Νέα έρευνα δείχνει πως τα σοβαρά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν την γνωστική λειτουργία.

Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Menopause Society, υποστηρίζει ότι τα έντονα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, η αϋπνία και η κατάθλιψη, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εστιάσει στη σημασία της οιστραδιόλης στη νοητική γήρανση της γυναίκας. Επειδή η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από μείωση οιστρογόνων, γυναίκες μετά από αυτήν έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι άγνωστο εάν η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξάψεων με ορμονοθεραπεία ή άλλες εγκεκριμένες θεραπείες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας με τη μορφή μνήμης, προσοχής, γλώσσας και εκτελεστικής λειτουργίας.  

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνo ρήση. Η πλειοψηφία των γυναικών βιώνει την εμμηνόπαυση συνήθως μεταξύ του 49ου και 52ου έτους της ηλικίας. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία, εκτός αν προκύψει ως αποτέλεσμα πρώιμης ανεπάρκειας των ωοθηκών, υστερεκτομής, ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι διαταραχές της διάθεσης, οι εξάψεις και η αϋπνία. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κατάθλιψη, ελαττωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή και ξηρότητα στον κόλπο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ερευνητική ομάδα της Αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (Menopause Society), αξιοποίησε ιατρικά δεδομένα από  1.300 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, ορισμένα σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις, η αϋπνία και οι διαταραχές της διάθεσης συνδέονται με γνωστική εξασθένηση.

Η Dr. Stephanie Faubion, ερευνήτρια της Menopause Society δήλωσε ότι, «η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει πιθανή σχέση μεταξύ ορισμένων σοβαρών συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και της νοητικής εξασθένησης σε μεσήλικες γυναίκες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης την προστατευτική επίδραση που φαίνεται να έχει στη γνωστική λειτουργία ο χαμηλότερος ΔΜΣ, η καλύτερη εκπαίδευση, η τακτική άσκηση, η χρήση ορμονοθεραπείας και η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα».

Τα δεδομένα που συνδέονται με τη γνωστική υγεία κατά την εμμηνόπαυση

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ορμονικών λειτουργιών, του τρόπου ζωής και των κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων που σχετίζονται με τη γνωστική υγεία.

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της γνωστικής λειτουργίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση γύρω από την υγεία των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση. Από την μελέτη γίνεται φανερό ότι, «δεν είναι μόνο η διαχείριση των άμεσων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που θα πρέπει να μας απασχολεί αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διερεύνηση των πιθανών μακροπρόθεσμα επιπτώσεων στη γνωστική υγεία των γυναικών», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: The Menopause Society

Share.
Exit mobile version