Listen to this article

Ένα νέο εργαλείο σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) εξέδωσε η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) για να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να την ενσωματώσουν στην καθημερινή τους πρακτική στο φαρμακείο.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η έκδοση που αναπτύχθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα τεχνολογίας της FIP και την ομάδα εργασίας της για την τεχνητή νοημοσύνη, παρέχει δομημένη καθοδήγηση σχετικά με ηθικά ζητήματα, στρατηγικές εφαρμογής, κανονιστική συμμόρφωση και πραγματικές εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών και των ροών εργασίας. Αντιμετωπίζει επίσης βασικές προκλήσεις όπως η μεταβλητότητα στις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές, οι ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων και τις εμπορικές πιέσεις, προσφέροντας πρακτικές στρατηγικές, που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, τις εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο και τα ψηφιακά εργαλεία.

Τεχνητή νοημοσύνη και καθημερινή πρακτική

Πρόκειται για μία προσπάθεια που στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του ταχέως εξελισσόμενου τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των πρακτικών αναγκών των φαρμακοποιών.

«Αυτή η εργαλειοθήκη γεφυρώνει το χάσμα προσφέροντας έναν σαφή οδηγό εφαρμογής, καθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη προσιτή και εφαρμόσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας AI Whitley Yi.

«Το “AI Toolkit” τροφοδοτεί τους φαρμακοποιούς με εργαλεία αιχμής για να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών, να εξορθολογίσουν τις ροές εργασίας και να αγκαλιάσουν το μέλλον της φαρμακευτικής πρακτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας τεχνολογίας FIP Lars-Åke Söderlund.

Η FIP αναφερόμενη στον σκοπό και τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακευτική σημειώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη επιτρέποντας την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων ιατρικών δεδομένων, βοηθώντας στη λήψη κλινικών αποφάσεων, εξατομικεύοντας τις θεραπείες ασθενών, προβλέποντας εστίες ασθενειών και βελτιστοποιώντας τις λειτουργικές ροές εργασίας. Σε στενή ευθυγράμμιση με τους αναπτυξιακούς της στόχους που ήδη από το 2020 παρουσίασε με ορίζοντα το 2030 η FIP (ο 20ος αναπτυξιακός στόχος είναι η Ψηφιακή Υγεία), η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη δημιουργία ενός ψηφιακά ικανού εργατικού δυναμικού στα φαρμακεία, βελτιώνοντας την κλινική περίθαλψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο ασθενειών, τη διαχείριση συστημάτων υγείας και τη φαρμακευτική έρευνα. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως το απόρρητο δεδομένων, απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πιθανές προκαταλήψεις των αλγορίθμων (σ.σ. που χρησιμοποιεί η τεχνητή  νοημοσύνη) και ηθικές ανησυχίες.

Εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς

Αξίζει εδώ να τονιστεί σε σχέση και με τις προαναφερόμενες προκλήσεις ότι, όπως αναφέρει η FIP στόχος του εργαλείου αυτού που ανέπτυξε είναι να δώσει στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να παρέχουν ασφαλέστερη, πιο αποτελεσματική και εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς χωρίς να υπονομεύεται η κριτική τους σκέψη ή η επαγγελματική τους κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν η FIP αναφέρει ότι η αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακευτική απαιτεί από τους φαρμακοποιούς να κατανοούν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης, επιλέγοντας κατάλληλα εργαλεία προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες προκλήσεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ποιότητας των δεδομένων, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, τα δεοντολογικά πλαίσια και τις επενδύσεις σε υποδομές. Επιπλέον, η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της επιδείνωσης των υφιστάμενων ανισοτήτων και ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Διαβάστε εδώ τον νέο Οδηγό της FIP

Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο