Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι, το πόσο και το πότε κοιμόμαστε παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου. Οι ερευνητές, μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης, διαπίστωσαν ότι τόσο οι συνήθειες πριν από τον ύπνο όσο και η διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα, ευρήματα που αναδεικνύουν τον ύπνο ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση του κινδύνου διαβήτη και της μεταβολικής ευεξίας.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία. Όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, ο κακός ύπνος συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, με κυριότερα την αύξηση βάρους, την εξασθενημένη ανοσία, τις φλεγμονές, τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και την καρδιακή δυσλειτουργία.
Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον ύπνο με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, οι επιπτώσεις του στις καθημερινές διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του διαβήτη δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά.
Με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο της γλυκαιμικής μεταβλητότητας στη διαχείριση του διαβήτη και των σημαντικών επιπτώσεών της για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας, η αποκρυπτογράφηση της σχέσης μεταξύ ύπνου και γλυκαιμικής δυναμικής θα μπορούσε να παράσχει καλύτερες προληπτικές στρατηγικές για τον διαβήτη και τις σχετικές μεταβολικές ασθένειες.
Συνήθειες ύπνου και γλυκαιμική μεταβλητότητα
Ερευνητική ομάδα από το Westlake Laboratory of Life Sciences and Biomedicine, στην Κίνα, θέλησε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των μακροχρόνιων προτύπων ύπνου και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν εάν οι καθυστερημένοι χρόνοι ύπνου ή η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου επηρεάζουν αρνητικά τη ρύθμιση της γλυκόζης, μια διαδικασία κρίσιμη για την πρόληψη του διαβήτη και άλλων μεταβολικών ασθενειών.
Στην μελέτη συμμετείχαν 1.156 συμμετέχοντες, ηλικίας 46 έως 83 ετών. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις συνήθειες του ύπνου τους και φόρεσαν συσκευές CGM για 14 συνεχόμενες ημέρες, προκειμένου να καταγραφούν σε πραγματικό χρόνο οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η διάρκεια του ύπνου και ο χρόνος ύπνου επηρεάζουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και εάν η καθυστερημένη έναρξη του ύπνου και η κακή διάρκεια ύπνου μαζί συμβάλλουν στην επιδείνωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, υποθέτοντας ότι τα άτομα που κοιμούνται αργά και λιγότερες ώρες θα παρουσίαζαν χειρότερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, η μακροχρόνια ανεπαρκής διάρκεια ύπνου και η επίμονη καθυστερημένη έναρξη ύπνου συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Όσον αφορά τη συνδυασμένη επίδραση της διάρκειας του ύπνου και του χρόνου ύπνου, οι συμμετέχοντες με ανεπαρκή ύπνο και καθυστερημένη έναρξη ύπνου είχαν τη χειρότερη γλυκαιμική μεταβλητότητα.
Αν και η σοβαρή ανεπάρκεια ύπνου προκάλεσε μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, η μέτρια ανεπάρκεια δεν έδειξε στατιστικά σαφή αποτελέσματα, πιθανώς λόγω περιορισμών στο μέγεθος της μελέτης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα παρέχουν σημαντικά στοιχεία για το όφελος που προκύπτει για την υγεία από την επαρκή διάρκεια ύπνου και την πρώιμη έναρξη του ύπνου για τη βελτιστοποίηση του γλυκαιμικού ελέγχου στους ενήλικες.
Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των τροχιών της διάρκειας του ύπνου, του χρόνου έναρξης του ύπνου και της γλυκαιμικής δυναμικής είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προληπτικών στρατηγικών κατά του διαβήτη και των σχετικών μεταβολικών ασθενειών.
Πηγή: JAMA Network Open