Κ. Δεμέτζος: Το οικονομικό αποτύπωμα στις κλινικές μελέτες 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους ανάπτυξης νέων φαρμακομορίων και νέων θεραπειών και στην αύξηση των εσόδων της αγοράς από 0,9 δισεκατ. δολάρια το 2023 στα 4, 9 δισεκ. δολάρια έως το 2028.

Τα παραπάνω ανέφερε στο 6ο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας του ΣΑΦΕΕ, ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), Ακαδημαϊκός, Κωσταντίνος Δεμέτζος, στην ομιλία του με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα νέα θεραπευτικά προϊόντα- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας και του φαρμάκου μέσω ΑΙ». Όπως είπε το τακτικό μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο που αξιοποιεί την ανθρώπινη σωρευμένη γνώση και παρέχει γρήγορες λύσεις σε περίπλοκα θέματα. «Γίνεται προσδιορισμός βιολογικών στόχων με μεγαλύτερη ακρίβεια, άρα καλύτερος σχεδιασμός φαρμακομορίων, όπως επίσης γίνεται καλύτερη επεξεργασία των αποτελεσμάτων των κλινικών και προκλινικών μελετών». Αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα βιώνει ένα κύκλο καινοτομίας στο ανώτατο επίπεδο είπε ο ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας ότι με τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης οι ειδικοί είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για πολύπλοκες δομές, όπως είναι οι πρωτεΐνες.

Τεχνητή νοημοσύνη και εξατομικευμένη ιατρική

Όπως εξήγησε υπάρχουν εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, που λύνουν πολύ σημαντικά προβλήματα της βιολογίας και προβλέπουν ποια είναι η μορφολογία των πρωτεϊνών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε οι επιστήμονες να σχεδιάσουν με μεγάλη ακρίβεια φαρμακομόρια, τα οποία να κάνουν σύζευξη με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. «Το πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να προβλέπουμε τη δομή, οπότε να στοχεύουμε σε νέες πρωτεΐνες με συγκεκριμένα φάρμακο. Άρα επιταχύνεται η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η εξατομικευμένη ιατρική, καθώς και η ανακάλυψη νέων βιολογικών εργαλείων, τα οποία θα βελτιώσουν όλες αυτές τις δραστηριότητες. Ως εκ τούτου ανοίγουν νέοι δρόμοι στη φαρμακευτική έρευνα και στην ακριβή δραστηριότητα».

Σε ανάπτυξη το πρώτο φάρμακο AI για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Υπάρχουν θεραπευτικά προϊόντα σήμερα που αναπτύσσονται με τεχνητή νοημοσύνη, αναρωτήθηκε ο κ. Δεμέτζος μεγαλοφώνως σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Οξφόρδη, ανέπτυξε το πρώτο φάρμακο με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο εισήλθε σε προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές, για τη θεραπεία, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους, λόγω της χρήσης των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλη εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ και στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιεί υπολογιστικές προσομοιώσεις και μοντελοποιήσεις, για την ανάπτυξη φαρμάκων, τα οποία σχετίζονται με γενετικές μεταλλάξεις, όπως η κυστική ίνωση. Και βέβαια πρόσφατη δημοσίευση στο «Nature» φανερώνει πως καινούργια αντιβιοτικά αυτή τη στιγμή μπαίνουν στη φαρέτρα, χωρίς να έχουν την ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών, των μικροβίων, των βακτηρίων και τα οποία πολύ σύντομα θα έχουμε στα νοσοκομεία».

Το μέλλον ήδη υπάρχει και εξελίσσεται, τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας για να καταλήξει ότι «η Πράξη της Τεχνητής Νοημοσύνης που κατατέθηκε το 2021 και θα εφαρμοστεί ως κανονισμός σε όλη την ΕΕ το 2026, έχει σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την τόνωση των επενδύσεων.

Share.
Exit mobile version