Απαντήσεις για την υποστελέχωση σε τρία νοσοκομεία (Πρεβέζης, Λευκάδας και Αλεξάνδρα) κλήθηκε να δώσει τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο Πρέβεζας λόγω των ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες, όπως η παθολογία και η χειρουργική. Ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι ο επί χρόνια παθολόγος, Διευθυντής της παθολογικής κλινικής, ο οποίος ήταν επί τω έργω, από τις 31/3 συνταξιοδοτείται με αποτέλεσμα η παθολογική κλινική να μένει με μία μόνιμη γιατρό και έναν εξωτερικό συνεργάτη. Ουσιαστικά η Παθολογική κλινική κλείνει είπε ο κ. Μπάρκας και προειδοποίησε για τις επικείμενες εφημερίες καθώς δεν θα είναι διαχειρίσιμα τα επείγοντα περιστατικά χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες.
«Η κλινική δουλεύει, έστω και με δυσκολία. Μετακινούνται παθολόγοι από τα όμορα κέντρα υγείας και από 5 Μαΐου έχουμε υπογράψει και έναν δεύτερο παθολόγο με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σήμερα είναι η μέρα που ολοκληρώνεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση επιμελητή Β΄ στην Παθολογία», τόνισε ο υφυπουργός υγείας στην απάντησή του υπογραμμίζοντας επίσης ότι σε σχέση με το 2019 το νοσοκομείο διαθέτει 21 περισσότερους γιατρούς και 22 νοσηλευτές και ο προϋπολογισμός του έχει αυξηθεί κατά 47%. «Αυτό είναι στήριξη» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»: Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για ακτινολόγο
Να προσληφθεί άμεσα ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος για την απρόσκοπτη λειτουργία της Ειδικής Μονάδας Βραχυθεραπείας στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα.
Εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη Μονάδα πραγματοποιεί ακτινοβολίες σε περιστατικά γυναικολογικού καρκίνου, σημείωσε ότι η λειτουργία της είχε ανασταλεί από τον Απρίλη του ’24 λόγω έλλειψης μηχανήματος. Ωστόσο, ακόμα κι όταν τοποθετήθηκε το μηχάνημα κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των υγειονομικών και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, δεν εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία της, λόγω έλλειψης του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού προσωπικού με ειδικότητα Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγου στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα.
Σημείωσε ότι σήμερα, οι ελάχιστες, σε σχέση με τις ανάγκες των καρκινοπαθών εξειδικευμένες θεραπείες της Μονάδας, πραγματοποιούνται με δυσκολία σε αυτή τη φάση από τους γιατρούς των εξωτερικών ακτινοβολιών, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως επιφορτισμένοι κατά μέσο όρο με 65-70 θεραπείες ασθενών ημερησίως.
«Όλα τα περιστατικά που εισηγείται το ογκολογικό συμβούλιο του νοσοκομείου, τόσο για την εξωτερική θεραπεία όσο για τη βραχυθεραπεία, εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Τα περιστατικά τα οποία θεωρούνται ανεγχείρητα αντιμετωπίζονται από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας» απάντησε ο υφυπουργός Υγείας ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι τι επόμενες ημέρες θα υπάρξει προκήρυξη για θέση ακτινολόγου και ακτινοθεραπευτή στην Αττική και συγκεκριμένα για το τμήμα Βραχυθεραπείας στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».
Αντιπαράθεση για το ΓΝΑ «Λευκάδας»
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λευκάδας από την έλλειψη χειρουργών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει.
Σημείωσε ότι το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει μόλις 2 χειρουργούς που καλύπτουν τη χειρουργική κλινική, τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, τα επείγοντα και το τακτικό χειρουργικό ιατρείο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πραγματοποιούν έναν μεγάλο αριθμό εξαντλητικών εφημεριών και να μην μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται για την ξεκούρασή τους, όπως και το προσωπικό, φθάνοντας να τους οφείλονται μέχρι και 2.500 ρεπό!
Όπως είπε για πάνω από 10 μέρες τον μήνα δεν εφημερεύει χειρουργός στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης να διακομίζονται χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους.
Σημείωσε επίσης ότι το πεπαλαιωμένο οργανόγραμμα του 2012, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες, προέβλεπε τρεις θέσεις χειρουργών ενώ το νέο οργανόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Ιούνη του 2020, προβλέπει πέντε, αλλά δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη για την κάλυψη των κενών.
«Στη χειρουργική κλινική, έχουμε τρεις οργανικές θέσεις, εκ των οποίων δύο είναι καλυμμένες σε ένα βαθμό του ΕΣΥ και υπάρχει και ένας ειδικευόμενος γιατρός. Αυτές τις ημέρες εγκρίνεται και ένας επιπλέον χειρουργός με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών» διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «το νοσοκομείο της Λευκάδας έχει (σ.σ. σε σχέση με το 2019) δεκατρείς περισσότερους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 63 άτομα καθώς από 121 έφτασε στα 175.
«Αυτά δεν τα λέω για να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα προβλήματα δεν θα λυθούν ούτε με μαγικά ραβδιά ούτε με το να καταργούμε και να παρουσιάζουμε μια εικόνα κατάρρευσης. Το νοσοκομείο της Λευκάδας, θέλετε-δεν θέλετε, είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» είπε καταλήγοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.