Τεράστιο ζήτημα όπως είπε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας κ Γιώργος Ακρίβος το τι θα γίνει με τα εμβόλια ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ένα βασικό εργαλείο για την επιβίωση των φαρμακείων του νομού Καρδίτσας και τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω των πρόσφατων πλημμυρών είναι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών της περιοχής. Ο κ. Δημήτρης Γαγάτσης, πρόεδρος ΦΣ Καρδίτσας επεσήμανε το γεγονός ότι ευτυχώς «ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Καρδίτσας από τον οποίο προμηθεύονται ως επί το πλείστον τα φάρμακά τους τα φαρμακεία της πόλης λειτουργεί κανονικά καθώς η ζημιά που υπέστη δεν ήταν σοβαρή σημειώνοντας ότι «εάν είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, αυτό θα αποτελούσε ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους» (δες εδώ).
Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας κ Γιώργο Ακρίβο ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Υπήρξε ένα πρόβλημα με το υπόγειο, όπου μαζεύτηκε λασπόνερο σε ύψος 25 πόντων και κατέστρεψε εξοπλισμό και κάποια προϊόντα που μόλις είχαν φτάσει στην αποθήκη και αφορούσαν κυρίως σιρόπια, μάσκες και γενικά προϊόντα που πρέπει να υπάρχουν αυτήν την εποχή στα φαρμακεία».
Ήδη πέρασε πραγματογνώμονας για να δει τις ζημιές. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ζημιές που υπέστη ο Συνεταιρισμός από τη θεομηνία ανέρχονται σ’ ‘ένα ποσό γύρω στις 100.000 ευρώ.
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Ακρίβο, είναι στα κεντρικά φαρμακεία της Καρδίτσας, σε συγκεκριμένους δρόμους, στις Καραϊσκάκη, Κουμουνδούρου, Υψηλάντου και Ιεζεκιήλ όπου η καταστροφή μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ολική». Τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος του ΣΥΦΑ Καρδίτσας μιλούσε στο DailyPharmaNews (μεσημέρι Τετάρτης 23/9) στην πόλη και πάλι έβρεχε με τους δρόμους να εξακολουθούν να είναι λασπωμένοι από την πλημμύρα του προηγούμενου Σαββάτου.
«Υπάρχει 10-15 εκατοστά λάσπη στους δρόμους», ανέφερε ο κ. Ακρίβος. «Γίνεται μία προσπάθεια να καθαριστούν αλλά τα φορτία που βρίσκονται έξω και πρέπει να μαζευτούν είναι τεράστια. Καναπέδες, πάγκοι και πολλά άλλα ογκώδη αντικείμενα. Ό,τι μπορείς να σκεφτείς».
Παρόλο που η ζημιά που υπέστη ο Συνεταιρισμός είναι διαχειρίσιμη υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που είναι σημαντικά και πρέπει να βρουν λύση. «Το μεγάλο πρόβλημα, όπως λέει ο κ. Ακρίβος είναι ότι το μερίδιο αγοράς του συνεταιρισμού στα φαρμακεία της πόλης, σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA/ΙΜS είναι στο 92%, γεγονός που σημαίνει ότι ο Συνεταιρισμός έχει μεγάλο φορτίο να μπορέσει να διατηρήσει τα φαρμακεία ζωντανά».
Βεβαίως ένα καλό είναι ότι τα αυτοκίνητα του Συνεταιρισμού δεν έπαθαν τίποτα ωστόσο η πόλη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει δυσκολεύει την πρόσβαση στα φαρμακεία. Η πρόσβαση τουλάχιστον μέχρι στιγμής γινόταν μετ’ εμποδίων, πήγαιναν τα αυτοκίνητα του συνεταιρισμού στα φαρμακεία αλλά από παράδρομους καθώς οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί για να διευκολυνθεί η προσπάθεια αποκομιδής όλων αυτών των κατεστραμμένων αντικειμένων που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μεγάλο όγκο από τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά. Ευτυχώς φαίνεται πλέον αυτό το πρόβλημα να ξεπερνιέται καθώς ο ΣΥΦΑΚ απευθύνθηκε για το θέμα στην Αστυνομία η οποία παρέπεμψε στο Δήμο που έδωσε να περνούν τα αυτοκίνητα του καθώς μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για την υγεία.
Ο κ. Ακρίβος τονίζει ότι «πρόθεση του Συνεταιρισμού είναι να στηρίξει τους φαρμακοποιούς που επλήγησαν και με το παραπάνω». Οι πρώτες σκέψεις για να στηριχθούν τα φαρμακεία είναι να δοθεί πίστωση χρόνου και να μην σφραγίζονται επιταγές ενώ ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος «έκανα ένα αίτημα στον πρόεδρο του Πανελληνίου κ. Απόστολο Βαλτά, επειδή ο ΕΟΠΥΥ μας έχει δύο μήνες μέσα –τώρα θα πληρώσει Ιούλιο- ένα είναι δυνατό τα πληττόμενα φαρμακεία της Καρδίτσας να πληρωθούν τα φάρμακα που έδωσαν και τον Αύγουστο για να τους δοθεί έτσι μία ανάσα. Σημαντικό επίσης είναι και οι συνταγές που έχουν λήξει να τις ανοίξει η ΗΔΙΚΑ να μπορέσουν να τις εκτελέσουν».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο από κοινού με τον Πανελλήνιο για επιστροφή των φαρμάκων που καταστράφηκαν και έχουν barcode στις εταιρείες, ο κ. Ακρίβος ανέφερε πως ύστερα από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Σταύρο Μπελώνη είχε την πληροφορία ότι το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από τις εταιρείες. Ωστόσο σημειώνει τη δυσκολία που υπάρχει να μπορέσει να προχωρήσει όπως πρέπει όλο αυτό καθώς «σε κάποιες περιπτώσεις οι συνάδελφοι βρήκαν έναν πολτό και ούτε barcode είναι αναγνωρίσιμα ούτε τίποτα. Υπάρχει τρόπος σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει κάτι;»
Τέλος ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διευθετηθεί αφορά τα εμβόλια. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ή πρέπει να αποτελέσει για όλους πρώτη προτεραιότητα και λόγω COVID -19. «Αυτήν την εβδομάδα έρχονται τα εμβόλια. Που θα τα βάλω και πως θα τα διαχειριστούμε» αναρωτιέται εκφράζοντας τη μεγάλη αγωνία του ο κ. Ακρίβος. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Στις αποθήκες μας δεν χωρούν γιατί θα έρθουν χιλιάδες. Εμείς μέχρι σήμερα τα μοιράζαμε κατευθείαν στα φαρμακεία τα οποία τα έβαζαν στα ψυγεία τους. Τι θα γίνει τώρα που πολλά φαρμακεία δεν έχουν ψυγείο; Τα προβλήματα αυξάνουν καθημερινά, κάθε ώρα που περνά κάτι προκύπτει».
Στ. Μπελώνης: Πρωτόγνωρη συμπαράσταση
Το DailyPharmaNews επικοινώνησε και με τον κ. Μπελώνη για να έχει μία εικόνα για τη στήριξη που υπάρχει ή θα υπάρξει από το συγκεκριμένο χώρο. Όπως είπε «είναι συγκινητική η αλληλεγγύη των συνεταιρισμών στο πρόβλημα της Καρδίτσας. Έμπρακτα και όχι με λόγια συμπαραστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις. Οφείλω να πω ένα “ευχαριστώ” στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αλλά και στα μέλη τους ένα – ένα ξεχωριστά γιατί έχω μιλήσει με πάρα πολλούς- για την άμεση αντίδρασή τους και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν να βγει από τη λάσπη η Καρδίτσα, να ζωντανέψουν τα φαρμακεία και να μπορέσουν να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό, κάτι που λόγω COVID 19, όπου τα φαρμακεία αποτελούν μία πρώτη γραμμή άμυνας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η προσπάθεια συνεχίζεται και η ανταπόκριση είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη είναι τη συνεισφορά της πολιτείας σε σχέση μάλιστα με το γεγονός ότι τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί είναι μία πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έρχεται στη χώρα μας.