Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Το κάπνισμα από την παιδική ηλικία έως την πρώιμη ενήλικη ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης. Η πρώιμη αυτή βλάβη στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα μελλοντικής καρδιαγγειακής θνησιμότητας στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Ο καρδιακός τραυματισμός αναφέρεται σε βλάβη του καρδιακού μυός ή του μυοκαρδίου και μπορεί να προκληθεί από αιτίες όπως ισχαιμία (μειωμένη ροή αίματος), φλεγμονή, τραύμα ή χρόνιες ασθένειες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα στην παιδική και εφηβική ηλικία με μειωμένη ανάπτυξη και δυσλειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, η έναρξη χρήσης καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία προκαλεί έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας και μειωμένη δομή του εγκεφάλου.

Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στη λειτουργία της καρδιάς

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, θέλησε να αξιολογήσει την επίδραση του καπνίσματος στην παιδική και εφηβική ηλικία στην καρδιακή λειτουργία και τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν από τη βλαβερή συνήθεια. 

Στην μελέτη συμμετείχαν 1.931 νεαροί ενήλικες, όλοι τους χρόνιοι καπνιστές από την παιδική ηλικία, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για το κάπνισμα στις ηλικίες 10, 13, 15, 17 και 24 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηχοκαρδιογραφικές μετρήσεις της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς στις ηλικίες 17 και 24 ετών.

Τα δείγματα αίματος νηστείας όλων των συμμετεχόντων μετρήθηκαν επανειλημμένα για χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας, τριγλυκερίδια, γλυκόζη, ινσουλίνη και υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Επίσης, μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, η μέτρηση του επιταχυνσιόμετρου της καθιστικής συμπεριφοράς και της φυσικής δραστηριότητας, καθώς και η απορρόφηση με ακτίνες Χ διπλής ενέργειας που μετρήθηκαν με τη μάζα λίπους και την άλιπη μάζα.

Από τα ευρήματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα από την ηλικία των 10 έως 24 ετών συσχετίστηκε με 33% έως 52% πιθανότητες πρόωρου δομικού και λειτουργικού καρδιακού τραυματισμού. Επιπλέον, συσχετίστηκε με αύξηση της καρδιακής μάζας, ακόμη και μετά από έλεγχο για ανταγωνιστικούς παράγοντες κινδύνου.

«Η αύξηση της δομής της καρδιακής μάζας σε λίγα μόνο χρόνια καπνίσματος δείχνει πόσο επικίνδυνες είναι οι συνέπειες του καπνίσματος για όσους καπνίζουν από νεαρή ηλικία. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το κάπνισμα στους εφήβους δεν αυξάνει απλώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους αλλά προκαλεί πρώιμη και μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ και στη λειτουργία του», δήλωσε ο Δρ Andrew Agbaje, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας MD και καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Παιδικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Εξίσου βλαβερό για την καρδιά και το άτμισμα

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η έξαρση του ατμίσματος μεταξύ των εφήβων είναι επίσης μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία καθώς πλέον είναι γνωστό ότι το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν ουσίες που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες και την καρδιά. Είναι επομένως αναγκαίο η μελέτη να επεκταθεί και σε νεαρούς χρήστες που ατμίζουν και οι οποίοι αγνοούν το σημαντικό κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν για μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: Journal of the American College of Cardiology 

Share.
Exit mobile version