Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης τονίζουν οι ειδικοί.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ακόμη και ένα τσιγάρο την ημέρα, πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νεογνών, προειδοποιεί μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health.

Η συσχέτιση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη σοβαρή νεογνική νοσηρότητα εξακολουθεί να είναι ασαφής και υπό συνεχή διερεύνηση. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Shangdon στο Jinan της Κίνας, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Tulane , στην Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α, θέλησε να διερευνήσει τις συσχετίσεις της χρονικότητας και της έντασης του καπνίσματος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την νεογνική νοσηρότητα.

Ως κύρια ζητήματα νεογνικής υγείας ορίστηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για υποβοηθούμενο αερισμό αμέσως μετά τον τοκετό, η ανάγκη για υποβοηθούμενο αερισμό για περισσότερες από 6 ώρες, η είσοδος στη ΜΕΘ για συνεχή μηχανικό αερισμό, οι λοιμώξεις αίματος, οι επιληπτικές κρίσεις και τα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Η μελέτη βασίστηκε  σε δεδομένα εθνικής πιστοποίησης γεννήσεων από το Εθνικό Σύστημα Στατιστικών Ζωτικών Στοιχείων των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2019, το οποίο περιελάμβανε συνολικά 15.379.982 εγγεγραμμένες γεννήσεις.  

Αφού αποκλείστηκαν οι γυναίκες με πολύδυμη κύηση, οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη και οι γυναίκες που δεν είχαν δώσει πληροφορίες για τις συνήθειες καπνίσματος που είχαν 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τελικά στη μελέτη αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 12.150.535 ζευγάρια μητέρας-βρέφους.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη ανέφεραν, σε σχετικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, τον ημερήσιο αριθμό τσιγάρων που κάπνιζαν πριν από την εγκυμοσύνη και σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μετά τον αποκλεισμό πολύδυμων γεννήσεων, γυναικών με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη ή χωρίς πληροφορίες για το κάπνισμα τσιγάρων τους 3 μήνες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, τελικώς στη μελέτη αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 12.150.535 ζευγάρια μητέρας-βρέφους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το κάπνισμα, είτε πριν από την εγκυμοσύνη είτε σε καθένα από τα 3 τρίμηνα της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων νεογνικής υγείας. Συγκεκριμένα, εάν η μητέρα κάπνιζε πριν από την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος για περισσότερα από ένα σημαντικά προβλήματα υγείας του νεογνού ήταν 27% υψηλότερος και 31-32% υψηλότερος εάν η μητέρα κάπνιζε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι, ακόμη και 1 ή 2 τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων νεογνικής υγείας. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μητέρων που κάπνιζαν 1-2 τσιγάρα την ημέρα πριν από την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος για την γενικότερη υγεία του νεογνού ήταν 16% υψηλότερος και 13% υψηλότερος ο κίνδυνος να εισαχθεί το νεογνό στην ΜΕΘ.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι αυτοί για την υγεία του νεογνού αυξάνονται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει μια γυναίκα και παραμένουν υψηλοί ακόμη και αν μειώσει η μητέρα το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

«Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης. Οι γιατροί θα πρέπει να τονίζουν στις υποψήφιες μητέρες τις επιζήμιες συνέπειες ακόμη και για το ελαφρύ ή περιστασιακό κάπνισμα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης », δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Bo Xi, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Shangdon στο Jinan της Κίνας.

Τέλος, όπως προέκυψε από την μελέτη, οι περισσότερες γυναίκες που κάπνιζαν είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτειναν να είναι νεότερες σε ηλικία, ανύπανδρες, παχύσαρκες, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, περισσότερες προηγούμενες γέννες και ελάχιστη έως καθόλου ιατρική προγεννητική φροντίδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για μια σημαντική μελέτη η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες ή που είναι έγκυες ώστε να σταματήσουν το κάπνισμα και να προστατεύσουν την υγεία του νεογέννητου τους.

Πηγή: Journal of Epidemiology & Community Health

Exit mobile version