του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Το θέμα της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, αλλά και οι πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην Αίγλη Ζαππείου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος μίλησε ουσιαστικά για μία κυβέρνηση – έρμαιο των εγχώριων αλλά και των αλλοδαπών συμφερόντων, που  χρησιμοποιούν  ως «Δούρειο Ίππο» τους Φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι φαρμακευτικές εταιρείες επιθυμούν τα ΜΥΣΥΦΑ, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να παραμείνουν στα φαρμακεία. Να αυξηθεί, όμως, η τιμή τους ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τις συνεχείς μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα ΜΥΣΥΦΑ σήμερα στην Ελλάδα είναι τα φθηνότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εξηγώντας ότι «…δεν ζητάνε να πάνε στα σούπερ μάρκετ τα φάρμακα αυτά, δεν ζητάνε να πάνε σε άλλα κανάλια. Θέλουν να παραμείνουν στα φαρμακεία, αλλά να αυξηθεί η τιμή τους, να απελευθερωθεί η τιμή τους και δια της απελευθέρωσης θα αυξηθεί».

Ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει αργότερα, όταν ήδη οι τιμές θα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο ο οποίος, προκειμένου να εξηγήσει που στηρίζει την άποψή του αυτή, αναφέρθηκε σε σχετική επιστολή του συνδέσμου των εταιρειών που παράγουν φάρμακα ευρείας χρήσης (ΕΦΕΧ) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία του ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ από 1η Ιανουαρίου 2017. Η άποψη του κ. Λουράντου είναι ότι ο ΕΦΕΧ ζητάει απελευθέρωση των τιμών προκειμένου αυτές να αυξηθούν. «Αν ήταν για να μειωθούν, το έκαναν και τώρα γιατί τώρα ο νόμος προβλέπει ανώτατη τιμή. Σου λέει “αυτή είναι η ανώτατη τιμή, ρίξε το όσο θέλεις”. Απελευθέρωση σημαίνει αύξηση. Άρα οδηγούμαστε σε μία αύξηση τιμής».

Γιατί όλα αυτά; Γιατί όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ οι εταιρείες που έχουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι ίδιες που έχουν και τα συνταγογραφούμενα και επομένως θα «πρέπει να ρεφάρουν» τις απώλειες που έχουν από τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Και για να το κάνουν αυτό, ουσιαστικά, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του πολίτη στη δαπάνη για φάρμακα, σε μία περίοδο, ωστόσο, που δεν υπάρχει ρευστότητα και που πολλοί ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του γιατρού, γιατί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τη συμμετοχή στα αναγκαία γι’ αυτούς φάρμακα.

Παρατηρητήριο Τιμών

Ο κ. Λουράντος μίλησε για ένα «σατανικό σχέδιο», σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες θέλουν να αυξήσουν τα φάρμακα μέσα στο φαρμακείο, για να έρθει μετά ο Τύπος και να ζητήσει να φύγουν από τα φαρμακεία προκειμένου να πέσουν οι ήδη πολύ αυξημένες, σε σχέση με τις σημερινές, τιμές τι οποίες όμως κανείς τότε δεν θα θυμάται.

Παρουσιάστηκαν οι διαφορές στις τιμές σε συγκεκριμένα σκευάσματα εδώ και σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες ήταν σημαντικές, όπως επίσης και παραδείγματα φαρμακευτικών σκευασμάτων, που το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας ζητήθηκε να φύγουν από την κατηγορία των φαρμάκων και η τιμή τους εκτοξεύτηκε. Για παράδειγμα, όταν σήμερα ένα συγκεκριμένο σιρόπι κοστίζει σε ελληνικό φαρμακείο 2,33 ευρώ και σε ιταλικό φαρμακείο 7,20 ευρώ (!), αυτό που θα συμβεί με την απελευθέρωση, θα είναι, να πάει στα 7 ευρώ και στα ελληνικά φαρμακεία και μετά να πωλείται 6,5 ευρώ από τα σούπερ μάρκετ. Ποιος θα θυμάται τότε ότι αρχικά, πριν από την απελευθέρωση των τιμών, κόστιζε 2,33 ευρώ ως διατιμημένο προϊόν;  

Ο κ. Λουράντος έδωσε συγκεκριμένα 3 παραδείγματα προϊόντων που απελευθερώθηκε η τιμή τους (έπαψαν να είναι διατιμημένα μέσω του Δελτίου Τιμών) και αμέσως “απογειώθηκε” η τιμή τους: 

Tears natural 5ml: προ 2μήνου κόστιζε 3,19 ευρώ. Μόλις απελευθερώθηκε η τιμή του κοστίζει 6,01 ευρώ.
Otrivin spray: στοίχιζε 3,36 ευρώ και τώρα στοιχίζει 4,94 ευρώ.
Voltaraine gel: στοίχιζε 4,97 ευρώ και τώρα κοστίζει 6,58 ευρώ.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανακοίνωσε τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Τιμών από την 1η Ιανουαρίου που θα παρακολουθεί τις αυξήσεις, θα τις καταγράφει και θα τις επικοινωνεί προς το καταναλωτικό κοινό των φαρμακείων, ώστε να φανεί ότι τελικά ο κλάδος είχε δίκιο προειδοποιώντας για το τι θα φέρει η απελευθέρωση και για ποιον λόγο αυτή προωθείται. Οι πολίτες θα γνωρίζουν, πλέον, την αλήθεια και δεν θα μπορούν οι  εκάστοτε Υπουργοί να εμφανίζουν όποιες τιμές θέλουν, όπως έγινε με το βρεφικό γάλα. «Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις, να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει», κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Λουράντος.

Ελλείψεις φαρμάκων παντού!

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λουράντος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα οι ελλείψεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν αφορούν συγκεκριμένα φάρμακα ή έστω συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Είναι μεγάλων διαστάσεων. «Πρώτη φορά στη ζωή μου έχω δει τόσες ελλείψεις» ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του προέδρου του ΠΦΣ στο θέμα. Και συνέχισε: «Αφορούν τα πάντα!… Είναι όλα όσα έχουν ζήτηση στο εξωτερικό και κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά αυτοί που τα εξάγουν».

Δύο είναι οι αιτίες στις οποίες μπορεί κανείς να σταθεί για τις ελλείψεις φαρμάκων και είναι ο αφενός ο υποεφοδιασμός της ελληνικής επικράτειας από τις εταιρείες, λόγω πολύ μικρού κόστους και λόγω ανασφάλειας, αφετέρου η αύξηση των παράλληλων εξαγωγών. Ο κ. Λουράντος στάθηκε στις ευθύνες του υπουργείου, αλλά και το ρόλο των υπηρεσιών του κράτους.

Καταρχήν, άσκησε έντονη κριτική στην τακτική των υπουργών να μιλούν για προσωρινές ελλείψεις φαρμάκων. Όπως εξήγησε, όταν ένα φάρμακο λείπει από την αγορά περισσότερες από 48 ώρες, τότε μιλάμε για έλλειψη. «Βλέπω τον υπουργό υγείας, τον τωρινό, τον προηγούμενο και μιλάει για προσωρινή έλλειψη. Φάρμακο με προσωρινή έλλειψη; Και είναι υπουργός υγείας;… Εγώ το φάρμακο το θέλω σήμερα, δεν το θέλω μετά από 15 μέρες».

 Στη συνέχεια μίλησε για την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών και συγκεκριμένα για τον ΕΟΦ, ο οποίος οφείλει να ελέγχει το σωστό εφοδιασμό της ελληνικής επικρατείας με φάρμακα και εάν για κάποιο διαπιστώνεται έλλειψη να το φέρνει το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας). «Όμως για ποιο ΙΦΕΤ μιλάμε, όταν του χρωστούν όλοι», όπως είπε ο κ. Λουράντος. Εισάγει φάρμακα για τα νοσοκομεία και δεν πληρώνει κανείς, με αποτέλεσμα φάρμακα αναντικατάστατα που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, όπως το Akineton, να μην μπορεί να πληρώσει για την εισαγωγή τους.

Τεράστιο πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τα παιδικά εμβόλια. Ειδικά τα αντιγριπικά εμβόλια, πλέον, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπουργός της κυβέρνησης ζήτησε από τον κ. Λουράντο να ψάξει να του βρει αντιγριπικό εμβόλιο!!!

Ο κ. Λουράντος, ουσιαστικά, απέδωσε το πρόβλημα σε κακό προγραμματισμό καθώς, όπως εξήγησε, οι παραγγελίες γίνονται από τον Ιανουάριο για τη χρονιά που έρχεται και για φέτος οι εισαγωγές τελείωσαν. Ό,τι ζητήθηκε ήρθε και «…πέραν αυτού ουδέν!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εάν θέλει η χώρα μας να πάρει νέα παρτίδα θα πρέπει να αποταθεί στις εταιρείες κι εκείνες, εάν έχουν κάποιο περίσσευμα ή κάποια επιστροφή από άλλες χώρες να το δώσουν. Αυτή τη στιγμή, όμως και οι δύο προμηθεύτριες εταιρείες, στις οποίες απευθύνθηκε ο κ. Λουράντος, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να φέρουν άλλες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων.

Share.
Exit mobile version