Mετά τη Σουηδία, η Γερμανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που εντοπίζεται κρούσμα της νέας παραλλαγής Clade Ib του ιού mpox.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού Mpox, μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της νόσου που ενδημεί στο Κονγκό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Robert Koch Institute – RKI).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας RobertKoch, «στις 18 Οκτωβρίου 2024, μια λοίμωξη με το νέο στέλεχος clade 1b της mpox, που προήλθε από μετάδοση στο εξωτερικό, εντοπίστηκε στη Γερμανία. Επί του παρόντος θεωρούμε χαμηλό τον κίνδυνο για την υγεία του γενικού πληθυσμού στη Γερμανία. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και, εάν χρειαστεί, θα προσαρμόσουμε την αξιολόγησή μας».

Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κολωνία. Ο ασθενής είναι ένας 33χρονος άνδρας, ο οποίος, μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, απομονώθηκε για θεραπεία  δήλωσε εκπρόσωπος του το υπουργείου Υγείας στη δυτική πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Είναι το δεύτερο κρούσμα αυτής της παραλλαγής που καταγράφεται στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής clade Ib mpox εκτός της αφρικανικής ηπείρου είχε επιβεβαιωθεί στη Σουηδία στα μέσα Αυγούστου. Το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες είναι οι άλλες τρεις χώρες με αναφερόμενα κρούσματα mpox εκτός Αφρικής.

Παγκόσμια ανησυχία για την ταχύτατη εξάπλωση του Mpox

Υπενθυμίζεται ότι, μια μόλις ημέρα πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα clade Ib-mpox της Σουηδίας, στα μέσα Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την ταχεία εξάπλωσης της λοίμωξης mpox από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) σε πολλές γειτονικές αφρικανικές χώρες καθώς και εκτός Αφρικής, κήρυξε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωσητης λοίμωξης mpox.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 100.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox που περιλαμβάνουν όλες τις παραλλαγές, έχουν αναφερθεί σε 120 χώρες. Μια πολυαναμενόμενη εκστρατεία εμβολιασμού έχει ξεκινήσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ΛΔΚ, τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη τους δόση σε τρεις επαρχίες μέχρι στιγμής.

Mpox clade 1b, μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή

Η ιογενής λοίμωξη mpox προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω του δέρματος, μέσω της αναπνευστικής οδού, μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν οι άνθρωποι που έχουν στενή επαφή με κάποιον που έχει mpox . Η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, πόνους στο σώμα, διογκωμένους λεμφαδένες και χαρακτηριστικά εξανθήματαμε φουσκάλες.

Η νόσος ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να αποβεί θανατηφόρα εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και αφεθεί χωρίς θεραπεία. Επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι οι βακτηριακές λοιμώξεις, η πνευμονία, η σήψη, η μόλυνση του κερατοειδούς με απώλεια όρασης, η εγκεφαλίτιδα, η μυοκαρδίτιδα, οι λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος και ο θάνατος. Τα άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου λόγω mpox.

Έως το 2022 τα κρούσματα mpox εκτός Αφρικής ήταν σπάνια. Ωστόσο το 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων mpox σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά επιβεβαιώθηκε, για πρώτη φορά, ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής σωματικής επαφής.

Η ιογενής λοίμωξη Mpox έχει δύο κύριους υποτύπους Clade 1 και Clade 2. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπότυπος Clade 1 mpox τείνει να προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από το Clade 2 mpox. Φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω της καθημερινής στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής.

Share.
Exit mobile version