Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου ενός 5χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες από κεραυνοβόλο σηψαιμία, έπειτα από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο τύπου Α.
Το παιδί φέρεται να κόλλησε στο νηπιαγωγείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ευκαρπίας. Όπως δήλωσε ο πατέρας της 5χρονης, «το παιδί την Παρασκευή και το Σάββατο δεν είχε συμπτώματα. Την Κυριακή ανέβασε πυρετό και του δώσαμε αντιπυρετικό. Τη Δευτέρα, όμως τα ξημερώματα, διαπιστώσαμε ότι το παιδί ήταν μελανιασμένο στο πρόσωπό του».
Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο. Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ταχύτατα και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από κεραυνοβόλο σηψαιμία.
Χθες πραγματοποιήθηκε απολύμανση στο νηπιαγωγείο, ενώ όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του δήμου Παύλου Μελά, το νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για την αποφυγή διασποράς του στρεπτόκοκκου, καθώς χθες εντοπίστηκαν τρία ακόμη κρούσματα σε παιδιά.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στη Θεσσαλονίκη και προχώρησε στη διενέργεια strep test σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και στη χορήγηση χημειοπροφύλαξης, όπου κρίθηκε απαραίτητο.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος τύπου Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης του συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

Η μόλυνση από στρεπτόκοκκο μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι ο πονόλαιμος, η δυσκολία και πόνος κατά την κατάποση, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, οι κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, συχνά με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις πύου, η ναυτία και ο εμετός.
Οποιαδήποτε μπορεί να μολυνθεί από στρεπτόκοκκο, ωστόσο η λοίμωξη είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών. Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για την μετάδοση της νόσου.
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του μικρού κοριτσιού, που επήλθε μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής του στην κλινική, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς. Οι περισσότεροι αναρωτιούνται πόσο κινδυνεύει ένα παιδί να εκδηλώσει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξης (iGAS) και να χάσει την ζωή του.

Όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews η Παιδίατρος Όλγα Τζέτζη, «δυστυχώς, αυτό που συνέβη στο 5χρονο κοριτσάκι αποτελεί μια σπάνια θανατηφόρα περίπτωση. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο υπήρχε πάντα και το οποίο εμείς οι παιδίατροι γνωρίζουμε καλά. Αυτό το βακτήριο συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις στον άνθρωπο, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό σε πολλούς γονείς ως οστρακιά. Σε σπάνιες περιπτώσεις ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει πολύ σοβαρές έως και θανατηφόρες επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και κατάλληλα».
Σύμφωνα με την κ. Τζέτζη, «μια απλή στρεπτοκοκκική λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε διεισδυτική κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Γνωρίζουμε καλά εμείς οι παιδίατροι πως ένα παιδί που νοσεί με στρεπτόκοκκο ομάδας Α, εάν ταυτόχρονα έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, έχει χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή έχει εκδηλώσει κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη π.χ. γρίπη, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για διεισδυτική νόσο από iGAS.
Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι πως δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός από τους γονείς. Το κυριότερο απ΄ όλα είναι ο γονιός να έχει σωστή επικοινωνία με τον παιδίατρο και εφόσον αντιληφθεί οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα στο παιδί να επικοινωνήσει άμεσα με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Εάν ο παιδίατρος έχει υποψία ότι το παιδί έχει στρεπτόκοκκο, θα του χορηγήσει άμεσα την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή».