του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Αποκαταστάθηκε, μετά από περισσότερο από ένα μήνα, το πρόβλημα της λειτουργίας του φαρμακείου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην πόλη των Χανίων (Λ. Καραμανλή 99). Από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου το φαρμακείο διαθέτει και πάλι φαρμακοποιό, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες απρόσκοπτα, όπως ενημέρωσε ο Οργανισμός.

Τα προβλήματα στη λειτουργία του φαρμακείου, όπως εξηγεί ο ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησαν από τη μετάταξη του υπαλλήλου/φαρμακοποιού του Οργανισμού σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών δημιουργήθηκε «γέφυρα» μεταξύ του Φαρμακείου του Οργανισμού, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, που τροφοδοτούσε με τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα την ΠΕ.ΔΙ. Χανίων, ενώ οι επείγουσες ανάγκες εξυπηρετούνταν από το φαρμακείο Γ.Ν. Χανίων «Άγιος Γεώργιος».

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του φαρμακείου με τη μετακίνηση φαρμακοποιού από το ΠΕΔΥ Ηρακλείου στα Χανιά, έρχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία πολλών χρόνιων ασθενών. Έτσι οι σύλλογοι ασθενών της Κρήτης – Ρευματοπαθών Κρήτης, Εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας» και Σύνδεσμος Νεφροπαθών και Μεταμοσχευθέντων Ν. Χανίων «Η Ζωή» – αναγκάστηκαν να απευθυνθούν με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη και να του ζητήσουν την κάλυψη της κενής οργανικής θέσης του φαρμακοποιού.

Συγκεκριμένα, παραπονούνταν ότι μεγάλος αριθμός ασθενών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, συχνά δε και με κινητικά προβλήματα, που εξυπηρετούντο καθημερινά από το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά, υποβάλλονταν στην ταλαιπωρία της μετακίνησης προς το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον δύο φορές, προκειμένου να παραγγείλουν το φάρμακο τους και κατόπιν να το παραλάβουν, αφού το διάστημα που δεν υπήρχε φαρμακοποιός έπρεπε αναγκαστικά να υπάρξει η μεσολάβηση της Κεντρικής Φαρμακαποθήκης του Ρέντη για να μπορούν να λάβουν τα φάρμακά τους. 

Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από την μετάταξη του μοναδικού φαρμακοποιού που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του φαρμακείου ήταν μεγάλο και προκάλεσε ταλαιπωρία, αλλά και ανασφάλεια στους ασθενείς, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στη χορήγηση των θεραπειών τους και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης.

Για το ζήτημα είχαν, επίσης, παρέμβει ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων οι οποίοι από κοινού ζήτησαν την άμεση πρόσληψη υπεύθυνου φαρμακοποιού και την απλοποίηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την παραγγελία και τη διάθεση των φαρμάκων αυτών. Παράλληλα, οι τοπικοί βουλευτές κ.κ. Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης έφεραν τις επιστολές των συλλόγων ασθενών και των τοπικών συλλόγων ιατρών και φαρμακοποιών στη Βουλή και τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ευτυχώς το θέμα διευθετήθηκε προσωρινά, με την τοποθέτηση του φαρμακοποιού από το ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου, μέχρι να λυθεί οριστικά με την κάλυψη της οργανικής θέσης φαρμακοποιού η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ οι ώρες λειτουργίας του φαρμακείου είναι για τις εργάσιμες ημέρες 08:30-12:30, ενώ θα υπάρχει απογευματινή λειτουργία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από 15:00-19:00. 

Share.
Exit mobile version