Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ηλικία του πατέρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη γέννηση παιδιού με σύνδρομο  Down.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με σύνδρομο Down, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι.

Δεν είναι γνωστό ποια είναι η ακριβής αιτία που προκαλεί το σύνδρομο Down. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία της μητέρας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου καθώς όσο μια γυναίκα μεγαλώνει, ο κίνδυνος να αποκτήσει ένα μωρό με σύνδρομο Down αυξάνεται σταθερά. Για μια γυναίκα ηλικίας 25 ετών η πιθανότητα να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Down είναι 1 στις 1.350, ενώ η πιθανότητα στην ηλικία των 40 ετών είναι 1 στις 100. Το σύνδρομο Down στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί μέσω του προγεννητικού ελέγχου.

Κι ενώ η σημαντική επίδραση της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας στον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών είναι ευρέως γνωστή μέσα από πολλές μελέτες, μια αιτιολογική επίδραση της πατρικής ηλικίας είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς τα πατρικά προερχόμενα επιπλέον χρωμοσώματα αντιπροσωπεύουν μόνο το 5-10% των περιπτώσεων συνδρόμου Down.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Fudan της Κίνας ανέλυσε δεδομένα από περίπου 2 εκατομμύρια εγκυμοσύνες στο Shenzhen της Κίνας – όπου ο προγεννητικός έλεγχος για το σύνδρομο Down είναι δωρεάν – και εντόπισε 2.480 περιπτώσεις συνδρόμου Down.

Οι ερευνητές, κατά την ανάλυση των δεδομένων, διαπίστωσαν ότι η ηλικία και των δύο γονέων, το φύλο του παιδιού, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και το ιστορικό αποβολών αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down. Περισσότερες μάλιστα πιθανότητες να κάνουν παιδί με σύνδρομο Down είχαν οι πατέρες ηλικίας κάτω των 20 ετών και μεγαλύτεροι των 40 ετών, συγκριτικά με τους πατέρες ηλικίας 20 και 30 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τόσο η πολύ μικρή όσο και η μεγαλύτερη πατρική ηλικία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον κίνδυνο γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηλικία και των δύο γονέων επηρεάζει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού με σύνδρομο Down θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη καθοδήγηση για τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά. Συνιστούν επίσης περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση πρόσθετων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Πηγή: JAMA Pediatrics 

Share.
Exit mobile version