Aπό τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Εικόνες πρωτόγνωρες, με την καταστροφή να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, ζουν οι κάτοικοι του Βόλου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αλμυρού κ. Κώστας Ματσιόλης είχε την καλοσύνη να μιλήσει στο DailyPharmaNews τη στιγμή που το φαρμακείο του εφημερεύει και ο ίδιος είναι αναγκασμένος ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τους πελάτες του και να προσπαθεί να αδειάσει το χώρο από τα νερά της βροχής που έχουν εισβάλει απειλητικά.

«Ακούγεται ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα τις επόμενες δύο μέρες. Μόνο σήμερα 2-3 φορές έχουμε ειδοποιηθεί με μήνυμα από το 112 για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Ξαφνικά ενώ η στάθμη του νερού ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα δημιουργήθηκε ένας χείμαρρος και έχει γεμίσει νερό στο φαρμακείο μέχρι μέσα. Είναι απρόβλεπτα όλα αυτά. Ήδη δεν έχω ρεύμα στο φαρμακείο, δεν έχω φως» ανέφερε δίνοντας μία μικρή αίσθηση για την όλη κατάσταση.        

Το άσχημο είναι ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες μέρες δεν είναι αισιόδοξες. Ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του για την κακοκαιρία Daniel αναφέρει ότι δεν έχει δει ποτέ κάτι σαν αυτό που δείχνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα τα οποία εάν επαληθευτούν «δεν αποκλείεται να μετατραπούν τμήματα της Θεσσαλικής πεδιάδας σε λίμνες έως την Πέμπτη το πρωί».

«Τα προβλεπόμενα ύψη βροχής που δίνουν τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα και για το επόμενο 36ωρο είναι πρωτοφανή και δεν έχω δει παρόμοια ποτέ στη ζωή μου μέχρι σήμερα!» προειδοποίησε ο κ. Αρναούτογλου.

Πάντως προς το παρόν πλην της Μαγνησίας –με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Βόλο- στην υπόλοιπη Θεσσαλία τα πράγματα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα.

Στο γειτονικό της Μαγνησίας νομό, στη Λάρισα σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου κ. Θάνο Κουτσούκη «υπάρχουν κάποια κατά τόπους προβλήματα από την κακοκαιρία. Κάποιοι συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να πάνε στο φαρμακείο τους λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο, στα Φάρσαλα για παράδειγμα. Στη Λάρισα μέχρι στιγμής δεν έχουμε πρόβλημα γιατί η πόλη έχει καλό αποχετευτικό δίκτυο».

Η εμπειρία του Ιανού πάντως είναι σημαντική για τους φαρμακοποιούς, όπως λέει ο κ. Κουτσούκης. «Οι φαρμακοποιοί από μόνοι τους είναι σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένοι μετά από όλα αυτά που έγιναν πριν τρία χρόνια και έπληξαν κατά κύριο λόγο την Καρδίτσα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν εάν υπάρξει κάποιο ζήτημα με το χώρο του φαρμακείου τους σε σχέση με το νερό που φέρνει μία ισχυρή καταιγίδα. Ξέρουν ότι δεν πρέπει να αφήνουν στο πάτωμα ευαίσθητα στο νερό αντικείμενα, να προφυλάσσουν συσκευές όπως τα pc, τους εκτυπωτές κτλ. Όμως από ένα σημείο και μετά υπάρχει η ευθύνη της πολιτείας. Τι μπορείς εσύ να κάνεις ως πολίτης, εάν λάβεις όλα εκείνα τα προστατευτικά/προληπτικά μέτρα αλλά το πρόβλημα που έχεις απέναντί σου είναι τεράστιο; Τι να κάνουμε εάν μία περιοχή έχει σοβαρό πρόβλημα πλημμύρας, όπως συμβαίνει σήμερα στο Βόλο;»         

Σε ανάρτησή του ο φαρμακοποιός κ. Κώστας Σωτηρόπουλος, τέως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας έχοντας βιώσει τις καταστροφές που προκάλεσε πριν τρία χρόνια στην Καρδίτσα ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» σε ανάρτησή του προσπαθεί να ενημερώσει τους συναδέλφους του παροτρύνοντας τους να πάρουν κάποια προληπτικά μέτρα  όπως να τοποθετήσουν πιθανά καλώδια και πολύμπριζα σε ψηλό σημείο, να κλείσουν περιττές ηλεκτρονικές συσκευές, να τοποθετήσουν σακιά με άμμο στην εξωτερική πλευρά του φαρμακείου και σε πιθανά σημεία εισόδου νερού σε αυτό. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ασφαλίζουν, να τοποθετούν σε ασφαλές μέρος τις συνταγές που έχουν εκτελέσει. 

Μία σημαντική επισήμανση που κάνει είναι το ότι όταν το νερό αλλάζει από διαυγές σε λασπόνερο σημαίνει ότι αυτό έρχεται από ποτάμι ή χείμαρρο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, εάν ξεχειλίσουν τα ποτάμια «δεν ασχολούμαστε με τις περιουσίες μας αλλά με τις ζωές μας».

Share.
Exit mobile version