Μπορεί οι κατεξοχήν εποχές έξαρσης των ιώσεων να θεωρούνται το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ωστόσο ο ιός Sars-Cov-2 φαίνεται ότι αποτελεί εξαίρεση καθώς εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην παγκόσμια κοινότητα -και μάλιστα με αυξητικές τάσεις- και κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από το πρώτο καλοκαίρι που εμφανίστηκε ο ιός έως και φέτος. Πώς όμως ερμηνεύεται η αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;
Τι εννοούμε με τον όρο θερινό κύμα
«Ως θερινό κύμα COVID νοείται η απροσδόκητη αύξηση του αριθμού κρουσμάτων COVID κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να μην ήταν αναμενόμενη από το ευρύ κοινό -μιας και ήπιες μολυσματικές ασθένειες όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο COVID έχουν συνδεθεί με το φθινόπωρο και το χειμώνα- ωστόσο δεν ανησυχεί την ιατρική κοινότητα αφού, τεχνικά, αυτοί οι ιοί μπορούν να αυξηθούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου». Αυτό υποστηρίζει μιλώντας σχετικά στο περιοδικό Health ο λοιμωξιολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Burnett, Nikhil Bhayani.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «η έξαρση του καλοκαιριού οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο, μαζεύονται σε εσωτερικούς χώρους και χρησιμοποιούν λιγότερο μέσα προστασίας όπως οι μάσκες. Ο ιός εξελίσσεται γρηγορότερα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τη μόλυνση από προηγούμενες παραλλαγές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νέων λοιμώξεων».
Πού οφείλεται η φετινή έξαρση στα κρούσματα Covid-19
Η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού κατά τους θερινούς μήνες οφείλεται σε ποικίλες αιτίες. Μία βασική αιτία είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επί του παρόντος ανοσία στον ιό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η ανοσία σε προηγούμενη λοίμωξη Covid είναι βραχύβια και τείνει να μειώνεται μετά από τρεις μήνες. Μοναδικός τρόπος παράτασης του χρόνου ανοσίας παραμένει ο εμβολιασμός.
Πέρα από αυτό, οι μεταλλάξεις της Covid-19 με τον κωδικό FLiRT οι οποίες έχουν επικρατήσει στο τελευταίο κύμα -παραφυάδες της παραλλαγής JN.1 που είδαμε νωρίτερα φέτος- φαίνεται πως είναι πιο «επιδέξιες» στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Μία άλλη πιθανή αιτία που μπορεί να έχει παίξει ρόλο στο θερινό κύμα Covid είναι η θερμοκρασία. Σύμφωνα με τον Bhayani, ορισμένες από τις νέες παραλλαγές ευδοκιμούν περισσότερο στη ζέστη απ’ ότι στο κρύο ενώ παράλληλα λόγω της υπερβολικής ζέστης αυξάνεται ο συνωστισμός ανθρώπων σε εσωτερικούς, κλειστούς χώρους. Ο συνωστισμός είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, βοηθά τον ιό να εξαπλώνεται ευκολότερα. Αν σε αυτή την εξίσωση προσθέσουμε τις αυξημένες κοινωνικές δραστηριότητες, μεγάλες εκδηλώσεις (όπως οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι) και ταξίδια αναψυχής τότε δεν πρέπει να μας κάνει μεγάλη εντύπωση η έξαρση των κρουσμάτων και η δυσκολία στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.
Πηγή: Health