Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου –πρόσφατα παραιτηθείς τόσο από τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου του ΠΦΣ όσο και από τη θέση του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης- με χτεσινή (27 Σεπτεμβρίου) ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook δείχνει αποφασισμένος να επιμείνει στο να τεθεί επί τάπητος προς συζήτηση με ουσιαστικό τρόπο το καυτό για τους φαρμακοποιούς και δυστυχώς χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. 

Ο κ. Τσαπέκος απευθύνει δύο «καίρια», όπως τα χαρακτηρίζει προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρη Φιλίππου. Το πρώτο είναι γενικότερο και έχει να κάνει με την ευθύνη για την πιθανότητα ένας ασθενής που δεν βρίσκει το φάρμακό του να υποστεί βλάβη στην υγεία ή ακόμη και να φύγει από τη ζωή και το δεύτερο έχει να κάνει με την ευθύνη της πολιτείας να εφαρμόζεται η υπάρχουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα αυτή που αφορά την υποχρέωση των Φαρμακευτικών Εταιρειών και των Αποθηκών να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

Στη τελευταία αυτή ανάρτησή του με τίτλο «Δύο καίρια ερωτήματα» ο κ. Τσαπέκος αναφέρει τα εξής:

«κ. Υπουργέ της Υγείας και

κ. Πρόεδρε του ΕΟΦ δυο ερωτηματα :

—Ποιος ευθύνεται εάν υποστεί βλάβη η υγεία κάποιου ασθενή ή εάν ο ασθενής καταλήξει, αφού το φαρμακείο, και ειδικά αυτό που ξεκινάει τη διανυκτέρευση ή την εφημερία του, δεν έχει επαρκώς προς διάθεση δεκάδες ελλειπτικά και αναντικατάστατα φάρμακα, επειδή αυτά οι παράλληλες εξαγωγές τα στέλνουν έξω στο όνομα του κέρδους;

— Πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί στην πράξη η ΚΥΑ /Αρ. ΔΥΓ 3α/Γ.Π.32221/2013 ( ΦΕΚ 1049 Β 29/4/13 ) αρ 107,111 και 175 που ρητά ορίζει ότι οι Φαρμακευτικές Εταιρείες και οι Αποθήκες πρέπει να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών;».

Ο κ. Τσαπέκος κάνει γενικότερα ό,τι περνάει από το χέρι του –όπως άλλωστε και συνολικά το Δ.Σ. του ΠΦΣ- για να αναδείξει όσο γίνεται περισσότερο το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Επανάφερε μάλιστα πριν λίγες μέρες στα φώτα της δημοσιότητας με ανοικτή επιστολή, μία πρότασή του την οποία έχει κάνει εδώ και χρόνια –το DailyPharmaNews ήδη έχει αναφερθεί σε αυτήν από τις αρχές του 2018 (δες εδώ)- για την αντιμετώπισή του εν λόγω προβλήματος.

Στην ανοικτή αυτή επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Εδώ και τώρα ιχνηλάτηση των ελλειπτικών φαρμάκων είναι πλέον η μόνη λύση! Αφού απέτυχαν όλα τα υπόλοιπα μέτρα και το θέμα έχει εξελιχθεί πλέον σε γάγγραινα του κλάδου, έχουμε υποχρέωση να το απαιτήσουμε για λογαριασμό των πολλών χιλιάδων μικρομεσαίων φαρμακείων και του συνόλου των ασθενών μας, όπως έχει και την ευθύνη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να μην επιτρέψουν, αλλά να σταματήσουν, αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις ελλείψεις. Να βάλουν ένα τέλος. Δεν πάει άλλο! Δεν μπορεί να αφήσουν να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή! Έχει κυριολεκτικά ξεφύγει και βγάζει πλέον μάτι!

Αφού δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε το νοσηρό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, κατά τις οποίες εξάγουμε αυτά που εισάγουμε (!!!), ας εφαρμόσουμε κατ’ αρχήν πιλοτικά την ιχνηλάτησή τους στα 20 ελλειπτικά φάρμακα, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι και αναντικατάστατα. Με υπουργική απόφαση, ή όποια άλλη νομοθετική ρύθμιση απαιτείται, να υποχρεωθούν οι εταιρείες σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά 7 ή 15 ημέρες ή μήνα) να αντικαθιστούν, μέσω της αποθήκης επιλογής μας, σε όλα τα φαρμακεία της χώρας τα κουτιά των ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαίνεται ότι έχουν χορηγηθεί από εμάς στους ασθενείς μας! Με τις απαραίτητες αυξομειώσεις στη συνέχεια ανάλογα με την κίνησή τους. Κάτι που πρακτικά σήμερα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης! Για την ιστορία, όλοι θυμόμαστε πρόσφατα τη διανομή των self tests και πόσο επιτυχής ήταν η ιχνηλάτησή τους! 

Να σταματήσει εδώ και τώρα η υφιστάμενη τακτική, κατά την οποία οι αποθήκες έχουν τη διαχείριση αυτών των φαρμάκων, αλλά αυτή να γίνεται αυτόματα μέσω της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Να κλείσουν οι αποθήκες που λειτουργούν με ελάχιστους κωδικούς, με μηδαμινό πελατολόγιο και με μοναδικό σπορ τις παράλληλες εξαγωγές! Οι αρμόδιοι γνωρίζουν!

Να σταματήσει η περαιτέρω φτωχοποίηση των μικρομεσαίων φαρμακείων προς όφελος των πολύ μεγάλων, όπου εκεί τελικά καταλήγουν οι πελάτες, αφού η διαπραγματευτική δυνατότητα εξασφάλισης ελλειπτικών φαρμάκων είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη λόγω του μεγάλου κύκλου εργασιών τους! Ο υφιστάμενος κανιβαλισμός μεταξύ των φαρμακείων με εργαλείο τα ελλειπτικά φάρμακα, ώστε ο μεγάλος να γίνεται μεγαλύτερος και ο μικρός να φυτοζωεί ή να σβήνει, δεν συνάδει με ένα χώρο υγείας και υπηρεσιών, όπως θέλουμε να είναι το σημερινό φαρμακείο! Και να υποστηρίζουμε συγχρόνως ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό! 

Να σταματήσει επιτέλους ο εκβιασμός από τις αποθήκες και τις εταιρείες προς το φαρμακείο! Δεν θα πρέπει, όταν έχεις έναν ασθενή μπροστά σου που έχει συνταγή με ένα ελλειπτικό φάρμακο, να αναγκάζεσαι ή να τον διώχνεις και να δίνεις την εικόνα ότι είσαι ένα «καημένο» φαρμακείο με ανεπάρκεια φαρμάκων ή όταν σηκώνεις το τηλέφωνο για να το παραγγείλεις να ακούς να σου λένε ότι για να πάρεις ένα κουτί από το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να ανεβάσεις τις αγορές σου κατά 10.000 ευρώ! Έλεος! 

Θυμίζει χώρο υγείας και υπηρεσιών αυτή η κατάσταση; Όπου ο κανιβαλισμός και ο εκβιασμός ζουν και βασιλεύουν; Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτούς τους κανόνες στο επάγγελμά μας; Θα περιμένουμε να μας πεθάνει κάποιος σε κάποια διανυκτέρευση, επειδή δεν βρήκε το φάρμακό του, και μετά να το διορθώσουμε; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι τα περισσότερα φαρμακεία διανυκτερεύουν χωρίς να έχουν διαθέσιμα δεκάδες αναντικατάστατων ελλειπτικών φαρμάκων;

Τέλος επικαλούμαι το άρθρο 107 της ΚΥΑ /Αρ. ΔΥΓ 3α/Γ.Π.32221/2013 (ΦΕΚ 1049 Β 29/4/13), στην οποία, και εμείς και ο σημερινός υπουργός Υγείας μπορούμε να στηριχθούμε προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου της ιχνηλάτησης των ελλειπτικών φαρμάκων κατ’ αρχήν πιλοτικά για 20 φάρμακα, και η οποία ρητά ορίζει ότι: «ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου, καθώς και οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης εξασφαλίζουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ιδού λοιπόν η Ρόδος!».

Share.
Exit mobile version