίρεση των σπίλων (των ελιών), αντίθετα με ότι πιστεύαμε για πολλά χρόνια στο παρελθόν, δεν προσφέρει τίποτα στον ασθενή με την έννοια της πρόληψης γιατί σήμερα γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελανωμάτων αναπτύσσεται όχι σε σχέση με κάποια προϋπάρχουσα ελιά, ούτε είναι η εξαλλαγή, ή  εξέλιξη μιας προϋπάρχουσας ελιάς, αλλά είναι καινούργια. Τα μελανώματα αναπτύσσονται σε δέρμα που πριν δεν είχε τίποτα. Αντίθετα, οι ελιές είναι κάτι πάρα πάρα πολύ συχνό. Όλοι έχουμε πολλές από αυτές, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να μπει κανείς σε  διαδικασία να αφαιρεί τις ελιές του για να προλάβει το μελάνωμα, γιατί αυτό δεν θα γίνει στην ελιά. Κατά πάσα πιθανότητα, αν γίνει, θα γίνει σε άλλο σημείο» πρόσθεσε ο κ. Λάλλας.

    Όλοι έχουμε «κύτταρα Μέρκελ» αλλά ελάχιστοι θα πάθουμε καρκίνοΌσον αφορά το «καρκίνωμα Μέρκελ» ο κ. Λάλλας, είπε ότι όλοι έχουμε «κύτταρα Μέρκελ» στον οργανισμό μας, αλλά ελάχιστοι θα πάθουμε τον ομώνυμο καρκίνο γιατί είναι πάρα πολύ σπάνιος: «Τα κύτταρα Mέρκελ είναι φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος που τα έχουμε όλοι και συμμετέχουν στο ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού μας. Υπάρχει η πιθανότητα ένας καρκίνος, ένας κακοήθης όγκος, να εφορμάται από τα κύτταρα αυτά. Δηλαδή, τα νεοπλασματικά κύτταρα που εξαλλάσσονται να γίνονται κακοήθη και αυτό είναι το καρκίνωμα Μέρκελ το οποίο δεν έχει καλή πρόγνωση. Έχει αρκετά σημαντική συσχέτιση με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και στην αντιμετώπισή του έχουμε κάποια νεότερα που θα τα συζητήσουμε στο συνέδριο  Η  αντιμετώπισή του είναι σχετικά πολύπλοκη γιατί συμπεριλαμβάνει επιπλέον πράγματα εκτός από την απλή χειρουργική αφαίρεση».

    Διάγνωση του καρκίνου του δέρματος με …τεχνητή νοημοσύνη Στο εγγύς μέλλον οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα παρέχουν τη δυνατότητα της αυτόματης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, μέσω ενός έξυπνου κινητού, χωρίς όμως αυτό να υποκαθιστά την διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός, ο οποίος θα εκτιμά την κατάσταση του ασθενούς λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες. Τα παραπάνω ανέφεραν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τόσο ο κ. Λάλλας, όσο και η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, Iris Zalaudek. Οι εφαρμογές αυτές, οι οποίες αναπτύσσονται με την ίδια λογική που έχουν οι εφαρμογές οι οποίες αναγνωρίζουν το πρόσωπο του χρήστη και ξεκλειδώνουν το κινητό τηλέφωνο, θα αναγνωρίζουν αν μια βλάβη στο δέρμα είναι καλοήθης, ή κακοήθης. »Σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο σημείο να βγάζουμε  φωτογραφία μία ελιά και να μας λέει το λογισμικό  τι μπορεί να είναι. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται αυτά τα λογισμικά και αυτές οι τεχνολογίες. Το πως θα  εφαρμοστεί αυτό στην κλινική πράξη και αν θα εφαρμοστεί στην κλινική πράξη έχει τόσα πολλά ερωτηματικά που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Κατά τη γνώμη μου, στο σύντομο μέλλον θα υπάρχουν κάποια εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται όμως από τον γιατρό βοηθητικά. Δηλαδή, θεωρητικά θα μπορεί να φωτογραφίσει τη βλάβη κάποιος από μακριά αλλά, επειδή ο γιατρός σίγουρα θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες πληροφορίες στην απόφασή του, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να δει τον ασθενή από κοντά, εκτός αν είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Μια τέτοια εφαρμογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές με πολύ κακή πρόσβαση στο σύστημα υγείας» πρόσθεσε ο κ. Λάλλας.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επεμβατική Νευροακτινολογία ή «Νευροεπεμβατική Ιατρική»; Οι κίνδυνοι από μια ασαφή ορολογία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η επίδραση του ξυδιού στον μεταβολισμό της γλυκόζης και το σωματικό βάρος

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα αποτελέσματα της εκστρατείας του “για την κάλυψη του χαμένου χρόνου” στον παιδικό εμβολιασμό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τα φαρμακεία στη Βρετανία ανησυχούν για την αύξηση της τιμής της παρακεταμόλης συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δέσμευση για συνέχιση της πρόληψης: Δωρεάν μαστογραφίες με εθνικούς πόρους και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το clawback δεν πεθαίνει, η καινοτομία φεύγει και ο ασθενής μένει

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η δουλειά σκοτώνει 840.000 ανθρώπους τον χρόνο, με βασική αιτία το στρες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θ. Κουτσούκης: Το πνεύμα του «Μαζί μια Αγκαλιά» σχετίζεται απόλυτα κι αναδεικνύει τον παραδοσιακό ρόλο του φαρμακοποιού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ιστορικό επίτευγμα στις Μπαχάμες: Εξάλειψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    12ος Διάπλους της «Σύμπλευσης»: Εθελοντική αποστολή σε μικρά νησιά του Αιγαίου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ : Η αποζημίωση 4 κουτιών ταινιών ετησίως δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών CGM

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/20265 Mins Read
    Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των χωρών. όπου η υπηρεσίες εμβολιασμού από φαρμακοποιούς αποζημιώνονται

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    24/04/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς
    • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»
    • Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας
    • Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
    • Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.