Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η μέτρια κατανάλωση αυγών όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε σχετικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που είχαν διαπιστώσει ότι, η τακτική κατανάλωση αυγών (3 έως 5 την εβδομάδα), αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια αυξάνει και τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Τα τελευταία χρόνια εκφράζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις σχετικά με την διατροφική αξία των αυγών. Οι περισσότερες έρευνες τείνουν πάντως να συμφωνούν πως τα αυγά αποτελούν πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει απαραίτητα λιπαρά και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με μόλις 140 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Μας προσφέρουν επίσης βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από νεότερα δεδομένα, τα αυγά σήμερα, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες χοληστερόλης και υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης D. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση της χοληστερόλης των αυγών στη βελτίωση των ζωοτροφών με τις οποίες τρέφονται οι κότες. 

Η μέτρια κατανάλωση αυγών κάνει καλό στην καρδιά! 

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash θέλησε να διερευνήσει το πώς επιδρά και επηρεάζει η κατανάλωση αυγών τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχετικά υγιείς ηλικιωμένους. Η μελέτη διερεύνησε επίσης τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας διατροφής (χαμηλή, μέτρια, υψηλή). Επιπλέον, διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και θνησιμότητας σε άτομα με και χωρίς δυσλιπιδαιμία (κλινικά διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη).

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 8.756 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο συχνά μέσα στην ημέρα/εβδομάδα/μήνα καταναλώνουν αυγά. Ανάλογα με τις απαντήσεις, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες:

• Σπάνια/ποτέ: 0-2 αυγά τον μήνα.

• Μέτρια κατανάλωση: 1-6 αυγά την εβδομάδα.

• Καθημερινή κατανάλωση αυγών.

Τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη αφού έδειξαν ότι, οι σχετικά υγιείς ηλικιωμένοι που έτρωγαν αυγά 1-6 φορές την εβδομάδα είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά πολύ σπάνια ή καθόλου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες καθώς και από καρδιαγγειακές ασθένειες και να βελτιώσει τη μακροζωία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών από άτομα με δυσλιπιδαιμία δεν επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη βασισμένων σε στοιχεία διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες», δήλωσε η Δρ.Holly Wild, Ph.D., επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και Λέκτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά ότι οι ενήλικες με φυσιολογική χοληστερόλη μπορούν να τρώνε έως και επτά αυγά την εβδομάδα, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν τον περιορισμό σε 3-4 αυγά την εβδομάδα.

Πηγή: Nutrients

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο