Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ως ένα από τα κεντρικά θέματα της επικαιρότητας έχει αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες η διαφοροποίηση της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για το πως θα προχωρήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ένα γεγονός που δημιούργησε σύγχυση στον κόσμο που περιμένει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Συγκεκριμένα ενώ αρχικά με εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη της 28ης Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η κατάργηση για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο (2023-2024) της διαδικασίας διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή που ίσχυε από πέρσι το Δεκέμβριο (πιο συγκεκριμένα από τις 20 Δεκεμβρίου) προκειμένου να καλυφθεί η μέχρι τότε παρατηρούμενη υστέρηση που είχε παρατηρηθεί στην εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μία μέρα μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η έκδοση της εγκυκλίου αυτής υπήρξε διευκρίνηση από πλευράς της κ. Αγαπηδάκη (δες εδώ) ότι «το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου», με τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών –και τα οποία κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών- να είναι τελικά εκείνα που θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.  

Αυτό, όπως λένε οι φαρμακοποιοί έχοντας εικόνα από την επαφή τους με τους πολίτες δημιούργησε σύγχυση και ανασφάλεια στον κόσμο που πάντως αυτή τη στιγμή περιμένει τουλάχιστον να εφαρμοστεί από 1ης Νοεμβρίου η τελευταία εγκύκλιος προγραμματίζοντας ανάλογα τις κινήσεις τους για να εμβολιαστούν.

Οι φαρμακοποιοί αναρωτιούνται: Τι εννοεί η Αναπληρώτρια Υπουργός λέγοντας «από τις αρχές Νοεμβρίου»; Οι πολίτες θέλουν να έχουν μία σαφή εικόνα. Γιατί να υπάρχει αυτό το αλαλούμ; Γιατί το Υπουργείο δεν εξέδωσε εξαρχής την εγκύκλιο που θα έκανε αυτόν τον διαχωρισμό ανάμεσα στα τέσσερα συμβατικά και τα δύο νεότερα εμβόλια; Οι πολίτες που εμβολιάζονται ξέρουν ότι η εμβολιαστική περίοδος κανονικά ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου με την κορύφωση της να έρχεται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου γιατί γνωρίζουν ότι εφόσον εμβολιαστούν μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουν επαρκή χρόνο να αποκτήσουν ανοσία για την περίοδο εκείνη που συνήθως παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας.

Είναι σημαντικό για τον πολίτη που δεν έχει οικονομική άνεση να γνωρίζει πότε θα πάει στο φαρμακείο να κάνει δωρεάν το εμβόλιο του χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς να πρέπει να πάει και να πληρώσει επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό ή να ταλαιπωρείται –ειδικά στην περιφέρεια- περιμένοντας σε δομές του δημοσίου που βρίσκονται μακριά από την περιοχή που διαμένει για να βρει έναν γιατρό να του συνταγογραφήσει το εμβόλιο. 

Έπρεπε εξαρχής η κ. Αγαπηδάκη να έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να προετοίμαζε την πλατφόρμα για τη σχετική διαδικασία μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε από 1ης Οκτωβρίου να ξέρει ο κόσμος ότι τα συμβατικά εμβόλια θα διατίθενται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία όλης της χώρας και τα νέα εμβόλια μόνο με ιατρική συνταγή.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews οι φαρμακοποιοί συμφωνούν απόλυτα με το διαχωρισμό που έγινε στον τρόπο διάθεσης των συμβατικών και των νέων εμβολίων καθώς υπάρχει θέμα προτεραιοποίησης των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια, αφού αυτά είναι λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό που θα ίσως θα έπρεπε να τα λάβουν.    

Αυτή τη στιγμή τα δύο νέου τύπου –ενισχυμένα, τετραδύναμα, αδρανοποιημένα με υψηλή ανοσογονικότητα- εμβόλια  για τα οποία θα απαιτείται ιατρική συνταγή εφέτος σε όλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου τα οποία προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών από αυτήν χορηγούνται σε άτομα 65 ετών και άνω.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη χορήγηση αυτών των πιο ακριβών εμβολίων -το ένα κοστίζει 54,23 ευρώ και το άλλο 28,98 ευρώ- ειδικότερα στα άτομα 75 ετών και άνω λόγω ανοσογήρανσης ενώ προτιμώνται και για τα άτομα άνω των 65 ετών έναντι των συμβατικών.

Το θέμα ωστόσο είναι ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 75 είναι περίπου 1,100 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ από 65 έως 75 περίπου 1,200 εκατομμύρια. Σε σύνολο λοιπόν 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων θα πρέπει να χορηγηθούν τα περίπου 370 χιλιάδες διαθέσιμα εμβόλια, γεγονός που σημαίνει ότι ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει ποιος έχει προτεραιότητα να εμβολιαστεί βλέποντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες που το κάθε άτομο έχει στην υγεία του και γι΄ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστεί με αυτά τα νέου τύπου εμβόλια.

Το καλό νέο -μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη- είναι ότι η ΗΔΙΚΑ ήδη έχει ετοιμάσει την πλατφόρμα, κάνει τις δοκιμές και θα είναι έτοιμη την 1η Νοεμβρίου να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού.

Θα ήταν τεράστιο λάθος ωστόσο αυτό να μην συμβεί γιατί τότε ο κόσμος που έχει προγραμματίσει να πάει στα φαρμακεία για να εμβολιαστεί θα ταλαιπωρηθεί αδίκως από τη στιγμή που στα φαρμακεία φτάνουν πολίτες και σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό τους προγραμματίζουν να εμβολιαστούν 1, 2, 3 Νοεμβρίου χωρίς ιατρική συνταγή με τα συμβατικά εμβόλια. Εάν λοιπόν το σύστημα δεν είναι έτοιμο θα υπάρξει αλαλούμ και ταλαιπωρία τους από τον συνωστισμό.

Share.
Exit mobile version