Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Άμεσα αποτελέσματα στο ζήτημα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της πληρωμής των φαρμακοποιών για το 5% των συνταγών του Ιουνίου φαίνεται πως είχε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συντονιστών από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού με θέμα τους ελέγχους των λογαριασμών των φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews μετά τη συνάντηση κατά την οποία δόθηκαν οδηγίες για να αποφευχθούν τα όποια λάθη στη διαδικασία, ήδη υπάρχει σημαντική πρόοδος και κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις ολοκλήρωσαν τον έλεγχο. 

Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η πληρωμή των φαρμακοποιών για τις συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιούνιο κλείνοντας έτσι ουσιαστικά τον πρώτο μήνα της πληρωμής τους με βάση το νέο σύστημα του τακτικού ελέγχου που ήρθε να αντικαταστήσει την πληρωμή τους με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα είχαν να αντιμετωπιστούν θέματα διαδικαστικά (π.χ. έλλειψη φύλλου έκδοσης συνταγής σε μερικές εκτελέσεις, αχνές σφραγίδες ιατρών, προσκόμιση φύλλου έκδοσης της συνταγής αντί για υπεύθυνη δήλωση) και μετά και από τη σχετική πίεση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που παρακολουθούσε από κοντά την όλη διαδικασία και τα προβλήματα που ανέκυπταν από αυτήν εκδόθηκαν σχετικές εγκύκλιοι με σκοπό ακριβώς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το θέμα ωστόσο δεν θα μπορούσε να λυθεί μόνο με την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων, εκτιμούν κύκλοι του ΠΦΣ, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος και η τριβή ώστε να υπάρξει η αφομοίωση των οδηγιών από τους χιλιάδες υπαλλήλων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.

Για να γίνει αυτό ωστόσο φαίνεται πως ήταν απαραίτητο να υπάρχει και η σχετική ενημέρωση από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, κάτι που δυστυχώς φαίνεται ότι δεν γινόταν με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να λειτουργούν στη λογική του E-DAPY.

Αυτό δημιούργησε δυσλειτουργία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν από κύκλους του ΠΦΣ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου ακόμη και σήμερα υπάλληλοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ είναι ανενημέρωτοι και μάλιστα επιμένουν σε πράγματα που δεν ισχύουν.     

Το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι ενώ ήταν έτοιμο το σύστημα για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πράξης εκκαθάρισης και στην οριστικοποίησή των πληρωμών ώστε μετά να προβεί η οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην έκδοση εντάλματος και πληρωμής, υπήρχαν ΠΕΔΙ που έμειναν πίσω.

Όπως ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος από πλευράς του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου, να πληρώνονται όλοι οι φαρμακοποιοί στον ίδιο χρόνο και όχι τμηματικά. Αυτό σημαίνει ότι το όλο σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο –να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από όλες τις ΠΕΔΙ της χώρας-  ώστε να δίνεται αυτή η δυνατότητα να πληρωθούν εντός του χρόνου που προβλέπει ο νόμος (60 μέρες μετά την υποβολή των συνταγών) όλοι οι φαρμακοποιοί.   

Η πληρωμή θα είναι ενιαία για όλους τους φαρμακοποιούς και δεν θα εξαρτάται από το χρόνο που ολοκληρώνει την εκκαθάριση η κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει πολλάκις ο πρόεδρος του ΠΦΣ.    

Μάλιστα έχει τονίσει ότι για πρώτη και τελευταία φορά δέχεται να καθυστερήσει η πληρωμή προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι φαρμακοποιοί στον ίδιο χρόνο θεωρώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στο μέλλον, εφόσον πλέον υπάρχει καταγραφή των προβλημάτων και ενημέρωση των ΠΕΔΙ για την αντιμετώπισή τους.

Η διαρκής ενημέρωση και η τριβή των υπαλλήλων στη νέα διαδικασία θεωρούν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι είναι το κλειδί να ομαλοποιηθούν από εδώ και πέρα τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των φαρμακοποιών. Και πιστεύουν ότι η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από μέρους τους αλλά και η πίεση προς τους αρμοδίους για άμεση αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ήταν δεδομένο ότι θα συνόδευαν ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, τους έχει δικαιώσει, καθώς συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση με εκείνη που υπήρξε στο παρελθόν με την πληρωμή για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. 

Αυτή τη στιγμή -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews– υπάρχει μία ικανοποίηση για τη σύσκεψη που έγινε με τις ΠΕΔΙ -αν και, όπως αναφέρθηκε, αυτό μάλλον θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα- και αυτή η ικανοποίηση ενισχύεται από το γεγονός ότι τελικά η σύσκεψη έφερε πρακτικά αποτελέσματα, αφού όπως προαναφέρθηκε ήδη από χθες που έγινε η σύσκεψη μέχρι σήμερα πολλές ΠΕΔΙ ολοκλήρωσαν τη διαδικασία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα και ό,τι έχει προηγηθεί ως αγώνας για να υπάρξει μία ομαλοποίηση των πληρωμών είναι μία δουλειά που είναι καιρός άμεσα να οδηγήσει στο να ξέρουν οι φαρμακοποιοί ότι πλέον θα πληρώνονται στην ώρα τους σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για τις ΠΕΔΙ να καθυστερούν, εφόσον ενημερωθήκαν, εφόσον έλυσαν απορίες τους και εφόσον η διαδικασία δεν κολλάει σε μηχανογραφικής φύσεων προβλήματα τονίζουν οι κύκλοι του ΠΦΣ.

Share.
Exit mobile version